Gå til sidens hovedinnhold

«Cry for me, Argentina»

For jo, Argentina - dette er til å gråte av.

ARGENTINA - URUGUAY 1-1 (5-6 etter straffer):

Argentina har ikke vunnet en landslagsturnering i fotball siden 1993, da den stolte fotballnasjonen vant Copa América sist - om vi ser bort ifra OL-turneringen, som jo er for U23-landslagene.

Uruguay, på sin side, kan faktisk regnes som Sør-Amerikas beste fotballnasjon etter VM i Sør-Afrika i fjor, da det endte med fjerdeplass for VM-vinnerne fra 1930 og 1950.

Natt til søndag norsk tid skulle Lionel Messi og lagkameratene gjøre noe med nettopp dette på hjemmebane, da lagene møttes til kvartfinale i Copa América som altså arrangeres i Argentina.

- Fortjent seier
Nettopp Messi var blitt kritisert av argentinerne for en slett landslagsinnsats tidligere i turneringen, men briljerte stort da Argentina sikret kvartfinalebillettene i 3-0-seieren over Costa Rica.

Men mot Uruguay sa det stopp igjen.

Etter et drama som inneholdt både to røde kort og straffesparkkonkurranse, kunne nemlig uruguayanerne juble over semifinalebillettene.

- Vi er veldig, veldig fornøyd med å gjøre et så stort steg i turneringen, sier Uruguays keeperhelt Fernando Muslera etter matchen, ifølge ESPN.

- Jeg er glad på vegne av alle uruguayanere. Dette laget fortjente denne seieren, sier han.

- En nasjonal fiasko
Argentinerne, derimot - de depper.

«En nasjonal fiasko», skriver den argentinske sportsavisen Olé umiddelbart etter kampen, ifølge nyhetsbyrået AP.

«Farvel til drømmen om å vinne Copa på hjemmebane. Ikke engang Messi kan redde oss,» skriver avisen videre.

Men landslagssjef Sergio Batista tenker likevel ikke på å trekke seg som landslagssjef.

- Jeg har ikke tenkt tanken. Jeg må fortsette på jobben. Den startet for fem eller seks måneder siden, og jeg må fortsette på planene. Det viktigste nå er VM i 2014, sier landslagssjefen, etter å ha sett at Argentina den verst tenkelige starten på kampen.

To annullerte mål...
Etter bare seks minutter slo Diego Forlan et frispark for Uruguay, som Martin Cáceres headet mot mål.

Argentinas keeper Sergio Romero reddet forsøket, men klarte ikke å hindre Diego Pérez i å pirke ballen så vidt over mållinjen til en tidlig ledelse for Uruguay.

Kalddusjen så imidlertid ut til å vekke Messi og lagkameratene, for ikke mer enn tolv minutter senere slo Barcelona-stjernen en herlig pasning til Gonzalo Higuaín som bare kunne stusse ballen forbi keeper og i mål.

Like langt, altså, og nå så det ut til å gå Argentinas vei likevel.

Higuáin scoret nok et mål senere i omgangen, men målet ble annullert av kampens dommer. Også Uruguay hadde ballen over streken, uten at heller dette målet ble godkjent.

...og to røde kort
Så ble det mer action: Målscorer Pérez hadde pådratt seg gult kort etter bare tre minutter, og seks minutter før hvilen fikk den 31 år gamle Bologna-spilleren sitt andre gule for dagen.

Dermed kunne Argentina spille over én omgang med en mann mer på banen, uten at det hjalp dem stort.

Det argentinske forsvaret slet stort med den uruguayanske angrepsduoen Suárez/Forlan, men duoen som imponerte så stort under fjorårets VM klarte ikke å sette ballen i mål. Det klarte heller ikke verken Messi, Hugaín eller Sergio Agüero for Argentina, og idet kampen skulle gå til ekstraomganger ble situasjonen på banen ytterligere jevnet ut.

Da fikk nemlig også Argentinas Javier Mascherano sitt andre gule for dagen, og ekstraomgangene ble spilt med ti mot ti mann.

Der ble det ingen flere mål, og det hele skulle avgjøres på straffer.

Carlos Tévez var blitt byttet inn for Argentina mot slutten av ordinær tid, og dette skulle vise seg å bli et skjebnesvangert innbytte.

Tévez syndebukk
Etter at henholdsvis Messi og Nicolás Burdisso for Argentina og Forlan og Suárez for Uruguay hadde satt sine forsøk i mål, gikk Manchester City-spissen fram til straffemerket.

Tévez tok lang fart, smalt til - og det var ingen dårlig straffe. Men keeper Fernando Muslera tok fram alt han hadde av keeperferdigheter og reddet forsøket med et herlig tigersprang.

Resten av straffene gikk i mål, og dermed tok Uruguay til slutt seieren og sikret seg semifinalebillettene.

- Vi var bedre enn Argentina, selv da vi spilte med ti mann. Men straffene handler bare om flaks, kommenterer keeperhelten Muslera etter kampen, mens forsvarer Diego Lugano berømmer laginnsatsen til Uruguay.

- Vi slåss mer enn vi spilte, sier Fenerbache-stopperen.

I semifinalen møter Uruguay overraskelseslaget Peru, som slo Colobia 2-0 etter ekstraomganger sent lørdag kveld norsk tid.

HTML EMBED

Kommentarer til denne saken