Verdensmesteren fra 2011 tok 15 seirer for sitt britiske superlag, inkludert tre etappeseirer i Tour de France, i løpet av årets sesong.

Det var langt ifra nok for Mark Cavendish:

- Jeg er en perfeksjonist. Jeg var en av rytterne som vant mest denne sesongen, men jeg var god nok til å ta 25 seirer. Jeg tok bare 15, sier han i et intervju med britiske The Times fra National Cycling Centre i Manchester.

Her kan du lese hele intervjuet (Obs! The Times på nett er en betalingsside!)

- Da hadde jeg aldri gått dit
Mellom uttalelser om sykkelsportens slagside og hvor stolt han var under OL – selv om gullet glapp, ripper han også opp i tidspunktet da han forsto det var på tide å komme seg vekk fra Team Sky igjen.

Alle som så britens sure ansikt i front av hovedfeltet, forsto vel der og da at en skilsmisse på gang. Både for rytteren og lagets del var det om å gjøre at bruddet ble så pent som mulig. For det er ingen tvil om at Team Sky og Mark Cavendish innerst inne følte varm kjærlighet for hverandre.

Og det gjør nok partene fortsatt.

Mange har likevel undret: Hvis du ønsket å kjøre for dine egne sjanser under Tour de France, hvorfor valgte du da å gå til Team Sky?

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Her er Cavendishs egen forklaring på mysteriet:

- Hør her, jeg ønsket meg ikke at hele laget skulle være bygd opp rundt meg, innleder han.

- Dersom det var dét jeg ønsket meg, hadde jeg aldri dratt dit. Jeg ønsket heller ikke å bidra til å sette den gule ledertrøyen i fare. Men jeg kunne likevel ikke godta det, når vi kom til etapper som ikke hadde utgjort noen fare, og sportsdirektøren (sannsynligvis Sean Yates, red.anm.) uttalte: «I dag ønsker vi oss ikke en massespurt».

Ventelek for Cavendish
Fra slutten av juli til midten av oktober var det dermed bare en ventelek på at 27-åringen skulle finne sitt nye lag. Allerede 31. august skrev procycling.no at Isle of Man-sprinteren var ferdig i Sky, men bekreftelsen om at valget falt på Omega Pharma-Quick Step, kom ikke før den 18. oktober.

- Etoset i Team Sky er «believe in better» (tro på forbedring), minner ham om.

- Man må aldri bli tilfreds med det man har, man må fortsette å legge trykk på. Dersom laget ikke gjør det, vil ikke jeg ta risikoen heller. Ett år var for mye å miste av karrieren min, sier han.

Ingen nåde i Team Sky
Siden Cavendish forlot laget, har det britiske superlaget vært inne i en periode preget av blot og selvpining. Ut har dyktige leder som Bobby Julich, Sean Yates og – etter sigende – Steven De Jongh gått, som et ledd i ønsket om å bli et fullverdig antidopinglag.

Les også: Arvesen: - Det er trist

Laget har uttalt, at for å forsvare ryttere som Edvald Boasson Hagen og andre talentfulle ryttere, er det blitt innført en ufravikelig antidopingkodeks i laget. I kort form har ryttere og ledere blitt fortalt om å fortelle alt som kobler dem til doping i løpet av sine respektive karrierer, og dersom omfanget er uforenlig med lagets statutter, er det «på huet og ræva» ut av laget.

I intervjuet med The Times er Cavendish mest opptatt av at sykkelsporten i dag, er skadelidende for 10-15 år gamle synder. Det hadde da også blitt folketomt i rekkene om et lag med Patrick Lefevere, Brian Holm og Rolf Aldag skulle hadde like prinsipper som Team Sky – men det er en helt annen diskusjon.

- Dersom denne negativiteten hadde kommet til sykkelsporten for ti år siden, hadde jeg akseptert det. Men negativiteten rammer oss nå, på grunn av ting som skjedde for lenge siden, og det synes ikke jeg er riktig, sier Cavendish og legger til:

- Siden jeg ble proff har jeg ikke sett noe som tyder på at sporten ikke er ren. Jeg kjører rent og vinner de største rittene i verden, og jeg er egentlig ikke god. Så dersom jeg vinner rent, kan ikke andre folk fortsatt jukse. Det finnes alltid en eller annen idiot, men de kommer til å bli avslørt nå, mener Cavendish.