Gå til sidens hovedinnhold

Danskene i VM-trøbbel etter avlysning

Mister viktige mulighet for poengsanking foran verdensmesterskapet.

Kvoter til VM og OL blir ofte et hett tema i mediene før internasjonale mesterskapet i sykling. Komplekse regelverk gir rom for tolkninger både hit og dit. Foran de olympiske lekene i London har Norge klart å klage seg til fire mann på startstrek.

Etter avlysningen av endagsrittet GP Herning lyser allerede varsellampene for de danske syklistene ifølge feltet.dk.

Ikke på grunn av klønete regelverk, denne gangen. Rett og slett fordi de danske rytterne i fjor sikret seg en femtedel av sine UCI-poeng i det hjemlige endagsrittet.

Proffene kjører for dårlig
Danskenes stjerner i de største sykkellagene har ikke til vane å kjøre inn nok poeng i det ypperste selskapet til å kvalifisere via WorldTour-rangeringen.

Stjerner som Matti Breschel, Jakob Fuglsang og Chris Anker Sørensen har alle gode posisjoner i sine lag, men makter ikke kapre nok poeng til at Danmark skal være blant verdens ti beste sykkelnasjoner.

Når proffene ikke klarer å sanke nok poeng, blir det opp til de danske kontinentallagene å kjøre inn nok poeng. Det er her avlysningen av GP Herning blir et problem.

Danskene har nemlig til vane å kjøre best på hjemlige veier.

- Det er et problem
Hele 22,9% av danskenes UCI-poeng ble hentet i det nå avlyste GP Herning.

I tillegg til avlysningen av GP Herningen er Post Danmark Rundt i år flyttet til etter datoen hvor VM-kvotene avgjøres. Dermed har danskene bare én mulighet til å kjøre inn UCI-poeng på hjemmebane, det er i GP Himmerland.

- Det er et problem når DCU (Det danske sykkelforbundet, journ. anm.) klager på at vi ikke får flere ryttere med til VM. For det er statistisk sett lettere å sanke UCI-poeng i danske løp. I Herning i fjor kjørte danskene inn mange poeng. De mister vi i år siden vi ikke har mulighet til å forsvare dem, sier sportsdirektør i det danske kontinentallaget Glud & Marstrand Michael Skelde til.

God tid
- Det er uheldig for dansk sykling. Det kan bety at vi kan få tre færre syklister i VM, når vi har ryttere som Matti Breschel, Jakob Fuglsang og Chris Anker Sørensen. De kan gjøre det veldig bra i årets VM. Vi har tre ryttere som potensielt kan være blant de ti beste, men hvem skal hjelpe dem? spør han.

Skelde mener DCU kunne løst dette problemet selv.

- Jeg har alltid presset på for å gjøre Post Cup om til UCI-løp, kanskje 1.2-løp, for å gi danskene flere muligheter til å kjøre inn flere UCI-poeng, forteller sportsdirektøren.

Det er viktig å understreke at sesongen så vidt er i gang, og at danskene har god tid på å sanke tilstrekkelig med UCI-poeng.

VM arrengeres i Limburg i 2012.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot