Den lynhurtige offensive teknikeren har fått vist hva som bor i han de siste ukene. Prestasjonene i Tromsø-drakten gjennom mai gjorde at Nettavisen plukket ut Bassi på en liste over spillere født etter 2003 som har fått sitt gjennombrudd denne sesongen.

– Han har en kvikkhet og uforutsigbarhet som gjør at Tromsø plutselig har en spiller til som motstanderen må ta hensyn til, og forholde seg til på en helt annen måte enn det som har vært tonene tidlig i sesongen, da han ikke var på banen så mye, uttalte TV 2s kommentator og ekspert Petter Bø Tosterud om Bassi.

Selv om Bassi har fått et gjennombrudd denne sesongen er han for mange fortsatt et relativt ubeskrevet blad.

18-åringen vokste opp i Oslo og spilte for den lille klubben Lille Tøyen i sine barneår. I 2015 flyttet unggutten til Tromsø sammen med familien.

– Jeg tror han kan nå veldig langt. Jeg mener at «sky is the limit» for en sånn type med den type x-faktor. Han har så klart ting han må bli bedre på, men egenskapene hans gir han alle muligheter, sier Ola Rismo til Nettavisen.

Han er i dag assistenttrener på Tromsøs a-lag i Eliteserien og en av dem som kjenner Bassi best etter at han kom til byen i 2015.

Så tidlig talentet: – Han er så uredd

Fra spesielt 2019 og fram til i dag har treneren vært tett på Bassis utvikling. Han forteller om en reservert gutt som ankom fra hovedstaden for rundt åtte år siden.

– Han var sent utviklet og en liten tass. Han var en sjenert liten gutt som pratet østlandsk og hadde flyttet til Tromsø. Han hadde noe spennende ved seg og var veldig rask selv om han var liten. God til å drible og veldig fotballglad. Det ser ut som han elsker å spille fotball gjennom en herlig lek og glede.

– Man så tidlig at det var en som hadde stor glede og en indre drive. Man utvikler seg i ulik takt. Han var mindre enn andre, men da måtte han tenke litt raskere for å løse situasjoner. Nå har han fått en bra fysikk som kommer til å bli enda bedre.

Nå er nemlig Bassi i ferd med å slå ut i full blomst.

Scoringen mot HamKam 13. mai sørget for oppmerksomhet nasjonalt. Flere klubber ute på kontinentet følger naturlig nok også med på lovende spillere som slår til i Eliteserien.

Rismo sier at unggutten har fått mer bredde i repertoaret sitt gjennom vinteren. I tillegg har selvtilliten fått en skikkelig «boost» gjennom flere gode prestasjoner i innledningen på sesongen. Treneren trekker frem et eksempel på mentaliteten til 18-åringen.

– Han er så uredd. Du kan se det når han kommer inn mot Bodø/Glimt. Han hadde spilt to gode kamper og skulle selvfølgelig ønske at han startet den kampen, men når han kom inn var han bare seg selv. Det synes vi er utrolig kult.

Bassi kom inn som innbytter den siste halvtimen i slaget om Nord-Norge og var et uromoment mot Kjetil Knutsens menn.

18-åringen har gjennom oppveksten blitt vurdert som en offensiv spiller, men etter hvert som han har nærmet seg og til slutt slått seg inn på TIL-laget, har han funnet seg til rette i en ny posisjon som en offensiv venstre vingback.

– Jeg ser en del likheter på en ung August Mikkelsen og en ung Daniel Bassi. Begge spilte bredt i banen, var liten av vekst, gode én-mot-én og gode driblere med bra fart. Der begge to i ung alder hadde utrolig glede av fotballen, og som har måttet finne andre måter enn fysikk til å løse situasjoner på banen i ung alder.

Unik historie

Bassi har tidligere uttalt at han liker å utfordre og skape sjanser. Bakgrunnen hans er også unik og har vært med på å forme han som både spiller og menneske. Med norsk far og mor fra Sierra Leone, i tillegg til oppveksten sentralt i Oslo har han spilt mye på «løkka» gjennom oppveksten.

Han har også vært en del av det private akademiet NFA for ekstra trening før han flyttet til Tromsø.

Ekspert Bø Tosterud tror TIL selv er litt overrasket over at teknikeren har tatt nivået så raskt denne sesongen.

Rismo trekker frem noen av egenskapene som kan ta talentet langt.

– Han har en rå mentalitet og er ikke redd noen ting. Det kan bli virkelig bra på sikt, det er jeg overbevist om, sier han.

Etter at Mikkelsen ble solgt til svenske Hammarby for gode penger i vinter fortsetter Tromsø med å utvikle nye potensielle salgsobjekter. Klubben vil ikke legge for stort press på de unge spillerne, men det er ingen tvil om at Bassi kan bli klubbens neste gullgruve.

– Akkurat nå er Bassi på en veldig god plass og en vi har veldig stor tro på, avslutter Rismo.