Gå til sidens hovedinnhold

«Da tror jeg folk hadde sluttet å jukse»

Johan Kaggestad om doping, fartsbøter og Tour de France-forberedelsene.

- Solér har brutt. Faen! utbryter Johan Kaggestad midt under intervjuet med procycling.no.

Egentlig var vi midt i en samtale om hans liv og kommentatorgjerningen hans. Parallelt med dette følger 67-åringen med på LIVE-oppdateringer på tysk fra Tour de Suisse.

- Jeg håper han får kjøre Tour de France. Det var synd, konstaterer Kaggestad.

En time senere er Kaggestad og Christian Paasche på lufta igjen. Da vet de at Mauricio Solér ikke blir å finne i nærheten av årets høydepunkt, ettersom han ble fraktet vekk i luftambulanse med brudd på hodeskallen.

Contador vs. Schelcks
Dit – til Frankrike, altså – skal den populære TV2-duoen, slik de har hatt som vane siden TV-kanalen sikret seg rettighetene til rittet i 2003.

To uker før det hele starter, er hodet hans fylt til randen av Tour de France. Han gleder seg som en liten unge til duellen mellom Schleck-brødrene og Alberto Contador.

- Det er jo sammenlagtkampen det hele dreier seg om. Arrangøren har lagt opp til et klatreritt i år, og det er kun én tempoetappe. Det vil gjøre det vanskeligere for Contador, som nå også får både Andy og Fränk å bekymre seg for.

- Er du såpass kynisk at du synes det er greit at Contador stiller nettopp på grunn av denne duellen?

- Jeg er ikke glad for at han er med. Det er min oppriktige mening at han burde vært suspendert så lenge det ikke foreligger noen endelig dom i dopingsaken hans, sier Kaggestad og blir med et alvorlig.

Han elsker nemlig bigeskjeften sin, men sliter med å takle både stygge ulykker og dopingsakene som popper opp med jevne mellomrom.

Kaggestads svarteliste
Det førstnevnte slo inn med full styrke under årets Giro d'Italia. Da valgte produsenten å vise nærbilder av en stygt kvestet Wouter Weylandt.

Livet til Leopard Trek-rytteren sto ikke til å redde.

- Lyset vi tente for å minne Wouter Weylandt, står her fortsatt, sier Kaggestad og peker ut i TV2-studioet de kommenterer de aller fleste rittene fra.

- Det er tragisk med slike hendelser, og det er tragisk når det dukker opp saker med ryttere som er dopet. Det ødelegger hele stemningen for oss, og spesielt Christian tar dette tungt. Vi blir rett og slett litt nedfor.

- Er det ryttere du helst unngår å nevne i positive ordelag?

- Ja, jeg forsøker å føre en slags nulltoleranse overfor dopere. Jeg mener for eksempel at en rytter som Danilo Di Luca burde ha blitt utestengt for lenge siden. Jeg liker heller ikke ryttere som Ivan Basso og Alexandre Vinokourov. Dette er ryttere med en skitten fortid. Folk som har bidratt til å ødelegge hele sportens troverdighet.

- Da skal man ha ganske lav IQ
Kaggestad er derfor blant dem som mener at straffene for dopingforseelser bør være mye strengere.

- Jeg mener at en fireårig straffesanksjon bør være normale. To år er mer for en fin treningsperiode å regne. Dessuten mener jeg at det må få konsekvenser for laget, støtteapparatet og lederne. Selv om en sportsdirektør kanskje ikke har deltatt aktiv til selve handlingen, er det viktig at de ikke kan løpe unna ansvaret de har for å følge opp sine egne ryttere.

- Hva tror du vil skje med sykkelsporten dersom de som doper seg for første gang blir utestengt på livstid og må betale tilbake premiepengene fra hele karrieren sin?

- Det hadde vært fint. Da tror jeg folk hadde sluttet å jukse, også i andre idretter enn i sykkelsporten. Da skal man i hvert fall ha ganske lav IQ om man likevel tar sjansen på å utfordre skjebnen ved å dope seg.

Slutt på overnatting i fluktstol
Helst vil han snakke om alt det positive han forbinder med sommerjobben sin:

- Det beste med å kommentere Tour de France, er det at man får reise ned til det som er et av verdens største idrettsarrangementer. Jeg har vært på OL, VM og mye annet rart, men det er noe med miljøet der nede. Det er noe med alle folkene som flytter seg rundt sammen med rittet hver eneste dag.

- Landstrykertilværelsen er spesiell og utfordrende. Det er tøft å skifte hotell hver bidige dag, forteller Kaggestad og humrer godt i barten.

Etter åtte års erfaring fra rittet, og en god del arbeidstimer med planlegging, har TV2-gjengen virkelig begynt å få sving på sakene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kaggestad forteller stolt at ingen i TV2 er nødt til å dele på et dobbeltrom. Det er visst nok også slutt på tiden da «en av guttene var nødt til å overnatte i en fluktstol på verandaen».

Idrettstreneren fra Modum har pådratt seg sort belte i planlegging han også. Blant mange ting har han blant annet brukt det siste året til å skrive bok og til å planlegge årets Tour de France-kommentering.

- Jeg legger min stolthet i å gjøre en god jobb. Derfor bruker jeg mye tid på å forberede meg. Man har ikke en sjanse til å kommentere Tour de France uten å være godt forberedt. Det holder ikke bare å ha mye kunnskap om idretten, påpeker han.

- Mads er sånn passe interessert
Siden i fjor høst har han systematisk samlet inn informasjon han tror han kan få bruk for under årets Tour de France-utgave. Det kan kalles «Kaggestads elektroniske Tour de France-bibel», men det er i realiteten et Word-dokument som per dags dato teller 1584 sider.

- Her har jeg alt jeg trenger å vite om rytternes resultater, skadehistorikk og interessante poenger. Jeg har laget en mappe for hver etappe og her finnes også relevant informasjon om stedene rytterne passerer langs ruten på hver enkelt etappe, forteller han på innpust.

- Vi kan jo ta en rytter som Tyler Farrar. Han ble nummer fire i Kuurne-Brussel-Kuurne i år. Og da ble han slått av Chris Sutton, Jevgenij Hutarovitsj og André Greipel. Han vant 2. etappe av Tour de l’Avenir i 2005, og da slo han faktisk Borut Bozic i spurten.

(Her følger en ti minutter lang passasje der Kaggestad gjør et dypdykk inn i mappen sin, og lekser opp det ene interessante resultatet etter det andre..).

Vi er nødt å få ham i bane rundt sola igjen, og spør han hva som skjer dersom datamaskinen blir stjålet en eller annen gang langs franske landeveier.

- Jeg tar ikke med datamaskinen. Jeg printer det ut og lager forskjellige mapper til de forskjellige etappene. Så det blir en del dokumenter, konstaterer han tørt.

- Får Mads Kaggestad også lov til å bruke disse dokumentene?

- Ja da, det får han. Hele familien min får bruke det, og jeg har back-up av det på sønnene mine sine PC-er. Mads er bare sånn passe interessert. Det er eldstesønnen min, Martin, som er svært interessert i idrett. Han studerte i Nord-Amerika, så han er blant annet veldig opptatt av Pittsburgh Penguins. Han er faktisk helt ufyselig å ha med å gjøre dersom de taper, smeller det fra pappa Kaggestad.

Ignorerer alderen
På datamaskinen har han profilene til over 600 ryttere, selv om det kun er 198 av dem som stiller til start under Tour de France.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Han har også samlet inn informasjon om utallige start- og målbyer under årenes løp.

- Heldigvis er det en del av dem som går igjen. Da kan jeg søke de opp igjen og slippe å gjøre all researchen på nytt, gliser han.

- Du har rukket å bli 67 år, Johan. Kjenner du noe til alderen når du legger ut på en treukers jobbreise?

- Jeg kjenner ingenting til det. Jeg holder meg bedre enn de fleste, og er i forholdsvis god form. Etter at jeg røk akillessenen for tre år siden, får jeg ikke jogget så mye. Jeg går mye på ski om vinteren og sykler både inne på ergometersykkel og ute om våren og sommeren. Når jeg er på «generasjonsboligen» i Frankrike om sommeren sykler jeg mellom tre og fire timer hver dag.

- Og det er i ferien, altså! Under Tour de France passer jeg også på å få til minst en halvtimes økt om morgenen, men ikke før etappene vi må opp klokka 06:00, innrømmer han.

Kranglet med Paasche
I Tour de France er herrene Kaggestad og Paasche med i det TV2-gjengen kaller teamet i målområdet. Det betyr at de, etter at etappen er slutt, er nødt til å kjøre til målbyen dagen etter.

I beste fall betyr det at man er framme ved hotellet i 22-tida på kvelden. I verste fall er man ikke framme før i 2-tida om natta.

Dersom man skal opp på en fjelltopp dagen etter, kan det dermed skje at man kun får fire timers søvn før forberedelsene til neste arbeidsøkt er nødt til å starte.

- Det er nok verre for Christian, enn det er for meg. Han er et utpreget B-menneske, og må jobbe hardt for å stå opp tidlig om morgenen. Jeg tror hans normale døgnrytme ville involvert en leggetid rundt 2 om natta, så da er det krevende å stå opp igjen noen timer etterpå.

- Basert på egne erfaringer, vet jeg at Tour de France-dekningen kan være en prøvelse for både kropp og sinn. Hender det at dere to fyker i tottene på hverandre?

- Det har vært svært lite krangling mellom oss to. Jeg husker vi ankom Grenoble et år, og da fant vi ikke fram til hotellet. Noen andre fra TV2-teamet hadde ankommet hotellet allerede, men vi slet likevel med å finne fram. Restauranten hadde nettopp stengt for kvelden og vi var slitne begge to. Jeg husker at vi kranglet høylytt akkurat da.

Kaggestad: - Er teknisk impotent
Det er ikke noe Johan Kaggestad liker å snakke om, for han har utviklet et godt vennskap til sin bedre halvdel i kommentatorbua.

Faktisk tilbød far og sønn Kaggestad seg å kommentere årets Ardennerklassikere, slik at Christian skulle kunne dra på Paache-tur (eller påsketur, da) med familien.

Han forteller også at de har utviklet en relativt god forståelse for hvem som bør gjøre hva nå de kjører Frankrike på kryss og tvers om sommeren.

- Inntar du noen spesiell rolle innad i TV2-teamet når dere kjører rundt?

- Jeg inntar seniorrollen, jeg. Og rent bortsett fra kommenteringen så bidrar jeg faktisk godt på idésiden i forhold til den daglige nyhetsproduksjonen, bemerker Kaggestad.

- Gjør du noe annet underveis, er det for eksempel du som styrer GPS’en?

- Jeg er teknisk impotent, så det er nok en veldig dårlig løsning at jeg styrer den. Men jeg er god til å lese kart, selv om det ikke er like aktuelt lenger.

Deler på fartsbøtene
Ettersom man er oppe i et sted mellom 6.000-8.000 kilometers bilkjøring i løpet av et slikt arrangement, hender det at Paasche trår litt for hardt på gasspedalen.

Det har de også klarte å løse på et hvis.

- Jeg tror vi har fått to eller tre fartsbøter. Men selv om det Christian som kjører bilen, deler vi på dem. Vi er begge enige om at vi bør kjøre fort, utbryter Kaggestad og hikster.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Duoen kan sitte på TV-skjermen i 6-7 timer i strekk om sommeren. Det gir selvsagt utfordringer.

- Mitt største problem er at beina hovner opp i varmen. Etter hvert har vi fått gode rutiner på mat og drikke. Vi stiller til start med fem-seks vannflasker mellom oss. Underveis kan vi få en colaboks eller en kopp kaffe fra guttene i bussen. Problemet med kaffe er at det er vanndrivende, og ofte er det komplisert å få på pisse. Vi er nødt til å bruke reklamepausene, og da er det jo full krise om det er kø ved urinalet.

- Og så sliter jeg litt med at blodsukkeret faller. Derfor kjøper jeg en slik lang bagett som jeg gomler på underveis, forteller han.

Lørdag 2. juli er Kaggestad & Co. tilbake på lufta i Tour de France. Da sykles den 191,5 kilometer langet etappen med målgang på Mont de Alouettes. Det er en åpning som virker svært forlokkende på både Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen.

- Både Edvald og Thor er i kjempeform. Det er ikke umulig at en av dem sitter med hver sin trøye etter to etapper. Det er faktisk veldig realistisk, hikster Kaggestad.

Han kan knapt vente.

Johan Kaggestad og Hans Petter Bakketeig er for tiden aktuelle med boken «Røff guide til Tour de France».

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg