RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Da Dæhlie reddet dagen

17. februar 1994 gledet hele Norge seg til to OL-øvelser som i beste fall kunne gi hele seks medaljer. Hvordan gikk det?

Hver dag under OL i Torino vil TV 2 Nettavisen se tilbake på det som i våre øyne fremdeles er tidenes beste vinterleker. Vi har dykket i arkivet, og funnet fram til hendelsene og uttalelsene som preget Lillehammer-OL dag for dag.

I går skrev vi om Johann Olav Koss' andre Lillehammer-gull, og om Stine Lise Hattestad, som ble den tredje norske OL-gullvinneren noensinne på kvinnesiden. I dag tar vi for oss to øvelser nordmenn flest så fram til med store forventninger: 10 kilometer langrenn for menn og super-g for menn.

Norge drømte om trippelt norsk i begge øvelsene.

Tredje OL-gull for Dæhlie
Det ble sagt på forhånd at Norge hadde fire mann som kunne ta medalje på 10-kilometeren. Norge stilte i alle fall med fire mann som alle hadde individuelle OL- eller VM-gull. Men tredobbelt norsk var det ingen som fikk på Birkebeineren Skistadion denne torsdagen.

«Hvor var de finske service-teamene da Myllylä brakk staven? »

Norsk langrennsleder.

Thomas Alsgaard slet med ettervirkningene av seieren på tremila, og havnet helt nede på 24. plass. Vegard Ulvang slet med en lårskade, og ble nummer sju. Sture Sivertsen endte på femteplass. Den norske storeslemmen ble det ingenting av - men Bjørn Dæhlie sørget likevel for jubelen da han gikk inn til gull.

- Innerst inne var det på åpningsdistansen (30 km) jeg regnet gullsjansen som størst. Jeg begynte å tenke på at jeg kunne risikere å bli uten gullmedalje i dette OL, sa Dæhlie til norsk presse etter sitt tredje individuelle OL-gull.

Dagen etter var det imidlertid ikke gullet til Dæhlie man diskuterte. En norsk sekundant i sporet hadde nemlig unnlatt å gi Mika Myllylä en ny stav da finnen brakk sin. Dette var selvfølgelig mange år før finnen ble tatt i doping. I ettertid er det kanskje ikke så mange nordmenn som er flaue over det likevel.

«The Attacking Vikings»
Gull var også forhåndstema når man snakket om det norske laget i super-g. Kjetil André Aamodt (regjerende mester), Lasse Kjus (vant kombinasjonsutfor to dager tidligere), Jan Einar Thorsen (VM-bronse to år tidligere) og Atle Skårdal (to tredjeplasser samme sesong) hadde alle store forventninger i denne øvelsen.

Atle Skårdal kjørte som ut med startnummer 1. Han ble raskt passert av den tyske veteranen Markus Wasmeier og utforvinneren Tommy Moe (USA). Jan Einar Thorsen kjørte tre hundredeler svakere enn Skårdal. Kjetil André Aamodt la seg på tredjeplass, hele 40 hundredeler bak Wasmeier. Og Lasse Kjus kjørte ut som nummer 12 og endte til slutt på 12. plass.

Wasmeiers tid viste seg å holde stand mot alle angrep. Og Tommy Moe knep andreplassen, mens Aamodt endte på tredjeplass. Norge stod dermed med fem gull-, to sølv- og én bronsemedalje etter seks olympiske festdager på Lillehammer.

I morgen kan du lese om Dan Jansen, skiskyting og kombinert.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere