*Nettavisen* Sport.

De avslørte Armstrong og ble utestengt

Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

Mandag gjør de comeback.

18.03.13 13:08

George Hincapie, Levi Leipheimer, Tom Danielson, Christian Vande Velde og David Zabriskie var alle aktive syklister da de valgte å legge kortene på bordet.

De fortalte at de hadde dopet seg i sine egne karrierer, og at Lance Armstrong hadde gjort det samme.

Hincapie la opp da vitnemålet ble kjent. Levi Leipheimer fikk sparken. De tre siste har sonet en karantene på seks måneder og gjør comeback i Catalonia rundt, mandag.

Ville ikke gjemme seg
Det siste Vande Velde gjorde på sykkelen før utestengelsen var å vinne US Procycling Challenge i Colorado. 36-åringen innrømmer at det enkleste ville vært å legge opp, og at han derfor valgte å gjøre det motsatte.

- Jeg ville ikke gå å gjemme meg etter at alt kom ut. Det hadde vært enkelt for meg å si at jeg er ute, jeg er ferdig, ikke kødd med meg mer, sier han i et intervju med ESPN.

- Jeg følte meg nesten forpliktet til å komme tilbake og vise at jeg fremdeles er stolt av det jeg har gjort med dette laget og vise vei med handling.

Det har vært hardt
Sympatiske Vande Velde forteller at det har vært tøft å sone utestengelsen.

- Det har vært hardt. Jeg skal ikke juge. Det var mye som jeg ikke forutså som var hardt. For eksempel har jeg ofte ikke villet dra på treningssamling i november og desember. Jeg har vært på en samling på den tiden i de siste 20 årene av livet mitt. Å ha et gapende hull på kalenderen der og ikke ha lagt opp tok meg på senga.

Amerikaneren er ikke redd for at han skal få en kald skulder når han er tilbake i feltet.

- Hvis jeg blir tatt i mot negativt, så er det bare en del av omertaen, er det ikke? Da vi meldte oss på dette, meldte vi oss opp for Garmin. Vi sa vi ville hjelpe til uansett hvordan. Og det var det vi tenkte var det beste å gjøre for å hjelpe prosessen.

(Artikkelen fortsetter unde bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim De Waele

Snakker gjerne med Lance igjen
Siden han sto fram og vitnet mot Lance Armstrong, har ikke Christian Vande Velde hatt kontakt med hovedpersonen selv.

- Jeg tror han fikk mye vekk fra brystet. Nå tror jeg han må ta tiden han trenger. Jeg vet ikke hvor mange veisperringer han har foran seg, for å si det han må si, eller hva han kan si av juridiske grunner.

Når tiden er riktig, spår Vande Velde at han vil komme i kontakt med sin gamle lagkaptein.

- Vi har ikke hatt dialog ennå. Jeg vil gjerne at det en gang, når tiden er riktig. Jeg er sikkert på at det vil skje en gang, sier han.

PS: Catalonia rundt sendes på Eurosport. Ingen nordmenn deltar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.