Gå til sidens hovedinnhold

Da hele Old Trafford gispet

Tenk deg at du er 18 år, du er verdt et par gassilioner kroner og du skal debutere for 67.000 tilskuere – i Champions League. Så hva gjør du? Scorer tre mål? Jeg tror ikke det.

Wayne Rooney ble kjøpt til Manchester United i sommer, etter at han hadde imponert voldsomt for England under fotball-EM. Han scoret fire mål i mesterskapet, før han ble skadet og England røk ut. Bare i løpet av EM steg markedsverdien hans enormt. Og Sir Alex Ferguson, som en god stund allerede hadde hatt Rooney under lupen, kastet seg over ham. Prislappen totalt var svimlende 335 millioner kroner.

Skaden Rooney pådro seg i EM, var av såpass alvorlig karakter at han gikk glipp av sesongstarten i Premier League. Da han endelig ble spilleklar igjen, gikk det gjetord om prestasjonene hans på trening. Ferguson ble enda rødere i kinnene da journalistene spurte om ungguttens fremganger. Og det store spørsmålet var: når får vi se Rooney i Uniteds trøye nummer 8?

Svaret kom raskere enn de fleste hadde forventet: På Old Trafford mot Fenerbahce i Champions League 28. september.

Og for en debut det ble! Allerede etter 17 minutter presenterte han seg for første gang. Etter en nydelig frispilling av Ruud van Nistelrooy kom Rooney alene med Fenerbahces keeper. Som om han ikke hadde vært skadet et sekund, banket Rooney ballen i nett-taket, og hele Old Trafford eksploderte.

Sportsjournalistene i TV 2 Nettavisen avslutter idrettsåret 2004 med å fortelle om sine sterkeste minner. Dette er sportssjef Thomas Engers bidrag.

Tilstandene ble ikke mindre euforiske da han ni minutter senere trakk seg fri fra en tyrkisk forsvarer og dundret ballen – utagbart – nede i keepers høyre hjørne, og sørget for at United tok en 3-0-ledelse før halvtimen var spilt. Hvor skulle dette ende hen? undret United-fansen. Han kunne jo score fra distanse også, denne gutten!

Men Rooney var ikke ferdig med det. Drøye ti minutter ut i 2. omgang fikk United frispark i David Beckham-posisjon. Rooney ba om å få ta det. Og jammen skrudde han ikke ballen opp i krysset også. Før timen var spilt. Hvem trengte David Beckham?

United hadde fått sin frelser. En 18 år gammel en.

En ting er å score tre mål som spiss. Noe helt annet er å gjøre det i debutkampen, når du er 18 år, i Europas gjeveste turnering, og når du spiller for 67.000 mennesker som alle har enorme forventninger til deg, som studerer enhver ballberøring og bevegelse med kritiske øyne, og som er spente på om sjefen hadde kjøpt katta i sekken eller ikke. Snakker om å levere. Snakker om å imponere.

Man trenger ikke være United-fan for å ta av seg både hatter og det som verre er for Rooneys prestasjoner i den kampen. Det endte med 6-2-seier til slutt for United, men Wayne Rooney og det han gjorde 28. september i 2004, står igjen som mitt sportslige høydepunkt.

Godt nytt sportsår!

Thomas Enger

Reklame

De beste kuppene du gjør på Milrab-salget