RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Da Smirre ble norsk folkehelt

Sist oppdatert:
Hvorfor ble Vladimir Smirnov så populær blant oss nordmenn under Lillehammer-OL?

Hver dag under OL i Torino vil TV 2 Nettavisen se tilbake på det som i våre øyne fremdeles er tidenes beste vinterleker. Vi har dykket i arkivet, og funnet fram til hendelsene og uttalelsene som preget Lillehammer-OL dag for dag.

I går skrev vi om Dan Jansens etterlengtede OL-gull og om Fred Børre Lundbergs litt overraskende ledelse etter hoppdelen av kombinertøvelsen. I dag forteller vi blant annet hvordan det til slutt endte med det norske kombinertesset.

Lundbergs vei til målstreken ble den reneste parademarsjen. Estlenderen Ago Markvardt ble som ventet hengende mer og mer etter, og faktisk økte Lundberg til sine 12 nærmeste konkurrenter. Til slutt vant han med 1.17,5.

Bjarte Engen Vik gikk ut som tredjemann etter hopprennet, og gjorde sitt ytterste for å sikre norsk dobbeltseier. Han fikk imidlertid en durabelig fight av japaneren Takanori Kono. Vik forsøkte et angrep 100 meter fra mål, men japaneren ble for sterk. Norsk gull og bronse var likevel imponerende.

Det var nesten så vi nordmenn ble flaue over alle medaljene vi sanket under 1994-OL.

- Som vert anser jeg det norske gullrushet nærmest som uhøflig, sa OL-president Gerhard Heiberg.

Fred Børre Lundberg var ikke den eneste norske gullvinneren 19. februar 1994. Også Bjørn Dæhlie forsynte seg fra øverste hylle. Han gikk først ut på langrenns-jaktstarten over 15 kilometer, med Vladimir Smirnov 18 sekunder bak. De to holdt omtrent den samme avstanden hele veien.

Først noen få kilometer før mål innså Smirnov at han for tredje gang i dette mesterskapet kom til å tape gullet. Dæhlie vant sitt femte OL-gull, og da han senere samme dag mistet gullmedaljen under medaljeseremonien, var det bare naturlig at nettopp Smirnov plukket det opp og ga det tilbake.

Det er i grunnen ikke rart at vi trykket Smirre til våre bryst: Han var alltid blid, vi kunne intervjue ham på norsk, han kjempet alltid som en bjørn - og han lot Dæhlie få gullmedaljene. Forelskelsen startet i 1993 - da Dæhlie slo Smirnov på målfoto under VM-jaktstarten i Falun, der Smirre først ble utropt som vinner. Bildene av en tårevåt Smirre med barnet på armen er noe det norske folk aldri vil glemme.

I morgen kan du lese om krangelen mellom Espen Bredesen og Jens Weissflogi hoppbakken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere