Gå til sidens hovedinnhold

Dæhlie: - 20 år en perfekt alder

Bjørn Dæhlie tviler på at han hadde vært en like god skiløper hvis han ikke var blitt tatt med som læregutt til Calgary-OL i 1988.

IDRETTSHØGSKOLEN (TV 2 Nettavisen): - Det er en drøm å få delta i OL og et veldig springbrett til den videre karrieren. Å få konkurrere mot verdens beste er den beste motivasjonen en ung løper kan få, sier Bjørn Dæhlie (38).

Mandag stilte tidenes norske skiløper opp og snakket med pressen i forbindelse med presentasjonen av et nytt samarbeid mellom skiprodusenten Fischer og bindingsprodusenten Rottefella. De fleste spørsmålene dreide seg imidlertid om helt andre ting enn skiutstyr.

Nærmere bestemt: Vrakingen av supertalentet Petter Northug (20) i OL-troppen.

- Tok ingen skade
- Spør meg om hva som helst, bare jeg slipper å ta ut Northug til OL. Jeg kjenner ikke gutten. Faktisk hadde jeg knapt hørt om ham før NM, sier Dæhlie.

De neste fem minuttene bruker han til å plukke fra hverandre hele argumentasjonen for at Northug ikke skal til OL. For Dæhlie kjøper ikke argumentet om at 20-åringer skal spares.

- 20 år er en perfekt alder for å starte en internasjonal karriere, sier mannen som selv ble tatt med som læregutt i Calgary-OL i 1988. Da var han 20 år. Vinteren før hadde han kranglet seg til å få gå femmila i Holmenkollen.

- Jeg var vel den første junioren noensinne som fikk delta der. Jeg husker jeg snakket med Per Nymoen og måtte krangle meg til det. Jeg åpnet knallhardt og tok igjen Lars Erik Eriksen med 30 sekunder på de tre første kilometerne. Etter hvert fikk jeg erfare at fem mil er langt. Men jeg tok ingen skade av det.

- Lærte enormt
Dæhlie fikk ikke gå en eneste distanse i de nevnte Calgary-lekene i 1988. Likevel mener han at læringseffekten knapt kan overvurderes.

- Jeg lærte utrolig mye av å ligge en meter bak de andre, spesielt Vegard Ulvang og Pål Gunnar Mikkelsplass.

- Men med ditt talent hadde du vel blitt verdens beste uansett?

- Det er jeg neimen ikke sikker på. Jeg lærte enormt, både i Calgary og i VM i Lahti året etter.

På generelt grunnlag ødelegger også Bjørn Dæhlie argumentet om manglende høydeakklimatisering.

- Dyrk skøyterne
- Det er ennå tre uker til OL. Det er fullt mulig å få til et flott akklimatiseringsopplegg på den tiden.

- Kan man også kompensere for manglende høydetrening tidligere i sesongen?

- Vanskelig å si. Men tre uker er nok til å forberede seg på å konkurrere i høyden.

Dæhlie mener dessuten – fortsatt på generelt grunnlag – at det er på tide at norsk langrenn begynner å dyrke frem gode skøyteløpere.

- Det som forkludrer hele dette bildet er at vi sliter i skøyting, poengterer han

- Vi må bli flinkere til trykke de som går fort i fristil til vårt bryst. Man må tenke fristil og fremtid i forbindelse med uttak. De som er typer må få lov til å prøve seg. Vi har en stor utfordring, konstaterer Dæhlie.

Tror på Bjørgen
- Hva forventer du av de norske langrennsløperne i OL?

- Jeg tror Marit Bjørgen finner i formen, og da ser jeg ingen grunn til at hun ikke skal ta en del medaljer. På herresiden blir det et skikkelig rotterace. Italienerne, franskmennene og tyskerne blir knallharde. Likevel tror jeg de norske herrene kan gjøre det veldig bra. Og så tror jeg det blir noen skreller.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken