Dårlig motstand kan gi nasjonal ungdomsliga i Norge

Martin Ødegaard (t.v), Mats Møller Dæhli (midten) og Stefan Johansen (t.h) er tre av Norges beste fotballspillere. Nytt prosjekt skal sørge for talentene i landet skal få bedre kampmuligheter. FOTO: NTB scanpix

Martin Ødegaard (t.v), Mats Møller Dæhli (midten) og Stefan Johansen (t.h) er tre av Norges beste fotballspillere. Nytt prosjekt skal sørge for talentene i landet skal få bedre kampmuligheter. FOTO: NTB scanpix Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

- Mange kamper på få dager har gått ut på dato.

Strømsgodset droppet seriespill for flere av sine ungdomslag i fjor på grunn av dårlig motstand og at kampene ødela treningshverdagen.

Nå ønsker Toppfotballsenteret å løse problemet med å lage en nasjonal liga for G16-klassen i samarbeid med Norges Fotballforbund (NFF).

Espen Olafsen, som er faglig leder på Toppfotballsenteret, håper at NFF vil samarbeide for å få til det nye prosjektet.

- Vi er i samarbeid med NFF om en avtale om en nasjonal liga for 16-åringene. Prosessen så langt er svært positiv, men det blir ikke noe endelig avklaring før på tinget i mars, sier Olafsen til Nettavisen.

Norsk Toppfotballsenter skal i samarbeid med norske toppklubber sikre best mulig kvalitet på klubbenes sportslige utvikling.

Faglig leder på Toppfotballsenteret: Espen Olafsen. FOTO: NTB scanpix Foto: Bjørn Sigurdsøn (NTB scanpix)

Tanken bak den nasjonale ligaen er at 16-årslagene til tippeligaklubbene danner en egen liga. Dersom ikke alle klubbene vil være med på prosjektet blir 16-årslagene til OBOS-ligaen (1. divisjon) invitert for å fylle opp de 16 plassene.

- Det er to perspektiv med dette prosjektet. Det ene er å legge til rette en god kampplattform der landets beste 15- og 16-åringer møtes til aldersjevnbyrdige kamper. Det andre er å legge til rette for gode treningsuker. Dette er svært viktig i denne alderen, fortsetter han.

Olafsen sier videre at det å legge til rette for gode treningsuker for yngre spillere er helt avgjørende for at disse skal få optimalisert sine utviklingsmuligheter.

- Mange av våre yngre spillere har altfor mange kamper. Vi ønsker å samkjøre seriespillet med aldersbestemt landslagsaktivitet slik at vi får spilt én kamp per uke. Kampene vil gå i helger. Dette vi gi en mer fornuftig belastning og legge til rette for gode treningssykluser for våre fremtidige toppspillere, sier den tidligere Lyn-treneren.

- Med en nasjonal liga blir det mye reising på de unge spillerne. Hvem finansierer turene?

- Turneringen blir finansiert av klubbene selv gjennom Norsk Toppfotball. Eliteturningen som har vært på Hamar (JET-turnering) og i Trondheim (GET) tas bort. Pengene herfra vil gå inn i potten til nasjonal liga. Denne turneringsformen med mange kamper på få dager har gått ut på dato – det blir altfor stor belastningen i allerede travle hverdager for de beste yngre spillerne våre.

Dersom ikke NFF vil samarbeide om det nye prosjektet vil Toppfotballsenteret likevel gjennomføre tanken, men heller kjøre opplegget som treningskamper.

- Dette er et viktig steg i riktig retning for utviklingen av bedre fotballspillere i Norge. Vi ønsker sterkt å få dette til i samspill med NFF. Hvis det ikke blir mulig, legger vi til rette for at kampene blir gjennomført som treningskamper, avslutter Olafsen.

Strømsgodset Toppfotball prøvde i fjor, grunnet dårlig kamprammer, å satse på eliteturninger og hospiteringer for å matche sine yngre spillere på best vis.

Haakon Lunov som arbeider med analyse og individuell oppfølging i Strømsgodset håper at tanken om en nasjonal liga skal bli en realitet.

- Vi har opplevd at motstanden i Buskerud Fotballkrets ikke alltid er det helt store. I fjor prøvde vi oss med å ta flere av lagene ut av seriesystemet til kretsen og heller gi spillerne matching på eliteturneringer. Kamper er jo det som skal være ukas høydepunkt, så vi ser veldig positivt på en nasjonal liga, sier Håkon Lunov.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.