BISLETT (Nettavisen): De er ikke mer enn 19 og 21 år gamle, men Folake Akinyemi og Ezinne Okparaebo har allerede rukket å bli Norges raskeste kvinner noensinne på 60 meter. Nå skal de presse hverandre til å bli enda bedre.

Okparaebo, som feiret bursdag tirsdag, er den mest meritterte av de to. Med norgesrekorder på 60 meter, 100 meter inne og ute, og gull på 100 meter i junior-EM, er hun allerede for en veteran i gamet å regne. De siste årene har Okparaebo vært i en klasse for seg her til lands, og fremdeles holder hun stand.

Les også:- Får gåsehud

- Pusher hverandre
Men bakfra kommer Akinyemi med stormskritt. Mens Okparaebo noterte seg for lynraske 7,26 på 60 meter under et stevne i Florø, forbedret Akinyemi seg med hele tolv hundredeler, til 7,36 sekunder, i samme stevne. Det gjør henne til Europas raskeste junior på distansen, og den femte raskeste junioren i verden denne sesongen.

- Det er utrolig positivt at vi kan pushe hverandre fremover, til enda bedre tider, sier Okparaebo til Nettavisen.

Akinyemi er enig.

- For meg er det veldig fint å ha noen jeg kan strekke meg etter, samtidig som Ezinne har noen som puster henne i nakken og får henne til å skjerpe seg. Det er viktig hvis vi skal få videre fremgang.

- Offensiv mesterskapsløper
Når de to stiller på 60 meter i innendørs-EM i Torino til helgen, er det imidlertid med ulike ambisjoner.

- Jeg er alltid offensiv i mesterskap og målet er helt klart finale. Kommer jeg dit, er det bare å gutse på og se hvor langt det holder, sier Okparaebo, som flere ganger har vist at hun er en mesterskapsløper av rang.

Under OL i Beijing knuste hun Ingvild Larsens norske rekord på 100 meter med nesten ett tidel, da hun tok seg videre fra forsøksheatene med tiden 11,32.

Et nytt element i treningen har gjort henne enda bedre denne sesongen. Frem til fjorårssesongen hadde nemlig ikke Okparaebo gjort seg særlig gjeldende i styrkerommet. Nå er det andre boller.

- Jeg har så smått begynt å trene styrke. Med sterkere lår skal det være mulig å løpe seg ned enda litt til. Forhåpentligvis får jeg uttelling allerede under EM.

Ladet opp med shopping
Akinyemi er på sin side debutant i seniormesterskapssammenheng.

- Hva håper du å oppnå i Torino?

- Dette er først og fremst en viktig erfaring å ta med seg. Jeg kommer til EM som lærejente og har ingenting å tape. Målet er å sette ny pers. Det hadde vært supert.

I likhet med Okparaebo matches også Akinyemi forsiktig på trening, og noen umiddelbar fare for at hun skal bli overtrent er det ikke.

- Jeg trener stort sett tre-fire ganger i uka. Jeg tar det litt gradvis, sier supertalentet, som ladet opp til rekordløpet på samme måte som høydestjernen Blanka Vlasic pleier å lade opp til stevner.

Med shopping.

- Jeg var en uke i London før stevnet i Florø. Det ble mye shopping og lite trening, for å si det sånn, flirer Akinyemi.

- Men jeg fikk jo bygd opp masse overskudd, legger hun kjapt til.

Sjekk siste sportsnytt her!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).