Gå til sidens hovedinnhold

- De er ikke mekaniske idioter

Mads Kaggestad mener beinhard journalist må gi syklistene mer tillit.

Sykkelsporten har som vanlig vært gjennom mye det siste året, men for mange har Team Skys dominans vært et positivt tegn på en ren sport.

Men alle er ikke like begeistret.

En som er kritisk er den tidligere proffsyklisten Paul Kimmage. Iren jobber i dag som journalist og har også skrevet boken Rough Ride, om egne dopingerfaringer i feltet på slutten av 80-tallet.

Les også: Derfor saksøkes sykkelsportens mektigste mann

Sammenligner vinnere
Kimmage sier til en tysk avis at han ikke føler seg sikker på Wiggins og resten av britene.

- Jeg kjenner ingen som kan si at dette var en overbevisende tourseier, sier han til Frankfurter Allgemine, ifølge Cyclingnews.

Han fortalte også at han så mange likheter mellom Wiggins og Lance Armstrong.

- Hvis du sammenligner standardene til tourvinneren Bradley Wiggins og Lance Armstrong når det kommer til utspørring og logikk, er likhetene alarmerende.

Et spørsmål han ofte har måttet besvare er om han tror det var doping i årets Tour de France, og da har han svart at det vet han ikke.

Les også: UCI-sjef saksøker dopingjournalist

Skeptisk til Sky-dominans
Kimmage er også skeptisk til Skys dominanse, som man ikke har sett maken til siden US Postal-dagene til Armstrong.

- Hvis du ser hvor dominerende lagrene var, Postal for Armstrong og Sky for Wiggins. De hadde en kjerne på fire-fem ryttere, som syklet sterkt i alle tre ukene uten en dårlig dag. Er det logisk? spør iren.

Videre liker han ikke det som skjedde i Sky etter touren.

- Du ser hva som skjedde etter touren. Sky kastet ut én lege og tre andre (Steven De Jongh, Bobby Julich og Sean Yates). Michael Rogers dro, han var en av de sterkeste rytterne.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kaggestad støtter Wiggins
TV2s sykkelekspert Mads Kaggestad kjenner seg ikke igjen i kritikken til Kimmage.

- Kimmage har vært i sporten lenge, men han har vel blitt litt skadet av alt som har skjedd. Det er nødvendig med tillit, vi kan ikke mistenke alle som presterer bra, sier Kaggestad til procycling.no.

Sammenligningen mellom Wiggins og Armstrong klarer ikke den tidligere sykkelproffen å se.

- Jeg klarer ikke å assosiere Wiggins med Lance. Jeg klarer ikke se den. Råskapen til Lance er ikke hos Wiggins. Wiggins er mer sårbar enn det Lance var på det beste. Armstrong var en maskin. Vi var sikre på at kom tilbake like sterkt hvert år, det er mer usikkert med Wiggins, sier Kaggestad.

Les også: - Jeg har ikke gjort noe galt

- Ikke mekaniske idioter
Sykkelsporten er ikke perfekt. Det vet Mads Kaggestad bedre enn noen. Selv om han tror det stadig vil komme nye måter å dope seg på, ser han en endring. Rytterne sykler ikke like fort oppover som før. Det er slutt på den tiden hvor de angriper hverandre i det uendelige opp franske fjellsider.

- Det er fremdeles rått å se de beste, men det er ikke like ekstremt som før, sier Kaggestad.

Kaggestad har fremdeles god kontakt med ryttere som er proffe den dag i dag, og han er ikke i tvil om at holdningene er bedre

- Holdningene i feltet er mye bedre etter alt det sporten har vært gjennom. Det er mennesker dette, og noe fornuft er det. De er ikke så mekaniske idioter som man får inntrykk av gjennom de verste kritikerne. Vi må tro på en kulturendring, selv om noen sikkert kommer til å prøve å jukse, sier Kaggestad, som understreker at han har stor respekt for Paul Kimmage.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Arvesen nekter å kommentere
procycling.no var også i kontakt med Kurt Asle Arvesen i Team Sky. Nordmannen ønsket ikke å kommentere utsagnene til irske Kimmage og omtalte dem «for usaklige».

Kaggestad påpeker at det er lettere for han å mene noe om dette, all den tid han ikke jobber i et sykkellag. Samtidig skulle han ønske at flere tok en offentlig debatt rundt utspillene til Kimmage.

- Alle i sykkelsporten burde ønske en debatt velkommen. All debatt nå er med å fremme den innsatsen som gjøres for å rydde opp. Det er viktig at alle spørsmål ønskes velkommen. Kimmage gjør jobben sin. Han er beinhard og stiller kritiske spørsmål. Det burde sporten være takknemlige for, fordi det kan bidra til å gi sporten fornyet troverdighet. Folk må ikke være redde for å snakke med pressen om arbeidet som gjøres, avslutter Kaggestad til procycling.no.

Kommentarer til denne saken