RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Da håndballguttene ble yndlinger

Sist oppdatert:
Som gammel håndballgutt, var det stort for meg å oppleve at Kristian Kjelling og Håvard Tvedten plutselig var like store helter som håndballjentene.

I alle år har det vært håndballjentene som har vært synonymt med idretten håndball her til lands.

Slik har det vært siden Hanne Hegh & co danset rundt med det norske flagget etter VM-bronsen i Nederland i 1986.

Mens jentene har kjempet i toppen i mesterskap etter mesterskap, har håndballguttene vært heldige hvis de i det hele tatt kom seg til noe mesterskap.

VM i Tunisia
For en som har fulgt herrehåndballen tett, har det ikke vært helt uten misunnelse en har sett på oppmerksomheten som jentene har fått. For hvis en er helt ærlig med seg selv, så har ikke kvinnehåndballen vært den store idretten gjennom 1990-tallet. Det var stort sett de samme nasjonene som delte medaljene mellom seg år etter år. Mens nåløyet inn i verdenseliten har vært veldig trangt på herresiden.

Men da Gunnar Pettersen klarte å føre herrene til VM i Tunisia, skjedde det noe. Plutselig var det en optimisme rundt herrelandslaget. Spillerne spilte nå i Europas største klubber, og hadde sentrale roller der. Nå hadde Norge et mannskap som med den rette flaksen kunne hamle opp med hvem som helst.

TV 2 Nettavisens journalist Stig Nygård skriver i denne artikkelen om øyeblikket som gjorde mest inntrykk i idrettsåret 2005.

Dette kom også mannen i gaten for øret, og småjentene fikk øynene opp for at det ikke bare er fotballspillere og popstjerner som ser bra ut. Reklameplakatene til Spar av Håvard Tvedten og Glenn Solberg forsvant en etter en, og sto nok på et og annet pikerom rundt om i landet.

Stor underholdning
Da VM startet i Tunisia, var det flere supportere som tok turen dit enn som hadde fulgt håndballjentene til EM-gull i Ungarn. Og da TV 2 fikk de første seertallene fikk de sjokk. Håndballherrene var i ferd med å spille seg inn i norske hjerter.

Dramatikken som fulgte Glenn Solberg & co fra første stund, gjorde det ikke mindre spennende for folk å følge med. Jevne kamper som ble avgjort i siste sekund, fikk folk til å sjekke når neste kamp skulle spilles. Selv dem som alltid hadde ment at herrehåndball gikk altfor fort og bare var slåssing, innså at dette var underholdning av beste merke. Håndballguttene var kommet ut av idrettens skyggedal. Nå var de stjerner.

Og størst stjerne av alle var Kristian Kjelling. Kjelsåsgutten ble alle småjenters drømmeprins, og samtidig sto han frem som den store individualisten i det norske laget. Storklubbene sto i kø for å hente ham fra Ademar Leon etter VM, men han ble i byen i Nord-Spania. Etter EM i Sveits er det trolig at han havner i enten Kiel eller Barcelona.

Tenk om...
Da Norge helt sensasjonelt slo de regjerende verdensmesterne fra Kroatia, begynte folk til og med å snakke om gull.

Medaljedrømmen ble ikke mindre da Sverige ble nedsablet i den andre mellomspillkampen. Dav var det bare Spania som sto mellom Norge og en semifinale. Et spansk lag som Gunnar Pettersen på forhånd hadde sagt var det laget Norge hadde størst mulighet til å slå i mellomspillet.

Men spanierne var for sterke og medaljedrømmen ble knust før første omgang var over i Nabeul. Spania var også i en klasse for seg selv i finalen, hvor det ble 40-34 over Kroatia.

I ettertid er det lett å tenke på de små marginene i kampene mot Serbia og Montenegro, og Tyskland i gruppespillet, hvor urutine og utur gjorde at man tok med seg ett og ikke fire poeng inn i mellomspillet. Tenk om Frode Hagen ikke hadde skutt i siste angrep mot Serbia og Montenegro? Eller om Kristian Kjelling hadde spart litt på kruttet mot Tyskland?

Uansett så fikk håndballguttene vist det norske folk at de hører til verdenseliten. Kanskje blir EM i Sveits en ny opptur for Kjelling & co.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere