*Nettavisen* Sport.

«De australske amatørene» herjet Down Under

Foto: (Scanpix/AFP)

Tok flere trøyer og angrep sammenlagttrøyen på rittets neste siste dag.

23.01.12 11:35

Rohan Dennis (21) og William Clarke (26), sier du?

Jepp, duoen som satt farge på årets Tour Down Under. Dennis sykler til daglig for talentfabrikken Team Jayco-AIS. Han stakk av med klatretrøya, ungdomstrøya og ble nummer fem sammenlagt.

Clarke sykler for Champion System og den andre etappen etter en fantastisk soloprestasjon i løpet av de siste 80 kilometerne.

Australsk landslag
Så hva gjorde egentlig denne gjengen i et WorldTour-ritt?

Team UniSA-Australia (som opprinnelig stammer fra The University of South Australia) fikk kjøre Tour Down Under for første gang i 2001. Fem år senere fikk TDU status som HC-ritt, og UniSA-laget fikk status som Australias landslag for å kunne delta i rittet.

Årets mannskap ble komplettert av Bernard Sulzberger (28 år fra Team Raleigh), Jay McCarthy (19 år fra Team Jayco-AIS), Lachlan Norris (24 år fra Drapac), Thomas Palmer (21 år fra Drapac) og Steele Von Hoff (24 år fra Chipotle).

- Jeg er veldig stolt av guttene. De har gjort en fantastisk jobb alle sammen, fortalte teammanager Dave Sanders til cyclingnews.com etter rittet.

Fantastisk sesongåpning
Australia fikk en fantastisk sesongåpning på hjemmebane. Som alle håpet på «Down Under», vant Simon Gerrans og GreenEDGE rittet sammenlagt.

GreenEDGE er landets første tilskudd på WorldTour-stammen, og består for en stor del av nasjonens beste sykkelryttere.

At det gror godt i rekkene under WT-nivået, er heller ingen hemmelighet. Australia er en av verdens beste nasjoner innenfor banesykling og Jayco Skins har allerede levert talenter som Luke Durbridge (GreenEDGE), Michael Hepburn (GreenEDGE) og Michael Matthews (Rabobank) til sportens øverste nivå.

Gikk for sammenlagten
Under Tour Down Under kjørte det australske landslaget, og da spesielt Dennis, så godt at det hadde vært en unnlatelsessynd ikke å angripe sammenlagtseier. Han kom først til toppen av Menglers Hill på den fjerde etappen. Der ble André Greipel kjørt av og kun 50 ryttere satt igjen framme for å kjempe om etappeseieren.

Foran møtet med Willunga-bakken, håpet Sanders på både ham og Bernard Sulzberger. Sistnevnte ble kjørt av, men Dennis hang godt med der også.

- For noen dager siden dreide alt seg om klatretrøya eller lagkonkurransen, men måten Rohan kjørte Willunga-bakken på, ga oss troen på at vi kunne vinne hele rittet også, forteller Sanders.

- Viste fram talentet sitt
På toppen av Willunga kjempet Gerrans og Alejandro Valverde for rittseieren, som til slutt tippet i hjemmehåpets favør. Dennis kom i mål på femteplass, sju sekunder bak duoen. Heller ikke under søndagens avslutning klarte stortalentet å knipe bonussekunder som hadde sendt ham enda høyere opp på sammenlagtlisten.

- Rohan nådde ikke helt opp, men han viste igjen fram talentet sitt. Han har all grunn til å være stolt av det han har oppnådd.

- Han er fremdeles ung, men har evnen til å holde trykket opp over en periode på tre, fire eller fem minutter. På det området er han på nivå med verdens beste. Sammenlignet med andre på hans alder, er han helt i verdenstoppen, mener Sanders.

Avslutningsvis kan det nok være på sin plass å nevne at de australske syklistene topper formen fram mot det australske mesterskapet og Tour Down Under hvert år, mens europeerne ikke er like formstinne når de ankommer Adelaide. Det er også en av årsakene til at det gikk såpass bra for GreenEDGE og UNISA-Australia i dette rittet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.