RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dansk VM-håp fikk sparken

Foto: Tim de Waele
Sist oppdatert:
Alex Rasmussen droppet dopingkontroll. HTC svarte med å avslutte kontrakten.

Danmark våkner til nok et VM-sjokk, torsdag.

Først måtte Matti Breschel melde avbud på grunn av fingerskade, nå er Alex Rasmussen sparket fra HTC-Highroad etter brudd på lagets interne retningslinjer.

I en pressemelding opplyser laget at 27-åringen ikke befant seg på avtalt sted da dopingkontrollørene troppet opp. Det vil også få følger for VM-deltakelsen hans.

Fikk sparken av HTC
Dansken pådro seg nemlig også to brudd på meldeplikten fra 2010-sesongen, da han syklet for Team Saxo Bank. HTC-laget valgte dermed å annullere rytterens kontrakt.

- Det internasjonale sykkelforbundet (UCI), den danske olympiske komité og det danske idrettsforbundet informerte laget i dag om et brudd på meldeplikten. Laget ble også informert om at Alex Rasmussen uteble fra to dopingkontroller i 2010, før han ankom HTC-Highroad. Det var ny kunnskap for laget, skriver HTC-Highroad i pressemeldingen.

Les også: - Jeg er vilt skuffet

Lagets tyske sportsdirektør forklarer lagets reaksjonsform på denne måten:

- Rasmussen uteble fra en dopingkontroll, og unnlot å informere laget om dette.

- Dette er et klart brudd på laget interne retningslinjer. Det utløser en umiddelbar reaksjon fra oss, sier Aldag.

VM ryker
Med tre brudd på meldeplikten, er det danske sykkelforbundet forpliktet til å kalle rytteren inn til disiplinærhøring. De har også suspendert Rasmussen fra all landslagsaktivitet mens saken etterforskes.

- Alex Rasmussen er dermed suspendert, og dopingnemnda i Danmarks Idrettsforbund vil reise sak mot ham, heter det i pressemeldingen.

Saken har visse likhetstrekk med Jeannie Longos nylig avslørte brudd på meldeplikten. Den 52-årige franske seiersmaskinen valgte å trekke seg fra VM tidligere denne uka. Longo har dessuten blitt koblet opp mot EPO-bruk, noe Rasmussen ikke har blitt.

Les også: Legende trekker seg fra VM

Den danske rytteren har mottatt to advarsler fra Antidoping Danmark og én fra det internasjonale sykkelforbundet de siste 18 månedene.

Kaggestad: - Sløvt!
Mads Kaggestad mener det først og fremst er tåpelig av en profesjonell syklist å sette seg selv i en slik situasjon.

- Alex hadde to brudd på meldeplikten, og pådro seg den tredje. Da kan han dømmes for det etter det gjeldende regelverket. Dette er først og fremst dumt av ham selv, sier Kaggestad til procycling.no.

- Du var selv rytter på toppnivå. Er meldepliktssystemet vanskelig å etterfølge?

- Det kan være mange grunner til at man pådrar seg anmerkninger, og man trenger ikke å ha noe å skjule selv om man bryter den. Jeg misset selv en kontroll da jeg selv var proffsyklist. Den gangen var jeg i et bryllup i Larvik, når dopingkontrollørene dukket opp hjemme hos meg. I etterkant av det tok jeg et møte med Antidoping Norge, og sammen fant vi fram til et system som var enklere for meg å følge. Når man pådrar seg tre brudd på meldeplikten, kan det like gjerne dreie seg om sløvhet og manglende respekt for regelverket. Det er uansett utrolig dumt av en idrettsutøver å sette seg selv i denne situasjonen, for man pådrar seg et automatisk et stempel og sender signaler om at man «har noe å skjule», påpeker Kaggestad.

På vei til Garmin
Rasmussen ble verdensmester på bane for første gang i 2005, og har totalt hentet hjem fire VM-titler for Danmark. Flere pekte mot ham som det store danske VM-håpet etter at Breschel måtte melde pass.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ettersom HTC-Highroad ikke fortsetter neste sesong, hadde dansken allerede blitt enig om en avtale hos Garmin-Cervélo. Garmin har kanskje sykkelsportens aller strengeste antidopingregler, og Rasmussen risikerer i verste fall en toårig utestengelse for sine gjentatte brudd mot meldeplikten.

- Han har signert for Garmin, men det er nok en god mulighet for at de nå har en juridisk mulighet til å annullere den kontrakten, mener Johan Kaggestad.

- Hvordan mottok du nyheten om Rasmussens avskjedigelse og påfølgende utestengelse?

- Dette er en rytter som åpenbart har bommet. Han mottar ingen tilgivelse fra meg. Jeg tror ikke det danske VM-laget vil spille noen stor rolle i København, men for Rasmussens del kan han ha ødelagt sine egne muligheter under OL i London neste år. Der hadde han vært en klar medaljekandidat for danskene på bane. Derfor er det utrolig dumt av ham å sette seg i en slik situasjon, mener Kaggestad.

PS! Her er den danske VM-troppen: Tempo: Michael Mørkøv (Team Saxo Bank), Jakob Fuglsang (Leopard-Trek). Landevei: Michael Mørkøv (Saxo Bank), Chris Anker Sørensen (Saxo Bank), Nicki Sørensen (Saxo Bank), Jakob Fuglsang (Leopard-Trek), Anders Lund (Leopard-Trek) og Lars Bak (HTC-Highroad).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere