Gå til sidens hovedinnhold

- Damene i USA er veldig utstyrt, vet du

Norges superstjerne om dødsfrykten, damer, X-Games og Petter Northug.

HTML EMBED

VIKA (Nettavisen): Norske André Villa har i en årrekke preget verdenseliten i freestyle motorcross, og har blitt en stor stjerne i X-Games.

Men nå har den 31 år gamle ekstremsportutøveren fra Vågå fått nok. Etter å ha risikert livet i flere år i freestyle motorcross, har han denne sesongen i stedet valgt å fokusere på grenen «Speed & Style».

31-åringen innrømmer nemlig at han ikke lenger er villig til å ta den samme risikoen.

- Jeg mister en kompis omtrent hvert år, det er den mest ekstreme sporten i verden. Hvis man er med å konkurrere så vet man at det kommer smeller, sier Villa til Nettavisen.

- Jeg føler at «my luck is running out». Man må gi seg mens leken er god, sier 31-åringen.

For smeller har Villa allerede fått erfare. I 2008 brakk han begge beina da han falt av sykkelen under et hopp i Polen. Og tre år senere skadet han seg igjen da han brakk lårbeinet.

Ikke fryktløse
Villa forteller til Nettavisen at til tross for at utøverne driver med en ekstremsport, så er de langt fra uredde hver gang de setter seg på motorsykkelen.

- Det er ikke sånn at vi er fryktløse, for det her kan gå jævlig galt. Men vi takler det, og ser døden rett i øynene flere ganger i året. Man har et støtteapparat rundt seg som backer deg opp, men til syvende og sist så er det bare du som står alene på startstreken. Det er du som tar risikoen. Det vil jeg gjøre så lenge det er verdt å ta den risikoen for å oppnå det resultatet jeg vil, men det er dette som har endret seg litt nå, forklarer Villa.

- Jeg har vært veldig ambisiøs i freestyle i mange år og har kjempet i verdenstoppen. Jeg ble nummer to i verdensserien i 2010. Jeg ledet verdensserien i 2011 før jeg brakk lårbeinet. Jeg ble satt tilbake og var i rullestol i flere uker, og det setter ting i perspektiv. Jeg vet at jeg er i slutten av min karriere. Så nå gjelder det å være litt smart å komme ut av det her uten for mange mén. Hvis jeg går fra det nå så kan jeg se tilbake på en herlig karriere hvor jeg har opplevd veldig mye, forteller 31-åringen.

Se videoreportasje med André Villa under:

HTML EMBED

X-Games og «Speed & Style»
Derfor velger han å i stedet fokusere på «Speed & Style».

X-Games-grenen er helt ny innen sporten, men har blitt godt mottatt av både fans og utøvere. Speed & Style-løpene gjennomføres med at to personer kjører mot hverandre i fire runder rundt en supercrossbane. Underveis i rundene gjennomfører utøverne tre freestylehopp. Vinneren kåres etter at tid og stilpoeng for hoppene har blitt lagt sammen.

Villa er én av dem som allerede har gjort seg bemerket i grenen.

- Jeg fikk min debut i Brasil og fikk sølvmedalje der, og det er jo en bra start. Det er en disiplin som passer meg bra, siden jeg har en bakgrunn fra motorcross og freestyle. Det er nytt og motiverende, og så er det ikke like farlig, sier nordmannen.

Mindre kjent i Norge
Til tross for at Villa har blitt en stjerne i X-Games-sirkuset, har interessen hjemme i Norge latt vente på seg. Det er noe Villa ikke tar så veldig tungt.

- Ekstremsport er lite i Norge, bortsett fra snowboard og ski. Norge vet rett og slett ikke hvor stort det er i utlandet. Men man får bare ha dem unnskyldt for det. Jeg kan ikke forvente så mye når jeg er veldig lite i Norge og gjør lite ut av meg her.

- Jeg mener ikke at det norske folk skal følge meg mer fordi jeg er stor i utlandet. Det må være opp til hver enkelt. Men gi det en sjanse, se det på TV. Se om du liker det. Spesielt den nye disiplinen jeg driver med nå er veldig spennende, sier Villa.

Norges mest sexy mann
Likevel er det noen som har fått øynene opp for nordmannen i hjemlandet. I 2008 ble han nemlig kåret til Norges mest sexy mann av motemagasinet Elle.

- Det er så lenge siden at det er ingen som husker det uansett, men det var artig. Jeg trodde ikke på det når de ringte meg. Jeg trodde det var en radiobløff, så det tok litt tid før jeg trodde på det. Jeg har hatt dame i åtte år, men nå har jeg endelig blitt singel, så da får vi se om noen husker det, spøker 31-åringen.

Villa oppholder seg store deler av året i utlandet, men er klar på at neste kjæreste skal være norsk.

- Damene i USA er veldig utstyrt, vet du. Men de er ikke like lette å snakke med, så hvis jeg først skal finne meg en kjæreste så må det være en norsk jente. Det er her de gode damene er. Jeg tror faktisk Norge og Sverige har de fineste damene i verden, sier Villa.

- Ikke noe mål å bli større enn Northug
- Du er en stor norsk stjerne i utlandet, mens Petter Northug er en stor stjerne her hjemme i Norge. Hvem er størst?

- Det er vanskelig å si. Petter er veldig stor i Norge. Jeg rekker nok aldri opp til ham her, og han er jo stor i Europa også. I USA er det mulig jeg slår ham, men det er ikke noe mål å slå Northug. Petter har gjort utrolig mye bra. Det er vanskelig å sammenligne oss to, tror jeg. Vi har jo to helt forskjellige disipliner, og kanskje forskjellig publikum også. Men kanskje det kan være en grei avveksling for folk å se på freestyle motorcross og Speed and Style, sier Villa.

- Det er aldri noe mål å bli så stor som Petter her. Jeg har liksom ikke noe mål å bli så stor og kjent. Jeg bare kjører sykkel og er en «happy dude», som reiser verden rundt og koser meg. Det er selvfølgelig godt at folk i Norge ser på og setter pris på gode resultater, men hvis de ikke gjør det, så elsker jeg fortsatt Norge, forklarer Villa.

Går for medalje i Barcelona
Nå er Barcelona neste stopp for Villa. Nordmannen skal igjen kjempe om medalje i X-Games, og denne gangen på selveste 17. mai.

- Jeg er positiv, jeg. Selv om jeg ikke får så mye trening mot konkurransen nå, så vet jeg at jeg ikke trenger så mye tid på å komme inn i det. Jeg går for medalje. Det er en veldig liten bane i Barcelona, men jeg skal gjøre mitt beste der, sier Villa.

X-Games i Barcelona arrangeres fra 16. - 19. mai, før turen går videre til Tyskland og München 27. - 30 juni.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken