Gå til sidens hovedinnhold

Danmark til semifinale i EM. Kontroversiell situasjon kom i fokus: - De får ikke lov til å si noe

Etter en grusom start på mesterskapet har det danske laget slått voldsomt tilbake.

TSJEKKIA - DANMARK 1-2:

Danmark er klare for semifinale i EM etter seier mot Tsjekkia lørdag kveld. Thomas Delaney og Kasper Dolberg scoret målene for det danske laget.

EM-storscorer Patrick Schick reduserte rett etter pause, men Tsjekkia klarte aldri å få en utligning og dermed er det altså Danmark som avanserer i mesterskapet.

De røde og hvite fikk en grusom start på turneringen da Christian Eriksen segnet om med hjerteproblemer i åpningskampen mot Finland. Deretter ble det tap for Belgia, men etter en sterk seier mot Russland har laget bare sett bedre og bedre ut.

Kontrovers ved åpningsmålet

Kampen var imidlertid ikke fri for kontroverser og da Danmark tok ledelsen tidlig i kampen ble det raskt fokus på en situasjon rett i forkant av scoringen.

LES OGSÅ: Til EM-semifinale etter oppsiktsvekkende straffesparkkonkurranse: - Helt krise

Tsjekkias Ondrej Celustka var nemlig først inne i situasjonen som ledet til corneren og fra TV-bildene kunne det se ut som Danmarks Kasper Dolberg var sist på ballen før den gikk ut. Linjedommeren dømte likevel corner til danskene, som endte med mål.

Den tsjekkiske spilleren reagerte på avgjørelsen til mannen med flagget. Bildene ga imidlertid ikke et hundre prosent klart svar på hva som var korrekt avgjørelse.

- Det er så vanskelig å si. Muligens en bittelite touch på venstrehånda til tsjekkeren der, men det er umulig å si, sa TV 2-ekspert Simen Stamsø Møller.

I studio til svenske SVT satt tidligere toppdommer Jonas Eriksson og han var klar i sin sak. Svensken mente at det aldri skulle være hjørnespark til danskene.

- Vi ser fra reprisen at ballen ikke er borti Celustka. Det er en helt feil avgjørelse og det påvirker mye av kampen, sier Eriksson om hendelsen.

LES OGSÅ: Mourinho på plass i Roma - håper å sikre seg EM-profil

Selv om VAR trolig sitter med svaret på om det var corner eller ikke, forklarer Eriksson at videodommerne ikke kan gripe inn og omgjøre en slik beslutning.

- Videodommerne sitter med svaret, men de får ikke lov til å si noe. Regelverket for VAR er veldig formelt og strengt. Veldig firkantet, sier den tidligere dommeren.

Tidlig scoring

Det ble en fartsfylt første omgang i Baku og danskene fikk en drømmestart kun etter fem minutters spill. Jens Stryger Larsen slo en corner og inne i feltet fikk Thomas Delaney stå umarkert. Midtbanemannen stanget danskene opp i føringen.

Delaney scorer sjelden på landslaget, men var på plass når det virkelig gjaldt.

Rett i forkant av corneren var det imidlertid en kontroversiell avgjørelse. Fra TV-bildene kunne det se ut til at Kasper Dolberg var sist på ballen da Danmark fikk corneren som resulterte i scoringen. Tsjekkerne protesterte til liten nytte.

LES OGSÅ: Danske EM-spillere mener seg overvurdert av bookmakerne

14 minutter var spilt da Danmark var på ferde igjen. Mikkel Damsgaard dro seg innover fra høyre, men vinkelen ble noe spiss og avslutningen for svak.

Like etter scoringen fikk Petr Sevcik en god sjanse. Han fikk ballen på rundt ti meter etter et frispark, men fra god posisjon sendte han kula langt over mål.

Danmark var friske og i det 17. minutt kombinerte Stryger Larsen og Delaney igjen. Denne gangen ble imidlertid avslutningen fra målscoreren for svak.

Herlig angrepsspill

Tsjekkia våknet mer til liv utover i omgangen og i det 21. minutt kom laget til en ny brukbar mulighet. Lukas Masopust spilte fram til Tomas Holes. Han avsluttet fra en vinkel som ikke var optimal og Kasper Schmeichel var ute og blokkerte.

I det 35. minutt var tsjekkerne frampå igjen. Holes fikk ballen i god posisjon. Skuddet gikk imidlertid rett på keeper Kasper Schmeichel som sto godt plassert.

LES OGSÅ: Hevder Frankrike-stjernens mor gikk i strupen på Pogbas familie

I andre enden fortsatte Damsgaard å skape farligheter. Sampdoria-spilleren dro seg igjen innover fra høyre. Keeper Tomas Vaclik hadde grei kontroll på forsøket.

Etter at Danmark hadde et initiativ innledningsvis, utviklet kampen seg til en jevn affære utover i første omgang, men rett før pause slo danskene til igjen.

Joakim Mæhle slo inn foran mål og der kom både Martin Braithwaite og Kasper Dolberg stormende. Ballen havnet hos sistnevnte som satte inn Danmarks andre mål. Glimrende angrepsspill av danskene og et herlig innlegg av Mæhle.

LES OGSÅ: Hevder Sancho var lei av å vente på Manchester United-overgangen. Skal ha sendt SMS til stjernekompisen

Dermed gikk Kasper Hjulmands gutter inn til pause med en tomålsledelse.

Slo tilbake etter pause

Andre omgang var ikke gammel da tsjekkerne slo tilbake og skapte ny spenning. Vladimir Coufal slo inn fra høyre og inne i boksen var måljegeren Patrick Schick på plass. Spissen fikk foten på ballen og sendte kula ned i høyre hjørne.

Dette var Schicks femte scoring i dette mesterskapet og dermed er han likt med Portugals Cristiano Ronaldo i antall fulltreffere i turneringen.

Intensiteten sank noe utover i andre omgang og kampen ble oppstykket av både skader og flere bytter. Danskene løftet seg imidlertid litt etter Tsjekkias redusering.

20 minutter før slutt satte innbytter Yussuf Poulsen fart mot mål. Spissen avanserte med ballen i beina og fyrte løs. Skuddet langs bakken var grei skuring for keeper.

LES OGSÅ: Solskjær hylles etter nyheten: - Han får betalt for den jobben han har gjort

Tsjekkia tok også de sjansene de fikk i jakten på en utligning. I det 74. minutt var det bare en god involvering fra Schmeichel som hindret en farlig situasjon.

Holdt unna

Danskene var likevel farligst og etter 77 minutter spilte Daniel Wass til Pulsen i god posisjon. Leipzig-spilleren fyrte løs, men keeper var med på notene og reddet fint.

Så ble Joakim Mæhle spilt fint gjennom på kanten. Backen kom litt skrått og forsøkte å lure ballen forbi Vaclik i buret. Keeperen gikk seirende ut av duellen.

Tsjekkia gikk over til å slå en del langt mot slutten av kampen, i jakten på et mål, men de danske gutta forsvarte seg med nebb og klør og holdt motstanderen på avstand.

Dermed endte det med dansk seier og semifinale for de røde og hvite.