RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Da Koss sjarmerte amerikanerne

Sist oppdatert:
20. februar handlet det meste om Johann Olav Koss. Nederlenderne ga opp før start på 10.000-meteren, og amerikanerne kalte ham «OLs største personlighet ».

Hver dag under OL i Torino vil TV 2 Nettavisen se tilbake på det som i våre øyne fremdeles er tidenes beste vinterleker. Vi har dykket i arkivet, og funnet fram til hendelsene og uttalelsene som preget Lillehammer-OL dag for dag.

I går skrev vi om Fred Børre Lundbergs suverene seier i kombinertrennet og om Vladimir Smirnovs vei til norske hjerter. I dag tar vi for oss OL-kongen fremfor noen i 1994 - Johann Olav Koss.

Den 20. februar for 12 år siden gikk han sitt siste løp i OL på LIllehammer. Han var naturligvis stor favoritt på 10.000-meteren etter han hadde tatt gull og satt verdensrekord på både 1500- og 5000-meteren. Som langdistansespesialisten Bart Veldkamp svarte da han fikk spørsmål om når han skjønte at Koss ville bli umulig å slå:

- Før start.

Veldkamp tok ikke feil. 13.30,55 er en sluttid mange nordmenn fremdeles husker. Falko Zandstra forsøkte å holde samme tempo, men sprakk. Det gjorde også Rintje Ritsma, som gikk i par med Kjell Storelid. Sistnevnte gikk et klokt løp og passerte målstreken på tiden 13.49,25. Det holdt til sølv - hans andre i lekene.

Men alt handlet om Koss og hans tredje fantastiske verdensrekord.

«Koss er OLs desidert største personlighet. Han er fantastisk,» sa Pat O'Brien, programlederen i OL-showet «Late Night» på CBS, til VG. Amerikanerne var ikke minst imponert over at Koss hadde donert prispengene han fikk for gullet på 1500m til Olympic Aid.

Norge fikk flere medaljer denne dagen for 12 år siden. Espen Bredesen og Jens Weissflog var favorittene i storbakkerennet. Norges hoppyndling ble båret ned til 135,5 meter av 120.000 entusiastiske tilskuere, og ledet med 10,3 poeng på Weissflog etter første omgang.

Likevel valgte Bredesen å bytte hoppdress før finaleomgangen.

Mens Weissflog svarte med et hopp på 133 meter og fikk tre ganger 19 i stil, landet Bredesen på 122 meter og tapte med åtte poeng. En stor nedtur, forutsetningene tatt i betraktning, men sølv er tross alt sølv.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere