Gå til sidens hovedinnhold

De beste kommentatorsitatene

Stemmene bak mikrofonene har gitt oss mange latterkuler.

Enkelte sportsøyeblikk minnes vi i kraft av selve hendelsen. Magien i den enkelte idrettsprestasjon. Som Tore André Flos 1-1-scoring mot Brasil i 1998, og Kjetil Rekdals matchvinnerstraffe i samme kamp. Som Kjerti Grins avgjørende scoring i den fjerde ekstraomgangen i VM-finalen mot Frankrike i 1998. Som Therese Johaugs VM-gull på tremila i Holmenkollen. Da laget ditt vant seriegull eller cupgull.

Andre sportsøyeblikk minnes vi av helt andre grunner enn sensasjonsfølelsen eller nostalgien. Noen ganger må vi skylde underholdningsverdien på kommentatorene, som på direkten kan finne på å si de herligste, morsomste, mest forferdelige ting.

Nettavisen har samlet et knippe av disse utsagnene, og gir deg de beste kommentatorøyeblikkene (vi advarer mot enkelte grove yttringer).

Vi begynner så langt tilbake som 1969. Kommentatoren het Pål Clasen, og var ansatt i NRK. Følgende sitat er hentet fra turn-VM, og ble ansett som så forkastelig at Clasen fikk sparken.

«Der går Unni Holmen ut i spagaten på bommen så hele pølsebua åpner seg. Den som hadde vært bom nå, dere.»

Unni Holmen, som for øvrig er moren til fotballspiller Kim Holmen, var bare 14 år.

Den neste kommentatorflausen er en klassiker. Øivind Johnsen, som satt bak mikrofonen i NRK fra 1959 og kommenterte Tippekampen i 20 år, ble forvirret da det ble vist reprise av 1-0-scoringen i en fotballkamp.

«Her blir det 2-0 - nesten identisk med 1-0-målet.»

Det er ikke eneste gangen Johansen har vært forvirret på direkten. Da han skulle kommentere en landskamp mellom Norge og Ungarn i 1981, trodde han de første sju minuttene at nordmennene spilte i hvitt og ungarerne i rødt. Det var selvfølgelig omvendt.

Også det neste gullkornet er hentet fra kommentatorbua til NRK. Gunnar Grimstads ord har i ettertid blitt bundet opp mot feil hendelse, men er likevel til å humre av.

«Her lukter det kjempesprekk!»

Sitatet har blitt bundet opp mot en kvinnelig skiløper, men fakta er at det ble brukt om Ole Ellefsæter under OL i Sapporo i 1972.

Rolv Hovden jobbet i NRK fra 1971, og kommenterte turn, langrenn og fotball. Mest kjent er han kanskje for utsagnet «La ham få en stav!» da Oddvar Brå brakk staven. Men Hovden har også langt grovere frekkiser på merittlista. Enkelte av dem passer seg rett og slett ikke inn i en nettavis, men vi kan strekke oss så langt som til denne kommentaren fra frittstående i turn-VM.

«Han står som kuken!»

Bjørge Lillelien er kjent som en av de fremste sportskommentatorene gjennom tidene. Med god grunn. Talen han holdt i seiersrusen etter at Norge slo England 2-1 i VM-kvalifiseringen i 1981, har senere blitt kåret til den beste prestasjonen av en kommentator noen sinne av den engelske avisen The Observer, og selv om det ikke er spesielt morsomt, kan vi ikke unnlate å ta det med.

«Der blåser han! Der blåser han! Norge har slått England 2-1 i fotball! Vi er best i verden! Vi er best i verden! Vi har slått England 2-1 i fotball! Det er aldeles utrolig! Vi har slått England! England, kjempers fødeland – Lord Nelson, Lord Beaverbrook, Sir Winston Churchill, Sir Anthony Eden, Clement Attlee, Henry Cooper, Lady Diana, vi har slått dem alle sammen, vi har slått dem alle sammen. Maggie Thatcher, can you hear me? Maggie Thatcher, jeg har et budskap til deg midt under valgkampen, jeg har et budskap til deg: Vi har slått England ut av verdensmesterskapet i fotball. Maggie Thatcher, som de sier på ditt språk i boksebarene rundt Madison Square Garden i New York: –Your boys took a hell of a beating! Your boys took a hell of a beating! Maggie Thatcher: Norge har slått England i fotball! Vi er best i verden!»

Fantastiske øyeblikk med Lillelien finnes det mange av, og vi må begrense oss, men tar også med kommentatorens sinneutbrudd mot Phil «Gris» Neal i en kamp mellom Norge og England i 1975.

«Tom Lund dribler av to engelskmenn. Han blir felt! Han blir felt av grisen Phil Neal. Rampen Phil Neal sparker Tom over ende bakfra. Phil «Gris» Neal. Begynn å ta igjen, gutter. Begynn å ta igjen. Engelskmennene har ramp både på banen og på tribunen. Tom Lund gikk forbi to engelskmenn. Phil Neal overfalte han bakfra. For en gris. For en fotballramp Phil Neal er. Dette skal han ha igjen, gutter. Ta han ved første anledning.»

En annen kommentatorlegende er Jon Herwig Carlsen, som har hatt stemmen sin på alt av langrenn og skiskyting i hvert eneste OL og VM siden 1970-tallet. Stort sett har limerick-kongen vært anstendig i sin kommentering, men han måtte beklage seg etter dette utsagnet:

«Der kommer Uschi Disl. Hun har vært grensevakt, så hun er vant til å skyte på flyktninger.»

Apropos kommentatorlegender. Vi kommer ikke utenom den største av dem alle. Ivar Hoff. TV2-profilen har gjort det norske folk bortskjemte på gullkorn, og vi har kun valgt ut noen få saltkorn i det enorme havet.

«Det beste du kan gi en god venn er en god pasning.»

«Det var et utrolig skudd, bare så synd det går midt på keeper.»

«Spennende spiller, denne Werni. Hardere mottak enn skudd.»

«Bjørn Wirkola skjøt hardere med hoppski på beina.»

«Nå har vi sett målet fra siden, ovenfra og bakfra. En slik skåring burde vi også fått sett nedenfra!»

«Tenk om Tromsø taper denne kampen, og rykker ned. Da blir dattera hans hetende Nedrykkine!»

«Ja, dere lå lenge likt, men så kom starten.»

«Det var fortjent at han fikk sitt andre gule kort for kampen, men det var unødvendig av dommeren å gi han det røde. Slik dømming må vi få slippe å se flere ganger.»

Nettavisen har for øvrig skrevet «Det Store Intervjuet» om Hoff, og da fortalte han denne artige historien:

- Jeg husker jeg kommenterte Kolbotn mot Asker på Sofienmyr Stadion sammen med Ernst A. Lersveen for mange år siden. Bakgrunnen var en brun gressmatte. På planketribunen satt det én mann. Det er litt av en setting på TV. Det skjedde heller ingenting verdt å snakke om fra kampen. Bak tribunen så man veien, der det stadig kjørte biler. Da sa Lersveen på lufta: «Ivar, jeg vedder 50 kroner på at neste bil er en Golf».

Lersveen står for flere minneverdige utsagn på TV, blant annet dette:

«Når Erik Nevland scorer, blir det som regel mål.»

Øyvind Alsaker har meldt seg inn i kommentatorenes minnebok med dette utsagnet:

«Liverpool kan ikke legge seg bakpå og ri på 0-0, fordi de har sluppet inn et mål.»

I disse Tour de France-dager er det vel passende å oppfordre til en tur innom YouTube for å bevitne Christian Paasche og Johan Kaggestads kommentering når nordmenn har vunnet etapper, og vi avslutter like gjerne med denne gjengangeren:

«Vær klar over det.»

Kommentarer til denne saken