BRANN STADION / OSLO (Nettavisen): Brann-skandalen vokser i omfang og tirsdag formiddag samlet styret seg på Stadion for å diskutere krisen i klubben.

Daglig leder Vibeke Johannesens posisjon og håndtering av skandalen «blir tema i en eller annen form», opplyser kilder.

Den daglige lederen holder fast på at hun først ble fortalt om et mulig seksuelt overgrep av en kvinne på et ulovlig nachspielet på Stadion av politiet og at det skjedde forrige torsdag formiddag.

Les også: Dette sier Brann-spillerne og treneren om skandale-nachspielet

Ble varslet av styremedlem før politiet

Det som til nå er ukjente opplysninger i saken er at den daglige lederen allerede tirsdag kveld forrige uke var blitt kontaktet av et styremedlem i klubben som hadde skjermdumper med urovekkende påstander fra et chatteforum.

I skjermdumpene ble det omtalt ubekreftede påstander om seksuell omgang med en jente og at dette skal ha vært ufrivillig. Det påståtte seksuelle overgrepet skulle ha skjedd på nachspielet.

Skjermdumpene er hentet fra et diskusjonsforum og Nettavisen har sett deler av innholdet. Nettavisen har vært i kontakt med styremedlemmet som henviser til Johannesen med å uttale seg på vegne av klubben.

- Jeg har fått en skjermdump av noen meldinger som omtalte at noe knyttet til sex kunne ha skjedd på Stadion, sier Johannesen til Nettavisen.

Les også: Uskyldig Brann-spiller hengt ut som mulig festdaltaker i sosiale medier: - Alle som har Brann-logoen på seg er mistenkt

Kilder opplyser at det i samråd med styreleder Birger Grevstad ble besluttet at styremedlemmet skulle varsle daglig leder om innholdet i chatten om mulige seksuelle overgrep. Johannesen har fastholdt at hun ikke kjente til at det kunne ha blitt begått et mulig straffbart forhold av en av hennes egne selv om hun var blitt varslet.

Styreleder bekrefter Nettavisens opplysninger.

- XX (styremedlemmet) og jeg ble enige om at h*n skulle ta kontakt med Vibeke. Hun fikk tilsendt hele skjermdumpingen som var fra en lenke. Det er mange som er forbannet over innholdet som står der, det er forståelig, hvert fall hvis det stemmer at det er begått noe ulovlig, sier Grevstad til Nettavisen.

- Jeg mener XX har gjort alt rett. H*n varslet meg og deretter daglig leder. H*n har gjort alt rett fra A til Å, understreker styrelederen.

Det var natt til forrige tirsdag at tolv Brann-spillere hadde nachspiel sammen med totalt syv unge kvinner som var der på ulike tidspunkter. Kvinnene var også utenfor spillernes kohort og nachspielet er brudd på klubbens interne retningslinjer.

De siste festdeltakerne forlot Stadion klokken 05.00 om morgenen. Skandalen har endt med etterforskning av et mulig straffbart forhold og det jobbes med å narkoteste spillerne etter rykter om bruk av ulovlige rusmidler.

Ifølge Nettavisens opplysninger ble Johannesen også satt i kontakt med en venninne av den fornærmede kvinnen. I en telefonsamtale tirsdag kveld fortalte kvinnen i detalj om hva hun hadde opplevd under nachspielet, også at venninnen skulle ha blitt utsatt for et overgrep. Faren til venninnen var med i samtalen som lytter, får Nettavisen opplyst.

- Da jeg snakket med venninnen til fornærmede forklarte hun meg mye om hva som hadde skjedd den kvelden. Hun fortalte også om en hendelse som var «ugrei», men jeg opplevde at hun var litt uklar i forklaringen. For meg var det vanskelig å vurdere om det var skjedd noe straffbart. Jeg har ikke kompetanse til det. Jeg sa også at de burde kontakte politiet fordi de best kunne vurdere om et straffbart forhold var begått, sier Johannesen.

- «Seksuelt overgrep» ikke brukt i samtalen

- Visste du ikke om at det dreide seg om et mulig straffbart forhold etter å ha snakket med venninnen til fornærmede?

- Begrepet «seksuelt overgrep» ble ikke brukt i samtalen.

BT har omtalt mer detaljert fra samtalen mellom venninnen og Johannesen.

Styrelederen ønsker ikke på nåværende tidspunkt å kommentere hvordan han mener Branns daglige leder har håndtert skandalen.

- Før jeg mener noe om det må jeg og styret få alle kortene lagt på bordet.

- Jeg vet ikke hva som er sagt i samtalen med venninnen, man kan oppleve ting forskjellig. Jeg har fått opplyst at ingen anmeldelse skulle leveres, men nå er det blitt en politisak. Da er det viktig å la dem gjøre jobben så får vi se hva som kommer ut av det, sier Grevstad.

- Har du og/eller styret tillit til daglig leder?

- Dette uttaler jeg meg ikke om nå, sier Grevstad.

Les også: Ny video fra juli viser nattlig besøk på Brann Stadion

Onsdag formiddag forrige uke, like over et døgn etter nachspielet var avsluttet, gjorde Nettavisen intervju med Johannesen. Da sitatgodkjente hun følgende på mail:

- Det er ikke noe mer vi kan gjøre eller ta tak i, det er ikke mer å følge opp fra vår side.

Lørdag kveld, dagen før den livsviktige kampen mot Sandefjord, gjorde Nettavisen et nytt intervju med Johannesen og konfronterte henne med opplysningene om at et konkret styremedlem hadde varslet henne tirsdag.

- Når hørte du for første gang om at det kunne ha blitt begått et seksuelt overgrep?

- Det var fra politiet på torsdag formiddag, sier Johannesen.

- Vanskelig for meg å vurdere

- Hvorfor sier du at dette var første gangen du hørte om det da du snakket med venninnen til fornærmede tirsdag?

- Det hun sa var at det hadde vært en «ugrei situasjon». Hun sa ikke noe om at det var et overgrep. Hvis det hadde vært tilfellet hadde jeg helt klart reagert kraftigere. Men jeg forklarte til henne at jeg ikke var der, så det var vanskelig for meg å vurdere. Men igjen – om det var noe de var usikre på så måtte de kontakte politiet.

Nettavisen får også opplyst at nachspielspillerne ble kalt inn til samtaler onsdag morgen forrige uke. Dette bekrefter Grevstad.

- Det var fordi vi måtte få klarhet i hva som hadde skjedd. Vi måtte finne ut av alle ryktene, sier Grevstad til Nettavisen.

Han ønsker ikke å gå i detalj i dialogen han har med daglig leder Johannesen.

I dialogen med styremedlemmet som varslet henne skal Johannesen ha forsikret om at hun ville være tilgjengelig for dem som ønsket å snakke med henne. Det endte med at venninnen ringte til Johannesen gjennom farens telefon.

Da Nettavisen intervjuet Johannesen forrige onsdag ble det konkret spurt om opplysninger om at en kvinne skulle ha blitt presset til seksuell omgang.

- Alt vi har snakket med jentene om har vært fortrolig. Hvis vi uttaler oss bryter vi all form for konfidensialitet. Men vi har snakket med flere av de som var tilstede, sa hun da.

Johannessen gjorde sitatgodkjenningen på mail.

Nettavisen er kjent med at undersøkelsessaken hos politiet ble iverksatt onsdag, blant annet etter flere mediehenvendelser. Nettavisens egne opplysninger om at kvinnen skulle ha blitt presset var med i den helt innledende vurderingen til politiet.

Så sent som torsdag ettermiddag forelå det fortsatt ingen anmeldelse. Dette har Nettavisen fått bekreftet av kilder. Men fredag sprakk nyheten. Politiet hadde iverksatt full etterforskning uten at noen hadde anmeldt.

Les også: Ingen personer ble anmeldt - derfor etterforsker politiet mulig overgrep på Brann Stadion

- Spesielt å legge ansvaret på meg

- Kunne eller burde du gjort noe annerledes? spurte Nettavisen Johannesen lørdag.

- Før jeg ble kontaktet av politiet torsdag var det snakk om en «ugrei eller vanskelig situasjon». Det har vært mange chatter og mange rykter. Det har også vært vanskelig for oss å håndtere, men jeg kan ikke handle basert på chatter og rykter.

- Det blir spesielt å legge ansvaret på meg som bare hadde andre- og tredjehåndsinformasjon, når det også helt åpenbart var mange med samme informasjon som meg, og flere med mer informasjon. Nå er jeg glad for at politiet er på saken.

Av kilder i klubben fikk Nettavisen i helgen opplyst at ingen av nachspieldeltakerne hadde bekreftet noen form for seksuell omgang. Personen som er mistenkt og er under etterforskning ble avhørt forrige helg, men nekter straffskyld.

Det er uklart om mistenkte i det hele tatt har erkjent at noe har skjedd frivillig.

- Har noen av deltakerne på festen bekreftet at det har vært seksuell omgang på Stadion under nachspielet?

- Jeg kan ikke kommentere innhold i samtaler med de ansatte, sier Johannesen.

Branns daglige leder mener at personer som hadde informasjon om alle ryktene som var på nettet heller kunne gått til politiet. Også faren til venninnen som kontaktet henne.

- Ba venninnen og faren varsle politiet

Johannesen sier det har vært mange hensyn å ta, inkludert å ivareta enkeltmennesker i klubben.

- Det som var vanskelig var at det var så mange rykter som gikk. Det er store mengder skjermdumper med ulike påstander på chatteforumer og sosiale medier. Basert på det var det vanskelig å iverksette noe, sier hun.

- Med all informasjon som lå ute på nettet kunne andre ha varslet eller reagert om de mente det var riktig. Det var mange som hadde samme og mer informasjon enn oss på det tidspunktet. Faren til venninnen hadde informasjonen blant annet.

I intervjuet med Johannesen understreker hun at hun har status som vitne i en straffesak og ikke kan gå i konkrete detaljer. Heller ikke når det gjelder samtalen med venninnen til den fornærmede kvinnen. Men hun er klar på at hun ba kvinnen og faren om å varsle videre.

- Jeg mener jeg hadde gjort en feil handling hvis jeg hadde anmeldt forholdet til politiet. Det var en fortrolig samtale og jeg kunne satt fornærmede og venninnen i en situasjon de ikke ønsket. Jeg sa derfor til venninnen og faren at å gå til politiet var et valg de måtte ta. Dere må varsle, forklarer hun til Nettavisen.

- Vanskelig å gå til politiet

Lørdag holdt Brann-ledelsen pressekonferanse. Her uttalte Johannesen at hun var sjokkert over det hun hadde fått informasjon om.

- Hvis du hadde skjermdumpen, kunne du ikke gjort en egen vurdering som daglig leder og med overordnet ansvar?

- Jeg fikk flere skjermdumper med masse informasjon. På det tidspunktet var det mange rykter og informasjon som var vanskelig å vurdere om var rett eller galt. Da jeg snakket med venninnen og faren understreket jeg at vi skulle støtte og hjelpe dem dersom de anmeldte. De måtte ikke tenke på at det gjaldt noen i Brann.

- Det er vanskelig å gå til politiet med andre- og tredjehåndsinformasjon og basert på en chat med påstander eller rykter. Det var også en av grunnene til at jeg rådførte meg med jurister. Jeg mener det ikke var vår plikt å gå til politiet. Det var også rådet fra jurister.

Nettavisen er kjent med at personer i Brann har vært i direkte kontakt med en erfaren straffesaksadvokat. Johannesen ønsker ikke å nevne navn. Begrepet «offentlig påtale», som veldig kort forklart betyr at politiet på eget initiativ iverksetter etterforskning av en straffesak uten at det foreligger en anmeldelse.

- Jeg har rådført meg med jurister som ga meg råd om at jeg ikke kunne anmelde forholdet. Seksuelt overgrep ble heller ikke nevnt i samtalen med venninnen. Jeg sa også til venninnen og faren at jeg ikke hadde vært der, ikke var vitne til saken og det var vanskelig for meg å vurdere, sier Johannesen.

- Men jeg understreket at de ikke måtte være redd for å gå til politiet selv om det handlet om Sportsklubben Brann. Hvis de mente det var begått et straffbart forhold skulle vi hjelpe dem hvis de gikk til politiet.