Mandag var en tung dag for dansk sykkelsport.

Med få timers mellomrom kom meldingene om at verken Rabobanks Matti Breschel eller Jakob Fuglsang fra RadioShack ble funnet verdige en plass i årets Tour de France.

Samtidig ser Bjarne Riis’ Saxo Bank-lag svakere ut enn noen gang og ankommer rittet uten store profiler.

Vrakingen av Fuglsang var hardest å takle for det danske sykkelpublikum, ettersom RadioShack-rytteren nylig tok hjem seieren i etapperittet Luxemburg rundt.

«Sjokk: Fuglsang vraket til Tour de France», skrev det danske sykkelnettstedet feltet.dk.

Vraket til bruttotropp – starter Tour de France
Med dopingtiltalte Johan Bruyneel i spissen har RadioShack-laget skapt mange overskrifter denne våren.

Første havnet belgieren i klammeri med Fränk Schleck etter at luxemburgeren brøt Giro d’Italia. Bruyneel kritiserte kapteinen i media og mente han sviktet laget ved å stå av sykkelen.

Det virket nesten som om RadioShack hadde lagt de interne stridighetene bak seg da bruttotroppen til Tour de France ble annonsert, men den gang ei.

40-åringen Chris Horner fikk gjennom media vite at han ikke inngikk i bruttotropp til hans store mål denne sesongen og reagerte med raseri.

- Chris sliter med ryggplager, var forklaringen fra RadioShack-leiren.

- Det er ingen problemer med ryggen min, responderte Horner, som mente plagene han har slitt med siden 2006 ikke ville plage han i Tour de France.

Mandag ble RadioShack-laget annonsert. Chris Horners navn var på listen – men ikke Jakob Fuglsangs.

(artikkelen fortsetter under bildet)

RadioShack: - Andys skade endret mye
En av lagets pressetalsmenn har tirsdag avvist at helomvendingen i Horners skadesituasjon har noe med vrakingen av Fuglsang å gjøre, Andy Schlecks hoftebrudd er derimot i sakens kjerne.

- Med Andy ute av bildet var mye endret. Det var ikke et valg mellom Horner og Fuglsang, sier Phillipe Maertens i en mailutveksling til cyclingnews.com.

Danske Fuglsang er kjent som en nær venn av Andy og Fränk Schleck og er en av brødrenes viktigste støttespillere. Den nåværende situasjonen i RadioShack tilsier at dansken blir Andy Schlecks hjelperytter i Vuelta a España.

- Selvfølgelig er jeg skuffet. Jeg burde vært en del av det laget. Hvis man ser på min form og mine resultater kan jeg ikke skjønne at ni andre skal være bedre, uttaler hovedpersonen til sporten.dk.

Fuglsang imponerte ingen i Sveits rundt, men vant nylig Luxemburg rundt.

Mens Fränk Schleck viste prov på godt, gammelt slag i Sveits, har verken Andreas Kløden eller Chris Horner overbevist i oppkjøringen til Tour de France.

«Det må du spørre Johan Bruyneel om»
Dansken har ikke mottatt noe begrunnelse for vrakingen og henviser til Bruyneel.

- Hvorfor? Det må du spørre Johan Bruyneel om. Jeg vet ikke, forteller han.

En skuffet og irritert Fuglsang la ikke skjul på sin misnøye med RadioShack-ledelsen etter uttaket.

- Hva skjer egentlig med RadioShack? Spurte sporten.dk Fuglsang om.

- Det er et godt spørsmål. Om jeg visste det ville jeg sagt, svarte Fuglsang.

- Det foregår mer enn det som kommer i pressen. Vi ser kun toppen av isfjellet. Man trenger ikke være et geni for å forstå at alt ikke er som det skal, fortsatte dansken.

Belgiske Bruyneel var ikke nevnt blant sportsdirektørene som vil lede RadioShack i Tour de France. Alain Gallopin og Dirk Demol fikk det ansvaret. Grunnlaget for at Bruyneel ikke er med har det ikke kommet noe informasjon om. Sammen med Lance Armstrong og flere leger og trenere står sportsdirektøren overfor dopingtiltaler i USA.

Breschel: - Ikke superskuffet
At Matti Breschel ikke var blant Rabobanks utvalgte kom ikke som et like stort sjokk som vrakingen av Fuglsang.

Det nederlandske laget fokuserer på trioen Gesink, Kruijswijk og Mollema i Tour de France. Hollenderne er alle produkter av Rabobank-systemet og jager oppskutte plasseringer i sammendraget.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Jeg er ikke superskuffet, sier Breschel til sporten.dk.

- De satser jo på sine tre kapteiner, også kommer Mark Renshaw til å måtte klare seg selv, fortsetter dansken.

Breschel er en utpreget klassikerspesialist som har stått på pallen i VM-sammenheng to ganger, men aldri vunnet gull.

RadioShack-Nissan i Tour de France: Fabian Cancellara, Tony Gallopin, Chris Horner, Andreas Klöden, Maxime Monfort, Yaroslav Popovych, Fränk Schleck, Jens Voigt og Haimar Zubeldia.

Rabobank i Tour de France: Laurens ten Dam, Robert Gesink, Steven Kruijswijk, Bauke Mollema, Mark Renshaw, Luis Leon Sanchez, Bram Tankink, Maarten Tjallingii og Maarten Wynants.