Da Northug gjorde det umulige mulig

Foto: Heiko Junge (Scanpix)

Anders Skjerdingstad har vært tett på de fleste store Northug-øyeblikkene. Men ikke det aller største.

30.12.09 12:24

Nettavisens sportsjournalister forteller om idrettsøyeblikkene vi ikke glemmer fra 2009. I dag: Anders Skjerdingstad.

Les om alle idrettsøyeblikkene her!

Jeg var der da Petter Northug knuste Norges beste seniorer og ble tidenes yngste norgesmester i langrenn på Heistadmoen i januar 2006.

Jeg var der da Petter Northug ble tidenes yngste vinner av et verdenscuprenn i langrenn i Falun i mars samme år.

Jeg var der da Petter Northug ble seniorverdensmester for første gang – da han rykket fra Anders Södergren og sikret norsk VM-gull på stafetten i Sapporo i 2007 (og for øvrig også da han snuble fra gullet på tremila i samme mesterskap).

Og jeg var der da Petter Northug ble VM-konge i Liberec i februar i år. Som den fjerde norske herreløperen noen gang (og selvfølgelig den yngste), vant han tre gull i et internasjonalt mesterskap. (De tre andre som har klart det er Gjermund Eggen, Bjørn Dæhlie og Vegard Ulvang.)

Jeg var IKKE i Kuusamo 29. november i år. Det skulle jeg gjerne ha vært. For der og da sto Petter Northugs siste barriere for fall.

Og ikke minst:

Den falt.

Har aldri brydd seg
Mange med god greie på langrenn trodde ikke det kom til å skje noen gang. Andre – med bedre greie på langrenn – trodde det kom til å skje, men ikke ennå.

Petter Northug har aldri brydd seg så mye om hva andre tror og mener og synes og sier.

Han driter i konkurrentene.

Han driter i ekspertene.

Han driter egentlig i alle andre enn seg selv, i hvert fall alle utenfor det håndplukkede apparatet han har rundt seg.

Alt Petter Northug gjør, gjør han for å bli en så god langrennsløper som overhodet mulig. Han jobber systematisk for å bedre det han er god på – og det han ikke er fullt så god på.

Klassisk teknikk, spesielt diagonalgang, og fysisk kapasitet (utholdenhet) har tradisjonelt kommet inn under den siste kategorien, altså ting han ikke er fullt så god på. Selv etter VM-gullet på femmila var det noen som hevdet at Northug ikke var noen kapasitetsløper, bare en løper med stålvilje til å henge.

Men det var før den allerede nevnte novembersøndagen i Kuusamo. Med 15 km intervallstart i klassisk stil på programmet.

Den vanskeligste av alle distanser for Northug.

Elendig TV, drama på nett
Jeg satt i sofakroken i blokkleiligheten på Vollebekk i Oslo. Derfra opplevde jeg det jeg altså rangerer som det største av alle idrettsøyeblikk i 2009.

La det bare være sagt med én gang – de finske TV-produsentene bidro i svært liten grad til å gjøre øyeblikket stort, for TV-produksjonen var intet mindre enn pinlig bedrøvelig. Petter Northug var vel knapt på skjermen før han gikk over målstreken som vinner.

Heldigvis er verden kommet så langt man kan følge alle løperne omtrent kilometer for kilometer på direkteoppdatering på nett. Der kunne jeg registrere at Petter Northug åpnet fornuftig. Langt nede på resultatlistene, men kontrollert.

Utover i løpet var kurven entydig: Northug spiste inn sekunder på teten og jobbet seg gradvis oppover resultatlistene.

På siste passering var det fortsatt noen sekunder opp, men ikke flere enn at Northug med sin vinnerskalle hadde en god sjanse – hvis det overhodet fantes krefter igjen.

Det gjorde det, altså.

1,2 sekunder ble det ned til Maxim Vylegzhanin på andreplass, uten at marginen spiller noen større rolle. Det er i grunnen nok å være raskest.

Mens Northug gikk ned for telling etter målpassering, gikk jeg i taket. Bokstavelig talt. Jeg sto i sofaen og brølte (hva naboene må ha trodd, er et annet kapittel ...).

Bare OL-gullet mangler
Seieren gjorde Petter Northug til en komplett skiløper.

Og før jul skulle han faktisk bli enda mer komplett, i den grad det finnes grader av å være komplett, da han vant den klassiske sprinten i Rogla. Northug ble med den seieren den tredje nordmannen i historien som har seier i begge stilarter både i sprint og distanserenn, og som dessuten har vunnet distanserenn med både intervall- og fellesstart.

Den første var Thomas Alsgaard, den andre Tor Arne Hetland.

Det eneste Northug nå mangler, som både Alsgaard, Hetland, Dæhlie og Ulvang har, er gull i OL.

Fortsetter han sesongen som han har innledet den, skal det mye til om han ikke sanker med seg minst én medalje av edleste valør hjem fra OL i Vancouver i februar.

Og for å si det sånn: Når det skjer, skal jeg være der!

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.