Gå til sidens hovedinnhold

Da RBK «meide ned VIF-spillerne»

Sist gang det luktet seriefinale på Lerkendal ble Rosenborg smått desperate.

VALLHALL (Nettavisen): Det mener hvert fall Freddy dos Santos og Morten Berre.

Året er 2004, og Vålerenga er i ferd med å gjøre en kanonopphenting. Fra å ligge et hav av poeng bak tittelgrossist Rosenborg brukte Oslo-laget høsten til å kneppe inn poeng den ene runden etter den andre.

– Spilte dem ut
I den 20. runden (av 26) var det klart for storoppgjør. Rosenborg hadde åtte poengs ledelse, men Vålerenga var i siget. Det fikk trønderne merke.

– Rosenborg var utrolig frustrerte. Vi spilte dem ut, og de svarte med å meie oss ned. Jeg tror både Thomas (Holm) og Daniel (Fredheim Holm) måtte gå ut med skade i førsteomgangen, erindrer Freddy dos Santos, og humrer godt over utklassingen for seks år siden.

Oslo-laget ga seg ikke før det sto 1–4 på resultattavla, og kampen huskes som en av Vålerengas beste i dette årtusenet.

Se høydepunktene fra 2004-kampen her.

Oslo-laget ga seg ikke med det. I de påfølgende seks seriekampene plukket de ytterligere fem poeng på trønderne. Da regnskapets time kom den 30. oktober sto begge lagene med 48 poeng og pluss 18 mål i protokollen.

Rosenborg ble likevel seriemester med flere scorede mål.

– Utrolig bittert, men heldigvis vant vi serien neste år, sier Vålerengas eneste gjenværende spillere fra sølvsesongen, Morten Berre og Freddy dos Santos.

Berre slo tilbake
Spesielt for Morten Berre var opplevelsen spesiell. I den siste seriekampen, hjemme mot Stabæk, var han alene med Jon Knudsen i sluttsekundene, men avslutningen ble stoppet av landslagskeeperen. En scoring hadde altså sikret Vålerenga seriemesterskapet, men å si at Vålerenga-spissen lot seg prege av det, er feil:

I de fem første seriekampene neste sesong, scoret han seks mål – og var en av de viktigste spillerne da Vålerenga tok sitt første seriemesterskap på 21 år.

Noen seriefinale var det likevel ikke snakk om høsten 2004 – i motsetning til nå.

- Rosenborg hadde jo hatt seriegullet siden sommeren, og det var ikke engang snakk om at vi kunne bli seriemester før vi reiste opp dit.

- Men vi spilte veldig bra, og viste at det går an å slå dem der oppe, noe vi ikke hadde hatt for vane å gjøre.

Ser klare 2004-paralleller
Selvtilliten tok de med seg inn i serieinnspurten, hvor de kjørte over det som fantes av motstand. Temmelig likt sesongen 2010, med andre ord.

- Begge sesongene hadde vi en svak sesong i forkant, og ingen forventet noe spesielt av oss.

- Men etter hvert som sesongen utviklet seg, ble vi bedre og bedre, vi spilte på oss mye selvtillit, og resultatene ble deretter.

Og det er flere paralleller:

- Gullet var og har vært deres hele veien, og det er opp til dem å rote det vekk, mener Freddy dos Santos, og koster på seg et solid glis.

Håper på mental RBK-nedtur
Morten Berre maner likevel til en smule edruelighet.

- Vi må ikke glemme at de ikke har tapt en eneste seriekamp i år. Selv med torsdagens Europa League-kamp i beina, er det veldig lett å nullstille foran en sånn kamp, spesielt når det er stinn brakke.

Freddy dos Santos mener likevel det er flere ting som taler til Vålerengas fordel.

- De har pratet mye om at de er slitne den siste tida, og slikt kan gjøre noe med en mentalt – det kan fort bli en sannhet.

Hvor sant, ser du på Lerkendal klokka 20.00 søndag kveld.

HTML EMBED
Reklame

Sjekk ut Nettavisens eksklusive grillpakker: Den amerikanske grillpakken og den moderne grillpakken

Kommentarer til denne saken