*Nettavisen* Sport.

Danmark vant første VM-gull med ydmykende sifre mot Norge

KLASSEFORSKJELL: Danmark og Mads Mensah (foran) utklasset Norge i VM-finalen i håndball søndag. Foto: Jonathan Nackstrand (AFP / NTB scanpix)

Norge må fortsatt vente noen år på den første VM-tittelen på herresida.

27.01.19 19:20

DANMARK - NORGE 31-22 (18-11):

Danmark er verdensmestere i håndball på herresiden for aller første gang. Mikkel Hansen og lagkompisene overbeviste stort med å vinne soleklart mot Norge i søndagens VM-finale på hjemmebane i Herning.

Som i lagenes innbyrdes møte i gruppespillet holdt danskenes angrepsspill for høy klasse for de norske gutta. Christian Berges menn måtte dermed nøye seg med sølv i VM for andre gang på de to verdensmesterskap.

Verken Norge eller danskene hadde vunnet et VM før søndagens finalebrak på jysk jord.

- Danmark er mye bedre oss. Vi ser slitne ut. Samtlige av deres spillere gjør en strålende kamp, oppsummerer landslagssjef Berge overfor TV3 etter finalen.

VMs vertsnasjon fikk et stort forsprang allerede tidlig i første omgang, et forsprang som ble for stort til å hente inn.

- Dette er surt i dag, men når sant skal sies har vi ikke vært i nærheten. De er ti mål foran og har vært klart best, konstaterte TV3s ekspertkommentator Kristian Kjelling med ti minutter igjen.

Danskene kjørte nærmest dampveivals over en såpass sterk og merittert motstander som Frankrike i semifinalen på fredag. Da det skulle spilles om gull hjemme i finalearenaen Boxen, så kamputviklingen bemerkelsesverdig lik ut.

Stjernen på ny plass

En ny dansk oppstilling, med Hansen som høyre bakspiller, og Mads Mensah på den andre backen utmanøver gang på gang. Keeperkampen ble også vunnet soleklart av Danmarks Niklas Landin mot norske Torbjørn Bergerud og Espen Christensen.

- Det virker ikke som det norske forsvaret er klar for duellene når de kommer mann mot mann. De må få noe mer fysikk inn i kampen, for akkurat nå løper Danmark over Norge, kommenterte TV3-ekspert Joachim Boldsen i kanalens pausesending.

Klikk på bildet for å forstørre.

FRUSTRERT: Landslagssjef Christian Berge og Norge hadde ikke noe svar mot Danmarks velfungerende angrepsspill - ei heller i andre forsøk. Foto: Martin Meissner (AP / NTB scanpix)

Noen umiddelbar bedring ble det ikke etter hvilen heller. Danmark scoret to kjappe mål, mens Norge strevde mer med å få uttelling.

- Nei, nei, nei. Nå går bare alt som kan gå galt også galt, bemerket kommentator Daniel Høglund etter en norsk miss fra kantspiller Kristian Bjørnsen.

Magnus Jøndal ble norsk toppscorer med åtte mål, og sørgelig aleine om å ha god uttelling på avslutningene.

Preget Rød

Nøkkelspiller Magnus Abelvik Rød ble friskmeldt til kampstart allerede i morgentimene, og Norge hadde dermed alle sine viktigste menn med i krigen.

Dessverre klarte ikke 21-åringen å følge opp den høye treffprosenten fra tidligere i mesterskapet. Rød sto for flere av avslutningene som Danmarks keeperkjempe Niklas Landin stoppet i den første omgangen. Kanskje var unggutten hemmet av støtskaden i låret han fikk i semifinalen mot Tyskland.

Selv om Danmark også hadde noen svake avslutninger ble det nettsus hele 18 ganger for hjemnasjonen før sidebyttet. Med sju måls luke å hente inn allerede halvveis var Norge en virkelig lang vei å gå i motbakke for å gjøre VM-finalen spennende.

Klikk på bildet for å forstørre.

ANDRE TAKTER: Sander Sagosen fikk en bedre start i VM-finalen enn i det forrige møtet med Danmark. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

Sander Sagosen hadde ingen god opplevelse da det ble norsk tap 26-30 i VMs innledende kamper.

23-åringen innledet bedre søndag kveld, blant annet med en scoring tidlig, men deretter gikk mye også skeis for Norges største håndballstjerne.

Danmarks trygge føring til pause ble aldri ordentlig truet. Det kunne verken Sagosen eller de andre norske sølvgutta påvirke i særlig stor grad.

Dermed ble det et stort nederlag for VMs vertnasjon også denne gangen. Det ble det også da Norge tapte 26-33 mot Frankrike i sin første finale i 2017.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag