Gå til sidens hovedinnhold

Da Federer brøt alle rekorder

Tennis-interessert eller ikke. Det er egentlig bare ett navn du egentlig trenger å huske fra sesongen 2004.

Navnet er Roger Federer. 23 år gammel, og født i Basel i Sveits. I 2004 var han utilnærmelig. Ok, argentinske Gaston Gaudio vant French Open. Men ellers handlet 2004 om Roger Federer på herresiden.

Han vant Australian Open, Wimbledon og US Open. Dermed ble han den første spilleren siden Mats Wilander i 1988 som vant tre av fire Grand Slam-titler.

Han rasket med seg 11 titler totalt, og ble til slutt stående med 74 seirer på 80 kamper. Dermed ble han den første spilleren siden ATP ble grunnlagt i 1990 til å vinne flere enn ni av ti kamper. Han spilte 18 kamper mot andre spillere inne blant topp-10 på rankingen. Han vant alle. Han har vunnet de siste 13 siste finalene han har kommet i. Det er rekord.

Bjørn Borg og John McEnroe er nærmest med 12 strake finaleseirer i sin tid.

På damesiden ble det et russisk år. Anastasia Myskina (23) ble den første russiske jenta noensinne som vant en Grand Slam-tittel i single da hun vant French Open. Da åpnet ketsjupflaska seg. Maria Sjarapova (17) vant Wimbledon, og Svetlana Kuznetsova gikk til topps i US Open.

De russiske jentene avsluttet året med fire jenter inne blant de ti beste på verdensrankingen, og sju blant de 15. Det er imidlertid den amerikanske veteranen Lindsay Davenport som topper rankingen ved inngangen til 2005 - for første gang siden 2001.

Justine Henin-Hardenne ledet lenge, og tok OL-gull, men skader ødela. Amelie Mauresmo overtok en periode som verdensener, men ble passert av Davenport på tampen av sesongen. 28 år gamle Davenport plukket med seg sju titler, men overtok førsteplassen takket være sin jevnhet. Spørsmålet er om Henin-Hardenne, Kim Clijsters eller Williams-søstrene kan holde seg skadefrie lenge nok til å vippe Davenport av tronen neste år. Eller om noen av de russiske jentene kan bli stabilt på toppnivå gjennom 52 uker.

For Norge ble det et høyst middels år. Jan Frode Andersen var for ustabil, og lyktes ikke i å klatre på rankingen, mens nummer to, Stian Boretti, forsvant ut med en lei skade midtveis i sesongen. Det norske laget beholdt likevel plassen sin i Davis Cup. På damesiden avanserte Karoline Borgersen jevnt og trutt på rankingen, og er nå nummer 730 i verden.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken