«Da måtte jeg blitt i Joker Merida»

Foto: Lauten, Daniel Sannum (NTB Scanpix)

Alexander Kristoff kaller koblingen mellom sjefen hans og Steffen Kjærgaards doplege for «skuffende».

09.11.12 14:37

Fredag kunne procycling.no avsløre at Torsten Schmidt skal ha operert som bindeledd mellom Steffen Kjærgaard og Georges Mouton. Norges Cykleforbund har videreformidlet tyskerens identitet til Antidoping Norge basert på egne undersøkelser.

Schmidt er også en av sportsdirektørene som jobber tettest opp mot Alexander Kristoff i hans Katjusja Team.

- Det er skuffende det som kommer fram nå, selv om det har skjedd for 10-15 år siden. Det blir bare flere og flere som har jukset eller har bidratt til juks i den perioden, sier Alexander Kristoff noe oppgitt til procycling.no.

Ledere med frynsete rykte
Hos sin daglige arbeidsgiver er nordmannen omgitt av ledere med frynsete rykte. Da Andrei Tchmil skulle erstattes som generalmanager, dukker Hans-Michael Holczer (tidligere Gerolsteiner) opp. Nå er Vjatsjeslav Jekimov på vei inn.

Sistnevnte var en av Lance Armstrongs nærmeste kumpaner fra US Postal-tiden.

Erik Zabel (trener), Christian Henn og nevnte Schmidt er heller ikke navn med plettfri vandel «back in the days». Men for Kristoff har det hele blitt et valg «mellom onder»:

- Dersom jeg skulle syklet på et lag uten noen som har vært innblandet i de store dopingskandalene, vet jeg ikke om jeg hadde vært proff. Da hadde jeg kanskje vært på Joker Merida ennå, utbryter han.

- Dersom jeg skal leve av det her, må jeg ikke tenke så mye på hvem som sitter som ledere. Jeg hadde ikke tilbud fra alle lag, og kunne ikke velge og vrake. Alternativet måtte være å bli værende i Norge. Der vet jeg at alt er trygt og at det ikke er så mange tidligere dopingtatte ryttere.

- Fornøyd med dem som ledere
Det sistnevnte punktet fikk seg jo et kraftig skudd for baugen med dopinginnrømmelsen til Steffen Kjærgaard. Mannen som har vært Kristoffs sjef på landslaget de siste seks årene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Tim De Waele

Stavanger-gutten ser at det er problematisk å fjerne alle med dopingbakgrunn fra sykkelsporten, også.

- Da hadde jo veldig mange gode ledere forsvunnet. Jeg vet ikke hvordan man skal løse det. Jeg har jobbet med både Zabel og Kjærgaard, som er de to jeg vet om som også har dopet seg. Jeg har vært veldig fornøyd med dem som ledere. De har ikke presset meg til å dope meg – snarere tvert imot. Jeg ser på dette som personer som er imot doping nå.

- Hvordan er forholdet ditt til Torsten Schmidt?

- Han har vært en motstander av doping så lenge jeg har kjent ham, og jeg oppfatter ham som en god leder. Jeg ønsker ikke å dømme noen på forskudd, men jeg fikk jo med meg at han hadde samarbeidet med Mouton. Dersom det er tilfellet at han har vært en slags mellommann, og fått for eksempel Steffen til å jukse, er det skuffende det og.

Kjørte sammen i Danmark rundt
I tillegg til Schmidt er det Valerio Piva som har jobbet tettest på Kristoff i det russiske laget.

- Jeg har kjørt mange løp sammen med Piva, men det er kanskje Schmidt jeg har jobbet tettest med. Han satt blant annet i følgebilen under Danmark rundt, og der gjorde jeg det veldig bra.

- Har du inntrykk av at Katjusja er et lag som tar antidopingarbeidet på alvor i dag?

- Vi har møter om antidoping og mitt inntrykk er at de ønsker å drive laget rent. Vi har ikke interne dopingkontroller, så best i klassen er vi nok ikke. Det var ikke noe mer fokus på antidoping i BMC, enn det er i Katjusja.

- Jeg føler meg trygg og at jeg kan stole på at både støtteapparatet og laget for øvrig er rent, men det finnes alltid ryttere som er villige til å jukse, som for eksempel (Denis) Galimzyanov og (Thomas) Frei, sier Kristoff.

- Team Sky best i klassen
Frei ble tatt for doping mens Kristoff syklet for BMC-laget, mens Denis Galimzyanov ble tvunget til å forlate Katjusja foran årets sesong.

Både Kristoff og hans personlige trener Stein Ørn, er fornøyde med måten det russiske laget håndterte dopingsaken på.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Heiko Junge

- Katjusja-laget har vært ekstremt streit i hele prosessen helt siden Alexander startet opp i laget. Han måtte presentere sitt biologiske blodpass før vi underskrev kontrakten, og de krever alltid at vi leverer fra oss de biologiske prøvene i tide. De reagerte 100 prosent kontant under dopingsaken mot (Denis) Galimzyanov. Da var det rett ut like etter at han signerte tilståelsen. Jeg har ikke sett noen kosttilskudd som har vært ureglementert.

- Mitt inntrykk er at Katjusja er et strukturert og rent lag. Det har ikke vært noe som innbyr til mistanke verken blant lederne eller sportsdirektørene rundt Alex, poengterer stefar og personlig trener, Stein Ørn, overfor procycling.no.

Han er enig med utøveren sin at det har blitt litt av en kunst å finne rene lag i den profesjonelle sykkelsporten. Ørn kaller dagens situasjon for et «generasjonsproblem»:

- Hvor skal du gå hen? Hvilket lag skal du velge? Team Sky er det laget som har markert seg positivt, men bortsett fra dem finnes det problemer i veldig mange lag. Det virker som miljøet var helt gjennomstyret på den tiden. Det er en utfordring for hele den generasjonens ryttere, innleder han og fortsetter:

- Det finnes gode eksempler fra perioden, som for eksempel Thor Hushovd. Men utfordringen er hva skal vi gjøre med den generasjonen ledere, som var aktive i den perioden sykkelsporten var på sitt verste. Hvordan skal vi forholde oss til det? Det eneste vi kan gjøre er å kjempe for at de rene utøverne får utvikle seg og jobbe videre for at sporten blir ren i framtiden, sier Ørn som jobber som lege i det daglige.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.