Gå til sidens hovedinnhold

- De er dumme ekstremister

Sykkelverdensmesteren langer ut mot velgerne i Belgia.

En skulle kanskje tro at idrett og politikk burde kunne leve uavhengig av hverandre, men så enkelt er det ikke.

I Belgia har nå Philippe Gilbert kastet seg inn i den politiske diskusjonen med noen meget oppsiktsvekkende sitater.

Verdensmesteren kaller de flamske velgerne til partiet N-VA for uvitende ekstremister. Selv er Gilbert fra Walloniet, den fransktalende delen av Belgia.

N-VA står for Nieuw-Vlaamse Alliantie, eller på norsk: Ny-flamske allianse. Etter valget i 2010 fikk partiet 27 seter i nasjonalforsamlingen, og ble dermed det største partiet.

Ifølge Wikipedia er det første gang i belgisk politikk at et annet parti enn de tradisjonelle har dominert resultatene av et valg.

- NA-V er et ekstremistisk parti og velgerne deres aner ikke hva de stemmer på. Det er de som står med flamske løveflagg på sykkelløpene. De vil bare komme på TV. Og på VM skal man ikke stå å vifte med et regionalt flagg. Der skal man bruke det flagget som representerer hele nasjonen, sier Gilbert i et intervju med magasinet Humo, ifølge feltet.dk.

- Det er ekstremister overalt
Og en av Belgias mest populære idrettsutøvere gir seg ikke med det. Han fortsetter å lange ut mot velgerne.

- 40 prosent av alle vil ifølge meningsmålingene stemme på N-VA i dag, hvis det var valg. Det er akkurat som med Front National i Frankrike. Det er ekstremister overalt også i Wallonia (regionen som Gilbert kommer fra, her snakker de fransk). Folk er dødstrøtte av politikk, og så stemmer de på disse partiene, og det er et dårlig valg fordi de aner ikke hva partiet står for.

Kort oppsummert så mener altså Gilbert at regjeringspartiet i Flandern er ekstremistisk, og velgerne deres er dumme, all den tid de ikke vet hva de stemmer på.

- Vi har ikke tenkt til å gjøre noe
Steven Vergwauwen er direktør for den Flamske Folkebevegelse. Han tar kritikken fra Gilbert med knusende ro.

- Vi har ikke tenkt til å gjøre noe. Det vil bare føre til en større og langvarig kontrovers, og det er ingen tjent med. Men vi er ikke forbauset over at Gilbert stiller de anti-flamske synspunktene til skue. Under siste etappe av Tour de France i 2011 samlet de flamske rytterne løveflagg fra tilskuerne og syklet rundt på Champs-Élysées med dem. Gilbert samlet også inn flagg, men han la dem igjen på gaten. Det fikk åpenbart lagkameratene André Greipel og Marcel Sieberg til å skamme seg over han, så de tok dem opp og syklet rundt med dem, sier han til Het Laatste Nieuws, ifølge feltet.dk.

Gilbert har for øvrig Flandern rundt som et av sine store mål for sesongen, så det skal bli høyinteressant å se hvordan alle i Flandern tar imot Gilbert i april.

Kommentarer til denne saken