– Vi trodde ikke på det før det siste åretaket. Da vi krysset mål, ble jeg helt gal, sa Hoff, som reiste seg opp i båten og viftet med åren for å takke publikum.

Det var ventet at den norske båten ville starte litt forsiktig, men i stedet trykket duoen til fra start og ledet finalen hele veien. De kronet dermed en stor helg for norsk rosport.

Lørdag vant Are Strandli og Kristoffer Brun lettvekt dobbeltsculler. Det var det første norske VM-gullet i roing på ti år. Det neste ventet bare et døgn senere.

– Dette er en fantastisk ny start for norsk roing, og vi må takke vår svenske trener Johan Flodin, sa Hoff.

Med to gullmedaljer ble Norge nummer to på medaljestatistikken for de olympiske båtklassene i VM. Bare Storbritannia (to gull, tre bronse) var foran.

Tøff start
Hoff og Borch gikk hardt ut i finalen og ledet med over halvannet sekund på litauiske Rolandas Mascinskas og Saulius Ritter allerede etter første 500 meter. De økte luken med et sekund fram til passering halvveis, da argentinske Cristian Rosso og Ariel Suarez var oppe på 2.-plass.

På siste halvdel spiste konkurrentene seg litt innpå, men ikke så mye at det var alvorlig fare på ferde. Mascinskas/Ritter var 1,68 sekund bak ved passering 1500 meter og 1,36 sekund bak i mål. Rosso/Suarez sprakk og endte nest sist i finalen.

Francesco Fossi og Romano Battisti fra Italia avsluttet sterkt og tok bronsen.

Borch og Hoff kom til finalen som favoritt etter å ha imponert med beste tid både i forsøksheat og semifinale. De ble nummer sju i OL i fjor, og er en av de få båtene i dobbeltsculler som har uendret mannskap siden da.

Tidligere i sommer ble det bronse i EM. Duoen har en verdenscupseier fra i fjor.

Lenge siden sist
Før jubelhelgen i Sør-Korea hadde ikke Norge tatt medalje i ro-VM siden 2007. Olaf Tufte hadde stått for alle norske VM-medaljer siden årtusenskiftet, men nå er Norge tilbake på topp i den gamle paradebåten dobbeltsculler.

Forrige VM-medalje i dobbeltsculler ble erobret av Tufte og Fredrik Bekken, som tok bronse i 1999. Forrige VM-gull i dobbeltsculler sto Lars Bjønnes og Rolf Thorsen for i 1994.

Tidligere søndag ble Tale Fiskerstrand Gjørtz nummer fem i B-finalen i singlesculler kvinner og dermed nummer 11 totalt i VM.

Ved siden av de to VM-gullene er det blitt norsk sølv i pararoing under mesterskapet i Chungju i Sør-Korea. Birgit Skarstein sørget for det i AS-singlesculler (Arms and Shoulders).