*Nettavisen* Sport.

Da Simon Gerrans bodde i Hønefoss

Foto: (Scanpix/AFP)

Tour Down Under-vinneren var Gabriel Raschs hjelperytter på Ringerike i 2003.

23.01.12 16:39

Natt til søndag gikk bildene av Simon Gerrans på toppen av podiet i Adelaide verden over.

31-åringen tok sin – og GreenEDGEs – aller første sammenlagtseier i første forsøk i 2012.

Men australierens vei mot verdenstoppen har vært kronglete. I 2003 hadde han til og med en gjesteopptreden på Ringerike.

Her forteller Birger Hungerholdt hvordan det hele falt på plass.

- Team Krone bestemte seg for å forsterke laget høsten 2002, og vi bestemte oss for å kikke til utlandet for forsterkninger. På den tiden samarbeidet vi med en franskmann som heter Jeff (Jean-François) Quenet. Han tipset oss om to talenter han kjente til. Den ene skulle være et australsk stortalent (Simon Gerrans), og den andre var en brite (Jonathan Davus) som kjørte for et lokalt lag i Nantes.

Hjem fra Belgia med underskrift
Avtalen med den da 23 år gamle australieren ble underskrevet i forbindelse med Sykkel-VM i belgiske Zolder i 2002.

Han ble for øvrig U23-mester i hjemlandet året i forveien, men likevel klarte altså Hungerholdt & Co. å sikre seg underskriften hans.

- Dessverre gikk hovedsponsoren vår (Krone) konkurs, men vi klarte likevel å holde satsingen gående i 2003. Vi kjørte videre som Team Ringerike. På den måten kan du si at Gerrans kom til oss på et litt dårlig tidspunkt, forteller Hungerholdt.

- Leverte han opp mot forventningene dere hadde til ham?

- Det gjorde han. Allerede da var en offensiv rytter og en lojal hjelperytter. Det var ikke vanskelig å se at han kom til å bli en god sykkelrytter, selv om han naturlig nok trengte litt tid til å bli vant med norske forhold og europeisk sykkelsport.

Imponerte Kaggestad
På grunn av Team Ringerikes økonomiske problemer den sesongen, ble ikke norgesoppholdet langvarig.

Første september hoppet han i stedet på et tilbud fra portugisiske Carvalhelos-Boavista.

Innen den tid rakk han å kjøre inn en femteplass i det australske landeveismesterskapet, 2. plass på 2. etappe under Tour de Normandie, 4. plass på 3. etappe under Giro del Capo og en tredjeplass fra Mi-Août-Bretagne.

Gerrans syklet også Ringerike Grand Prix det året. Han var i brudd på den fjerde etappen (som lagkompis Davus endte opp med å vinne), men ble sjuk og sto av på den siste etappen.

Den ferske Crédit Agricole-proffen Mads Kaggestad ble nummer to sammenlagt – kun slått av Jonas Holmkvist (Bianchi Scandinavia).

- Hva forteller det deg at Gerrans nådde hele veien til topps i sykkelsporten?

- Det viser hva som bor i disse rytterne. De er besatt av å oppnå målene de har satt seg. De skal rett og slett til toppen, og ankommer Europa fra Australia i unger alder for å klare det, sier Kaggestad til procycling.no.

- Gerrans er en veldig sympatisk type, og jeg unner ham all framgangen han har hatt, legger den tidligere Crédit Agricole-rytteren til.

Flere sesonger med Rasch
Australieren flyttet altså ut av huset han delte med blant andre Davus i Hønefoss.

Han kjørte to sesonger i AG2R fra 2005 til 2007. Da tok han sin første sammenlagttriumf i Tour Down Under.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

I 2008 ble han plukket opp av Crédit Agricole hvor han blant annet syklet sammen med Gabriel Rasch og Thor Hushovd.

- Jeg har syklet sammen med ham både i Team Ringerike, Crédit Agricole og Cervélo TestTeam, så det har blitt noen sesonger sammen.

- Hvordan var førsteinntrykket av ham under tiden på Ringerike?

- Han var en veldig målbevisst og seriøs idrettsutøver. Han gjorde alltid jobben sin. Han var ok på det meste, og hadde «punch» allerede da. Han har blitt enda sterkere og bedre til å klatre siden den gang. Han var vel egentlig ingen superstjerne da, men er det nå.

Han går alltid inn i Ardennene som en av favorittene, og viste jo i helgen hva han er god for, forteller Rasch til procycling.no.

Nordmannen har i perioder leid australierens leilighet i Monaco, der Gerrans til daglig er en fast del av treningsmiljøet som også inkluderer Hushovd og Philippe Gilbert.

Eksklusivt selskap
Gerrans vant etappe 15 under Tour de France i 2008. Han tilbrakte dagen i brudd sammen med blant andre Egoi Martinez og Danny Pate på fjelletappen mellom Embrun og Prato Nevoso.

Etter overgangen til CervéloTestTeam ble han medlemmer i en eksklusiv klubb etter å ha hentet med seg etappeseirer i Giro d’Italia (etappe 14 med målgang i Bologna) og i Vuelta a España (etappe 10 mellom Alicante og Murcìa).

I 2010 syklet han så med Edvald Boasson Hagen, Kurt Asle Arvesen og Lars Petter Nordhaug i Team Sky.

Her ble han blant annet nummer 12 under Liège-Bastogne-Liège (2010) og nummer tre i Amstel Gold Race (2011), men levde kanskje ikke helt opp til forventningene som et av lagets kapteinsemner.

Det var derfor ingen stor overraskelse at han dukket opp på rosteren til GreenEDGE foran årets sesong.

- Jeg føler sikkert det samme nå som britene følte da Team Sky startet opp. Jeg følte meg som en del av Sky-prosjektet, men de har selvsagt en kjerne bestående av britiske ryttere. Jeg er mye mer begeistret for dette prosjektet, enn jeg var i Sky. Det har selvsagt med min personlige tilknytning til dette laget, uttalte Gerrans i forbindelse med Tour Down Under.

Nå har han altså vunnet sin første sammenlagtseier for sin nye arbeidsgiver. Men den spede begynnelsen av eventyret begynte altså i et hus i Hønefoss.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.