*Nettavisen* Sport.

Dårlig nytt for Contador

Foto: Jaime Reina (AFP/Scanpix)

UCI har bestemt seg for å anke frifinnelsen.

24.03.11 12:40

Det internasjonale sykkelforbundet opplyser torsdag at de har anket frifinnelsen av Alberto Contador inn for CAS (idrettens voldgiftsrett).

Forbundet har benyttet de siste 30 dagene til å studere det spanske forbundets dokumentasjon. Fristen for å ta saken videre ville ha gått ut ved midnatt.

«UCI bestemte i dag - innenfor tidsfristen stipulert i regelverket - for å anke inn RFECs (det spanske sykkelforbundets) beslutning om å frifinne Alberto Contador til CAS (idrettens voldgiftsrett) i Lausanne. Han ble frikjent etter å ha testet positivt under clenbuterol under en konkurransetest som ble utført den 21. juli, 2010»

«Avgjørelsen er blitt tatt etter grundig analyse av saksmappen vi mottok fra RFEC», heter det i en melding på forbundets hjemmeside.

Contador startet i Katalonia
Meldingen ble publisert nøyaktig klokka 12.00, omtrent samtidig som starten på torsdagens etappe i Katalonia rundt. Trolig mottok Contador beskjeden allerede i forkant av etappen. Hvis ikke, venter det en nedslående nyhet til ham nå han ankommer El Vendrell i ettermiddag.

28-åringen har dokumentert strålende form under de første tre etappene. Pinto-rytteren vant dronningetappen onsdag og festet naturlig nok grepet om sammenlagtseieren.

Da sportsavisen Marca snakket med Saxo Bank-stjernen i Andorra, virket han relativt rolig med tanke på den eventuelle ankesaken.

- Jeg er ikke i min beste form ennå, men nå ønsker jeg kun å konsentrere på syklingen og la innsatsen min langs landeveien tale sitt eget språk. Alt det andre er ute av mine hender, forteller han til Marca.

Ulike sanksjoner
UCI hadde ikke stort annet å gjøre enn å anke saken inn til CAS. Det går selvsagt prestisje i det når Tour de France-vinneren involveres i en slik sak, og ettersom UCI falt ned på en ettårig utestengelse først, ville det ha sett rart ut om de ikke foretok seg noe som helst nå.

Saker som omhandler matforurensing (eller bevisst inntak av clenbuterol - alt etter hvilke forklaringer du tror på) har vist seg vanskelig å sanksjonere mot.

Tidligere denne uka ble det klart at danske Philip Nielsen ble frifunnet for matforurensing i forbindelse med Vuelta Mexico, mens italienske Alessandro Colo fikk sin straff redusert til en ettårig utestengelse.

Også den tyske bordtennisspilleren Dimitrij Ovtcharov ble frifunnet av sitt eget forbund. Da valgte både det internasjonale bordtennisforbundet og WADA å droppe anken.

Vanligvis tar det et sted mellom tre og fire måneders behandling i idrettens voldgiftsrett, før den endelige konkluderingen av «Contador-saken» blir gjort. Da nærmer man seg med stormskritt Tour de France, så hvorvidt 28-åringen får muligheten til å forsvare fjorårets tittel, er fremdeles i det blå.

Dersom spanjolen idømmes utestengelse står han i fare for å miste seieren fra fjorårets tour. Han er i sin fulle rett til å sykle ritt helt fram til anken blir ferdigbehandlet i Lausanne.

Du kan diskutere Contador-saken i vårt nye diskusjonsforum!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.