TABELLTIPS ELITESERIEN:

16.-plass: HamKam

MARBELLA (Nettavisen): 24-åringen skulle bli Vålerengas soleklare spissvalg da han kom til tilbake til klubben i 2021 etter å ha blitt toppscorer i Obos-ligaen for Åsane.

Askim-spissen med den oppofrende og energiske spillestilen ble en stor favoritt blant Klanen, men maktet aldri å bli en stor nok favoritt hos hovedtrener Dag-Eilev Fagermo til å bli satset på som klubbens virkelige førstevalg på topp.

I vinter ble han solgt for å kickstarte karrieren i HamKam. Der er han forespeilet en helt annen rolle enn i Vålerenga, hvor han var inn og ut av laget i langt større grad.

– Det gir en helt annen selvtillit og en helt annen ansvarsrolle. Jeg synes det er gøy, men samtidig stilles det enda høyere krav til at man leverer når man har den type rolle sammenlignet med den i Vålerenga, forteller spissen til Nettavisen.

Å forlate klubben fra hovedstaden, som han ble fostret opp i allerede i 2016 da han dro for å spille collegefotball i USA, var imidlertid alt annet enn enkelt.

– Hvordan blir det å møte Vålerenga som HamKam-spiller på Intility, foran Østblokka?

– Det blir veldig spesielt. Jeg er ikke første tidligere VIF-spiller som spiller mot klubben, men det blir spesielt. Jeg fikk et veldig personlig og nært forhold til alt i og rundt klubben. Valle er vel det stedet jeg har vært mest i livet, sett bort ifra hjemmet til foreldrene mine.

Begynte å gråte av meldinger

Udahl påpeker at han fikk bra med kamper i løpet av sine år i VIF, men at kontinuiteten uteble. Samtidig legger han ikke skjul på at han mener han hadde fortjent enda mer tillit i hovedstaden.

– Jeg mener at de kampene jeg spilte var gode nok til å få fornyet tillit, men at det ikke ble sånn kan sikkert også forsvares. Jeg er på ingen måte bitter for at det ikke ble mer, men heller stolt av det jeg fikk til, sier han og fortsetter.

– Som spiss er det veldig vanskelig å gå fra null minutter, til ti minutter, til null igjen, så til 90 minutter og mål, og så tilbake til benken igjen og null minutter. Den rytmen du mister er veldig utfordrende.

Han er likevel stolt av avtrykket han har satt igjen på Intility.

– Det er lett å havne i glemmeboka blant både supportere og de som jobber i klubben når man forlater en klubb som Vålerenga, for det er en mølle av spillere inn og ut.

Glemmeboka har imidlertid Udahl på ingen måte havnet iblant VIF-fansen. Da det i januar ble klart at han er klar for HamKam, eksploderte det på telefonen hans.

– Den dagen det ble offisielt tipper jeg kanskje 100 meldinger.

– Det kokte på Instagram?

– Ja, blant annet.

– Hvordan reagerte du på det?

– For å være helt ærlig, så måtte jeg sette meg ned og tørke en tåre. Det er veldig vanskelig å sette ord på, men det blir enda mer personlig når man først skjønner hvor ekte det blir når man bytter klubb. At det var så mange som ønsket meg lykke til fremfor å være bitre for at man velger å dra, viser jo at man har gitt tilbake.

– Ble du overveldet over hvor mange som tok seg bryet?

– Ja. Og det har jo ikke sluttet heller, det kommer fortsatt. Da jeg scoret to mål mot Lillestrøm, fortsatte det å tikke inn fine meldinger.

Spissen legger ikke skjul på at Vålerenga er noe som kommer til å være en del av ham resten av karrieren.

– Det er et følsomt tema, og et følsomt punkt. Men jeg sitter igjen med nesten utelukkende gode minner.

Roser HamKam: – Viktig å understreke

Nå er Intility Arena byttet ut med Briskeby for et HamKam-lag som kjempet mot å unngå nedrykk sist sesong.

Borte er også Kristian Eriksen, og mye av scoringsansvaret ligger dermed på Udahl som signerte en fireårskontrakt etter 13 mål på 55 kamper for Vålerenga.

Han påpeker at selv om det var vemodig å forlate Vålerenga, betyr ikke det at ikke er glad for å ha kommet til Hamar-klubben.

– Det må understrekes hvordan HamKam og de rundt klubben har tatt meg imot. Det har vært veldig bra. Jeg dro hit av en grunn, og det er fordi jeg tror det kan være med på å få fart på karrieren min.

Han tror spillestilen til kameratene fra Hamar passer ham bra, og mener det ikke har så mye å si hvor «sexy spillestilen er fra eget mål til motstanderens sekstenmeter».

– Det har mer å si at den ballen faktisk kommer inn i boksen, og det gjør den i HamKam. Så håper både de og jeg at det skal være jeg som tupper den inn når den faller ned i boksen.

Overganger i vinter:

Inn: Jon Olav Norheim (Jerv), Tore André Sørås (KFUM), Henrik Udahl (Vålerenga), Marcus Sandberg (Stabæk), Oliver Kjærgaard (Helsingør), William Kurtović (Sandefjord), Jens Martin Gammelby (Brøndby), Brynjar Ingi Bjarnason (Vålerenga).

Ut: Hasan Kurucay (Eintracht Braunschweig), Morten Bjørlo (Rosenborg), Clément Bayiha (York United), Vetle Skjærvik (Lillestrøm), Emil Sildnes (klubbløs), Markus Nakkim (Orange County Soccer Club), Amin Nouri (klubbløs), Marcus Pedersen (Løten).

HamKams treningskamper i vinter:

27. januar: HamKam - KFUM 0-5

3. februar: Sarpsborg 08 - HamKam 2-1 (Pål Kirkevold)

10. februar: Lillestrøm - HamKam 3-2 (Henrik Udahl x2)

14. februar: HamKam - Strømmen 1-1 (Oliver Kjærgaard)

20. februar: HamKam - Start 1-2

25. februar: HamKam - Fredrikstad 0-0

11. mars: HamKam - Kongsvinger 2-4 (Aleksander Melgalvis, Kjærgaard).