Gå til sidens hovedinnhold

Da Bøkko rystet Kramer

Fra sofakroken opplevde Sjur Kvamme årets idrettsthriller.

Nettavisens sportsjournalister forteller om idrettsøyeblikkene vi ikke glemmer fra 2009. I dag: Sjur Kvamme.

Unggutten Håvard Bøkko fra Hol i Hallingdal hadde bygget seg opp i årevis på skøytebanen med et åpenbart mål for øyet – å slå Sven Kramer og bestige toppen av seierspallen i et mesterskap.

Etter første dag av allround-VM i Vikingskipet på Hamar i februar lå Bøkko på andreplass sammenlagt, etter nettopp to andreplasser på 500 og 5000 meter.

Samtidig lå jeg selv på sofaen hjemme og gledet meg som en liten unge til de to avgjørende løpene. Jeg hadde nylig skiftet avdeling i Nettavisen og gjenopptatt min tidligere stilling som sportsjournalist, men rakk ikke å være til stede under mesterskapet på Hamar.

Første øvelse avslutningssøndagen var 1500 meteren. Bøkko i ytre mot Kramer i indre. Finslepen teknikk mot rå muskelkraft. Norge mot Nederland. Den klassiske skøyteduellen.

Les også: Slik husket Nettavisens sportsjournalister 2008!

Tok sin første parseier
Opp til første rundetid lå Bøkko et par meter foran, Kramer var 30 hundredeler bak. Etter neste runde var avstanden dem i mellom nøyaktig like stor.

Men mens Håvard Bøkko var kjent for sine sterke 1500 meteravslutninger, hadde Sven Kramer skøytesirkusets aller råeste.

Og på tredjerunden kom Kramer. Nå var avstanden skrumpet inn til 11 hundredeler, og nederlenderen hadde høyest fart.

Men det er ikke uten grunn at Håvard Bøkko blir kalt for «Shadow» – Skyggen - av mannen som har trent ham til å bli verdens nest beste skøyteløper, Peter Mueller.

Håvard Bøkko bet tennene sammen, holdt seg nærme ryggen til Kramer på vekslingssiden, klinket til med superraske 27,8 sekunder på sisterunden og gikk seirende i mål på 1.44,83 sekunder.

En snau uke etter at Håvard Bøkko hadde fylt 22 år, slo han dermed overmennesket Sven Kramer i parløp for første gang i karrieren.

Mens Bøkko ikke hadde mye tid til å feire seieren, tok jeg meg selv i å sitte jublende med armene i været, mens samboeren hoderystende lurte på hvorfor dette var noe å ta sånn på vei for.

Manndomsprøven
Men ennå gjensto hovedutfordringen for Bøkko – den avgjørende 10.000-meteren.

Det skulle vise seg å bli en fantastisk thriller der Bøkko gjorde et halsbrekkende stunt for å prøve å vippe Kramer av tronen.

For å vinne VM sammenlagt måtte Bøkko slå Sven Kramer med 4,4 sekunder på distansen der den ett år eldre nederlenderen kanskje var mest suveren.

Det startet pent og pyntelig med runder godt opp på 31-tallet. Løperne fulgte hverandre tett med Kramer i førersetet.

Bøkko klinte til
På slutten av den sekstende runden, etter 6700 meter, eksploderte det.

Håvard Bøkko lå et stykke bak Kramer, men akselererte ut av yttersvingen. Takten ble raskere, skyvene mer kraftfulle.

Opp over oppløpssiden skled han nærmere, og tilslutt forbi, en intetanende Kramer. Ved passering lå Bøkko to små hundredeler foran det nederlandske fenomenet.

Ut fra tv-skjermen steg stemningen i Vikingskipet til uante høyder. Norske tilskuere hang utover rekkverkene, flaggene vaiet, og det hørtes ut som om alle melkebøndene i Hedmark hadde frislipp på kuene sine.

Gjennom svingen skjønte Sven Kramer at den røde skyggen i hans høyre øyekrok hadde skumle hensikter.

Men der og da hjalp det Kramer lite å skru opp farten, for ut på vekslingssiden kom Bøkko som et skudd. Nordmannen kjørte seg opp i ryggen på nederlenderen og lå likt ved inngangen til sin innersving. På oppløpssiden hadde han en klar ledelse på konkurrenten.

Håvard Bøkkos rundetid ble på ekstreme 28,4 og hele Vikingskipet, Hamar og Norge var i fistel og skrek seg hese.

Samboeren stakk
I hvert fall gjorde jeg det. Jeg sto i sofaen, hoppet opp og ned og kom med ukontrollerte utbrudd. Jeg innrømmer glatt at det slapp ut en del gloser som ikke egner seg på trykk, slik det fort kan gjøre i ytterpunktene ekstrem glede eller sinne.

Samboeren min hadde fått nok. Hun kjeftet på meg for ordbruken og forlot stua irritert.

Jeg kunne ikke brydd meg mindre. Var dette løpet der Håvard Bøkko skulle vippe Sven Kramer ned fra toppen av langdistansetronen? Skulle han slå Kramer på nederlenderens favorittdistanse? Kunne han gjøre det «umulige» og ta igjen de 4,4 sekundene Kramer lå foran i sammendraget og vinne hele VM sammenlagt?

Feide all tvil til side
Svaret kom skuffende raskt.

På den påfølgende runden var det Kramer som kjørte 28,4. Bøkko gikk sekundet saktere og måtte nok en gang se ryggen på Kramer.

De siste syv rundene av løpet brukte Kramer til å feie all tvil til side om hvem som var kongen av skøyteløp. Han vant tilslutt både løpet, distansen og dermed VM, mens Bøkko ble tilsvarende toer på alle tre.

Her finner du rundetidene fra 10.000 meteren.

Her finner du alle resultatene fra VM 2009.

Drømmen nærmer seg
Men når du står opp mot tidenes desidert beste skøyteløper, er ikke sølv nødvendigvis noe nederlag, selv om Håvard Bøkko ikke har lagt skjul på at han naturlig nok gjerne skulle konkurrert i en annen tid enn Sven Kramer.

- Hadde ikke Sven Kramer tilfeldigvis vært så ekstremt god samtidig som jeg er god, ville jeg vært verdens beste, har Bøkko sagt til meg tidligere.

Verken det faktumet, eller det minnerike 10.000 meter løpet, er noen trøst i så måte. Men det viser prov på hvor stor idrettsmann Håvard Bøkko er, og at han nå våger å utfordre Sven Kramer.

Dagen da Shadow vil ta steget ut av skyggen til den suverene nederlenderen synes ikke lenger å være utopisk fjern, selv om Bøkko etter sparkingen av Peter Mueller på senhøsten ikke har vært på topp resultatmessig.

Vikingskipet lykkebane?
Men Bøkko startet årets sesong bedre enn noensinne, og kanskje kan drømmen om å slå Sven Kramer sammenlagt gå i oppfyllelse på samme sted som det legendariske 10.000 meterløpet.

Rett over nyttår møtes de to igjen til duell under allround-EM på Hamar.

Da skal sofaen og samboeren min heldigvis spares. Jeg skal sitte ringside i Vikingskipet og forhåpentligvis skrive hjem om det perfekte løpet som endelig skriver Håvard Bøkko inn i historiebøkene, og som gir troen på OL-gull senere på vinteren.

Under kan du gjenoppleve de to løpene fra den minnerike dagen i et sammendrag fra nederlandsk tv:

HTML EMBED

Hva er ditt beste sportsminne fra 2009? Kommenter under!

Les mer i Nettavisens vintersportsmagasin
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Kommentarer til denne saken