Gå til sidens hovedinnhold

- De er skikkelige maskiner

«Turbo-Durbo» og Michael «Finger'n» Hepburn er storfavoritter foran VM-åpningen.

KØBENHAVN (procycling.no): - Dersom alt klaffer for dem, vil det ikke overraske meg om de tar hele pallen, sier Vegard Stake Laengen til procycling.no.

22-åringen fra Asker snakker om Luke Durbridge (20), Michael Hepburn (20) og Damien Howson (19). Sistemann er tempomester i Oceania og Australia har dermed fått utdelt en ekstra plass til sykkel-VM i Danmark.

De to førstnevnte er allerede profilerte gutter. Durbridge tok VM-sølv bak Taylor Phinney på hjemmebane i Geelong i fjor. Phinney sykler nå i WorldTour-laget BMC Racing og kan derfor ikke stille i U23-klassen.

Dermed er bordet på mange måter dekket for den råsterke tempohesten fra Greenmouth, sør i Australia.

Satte Borgersen & Co. på plass
Han sykler til daglig for talentfabrikken Jayco-AIS Team, men skifter til GreenEDGE neste sesong. Da forsvinner han trolig også ut av U23-rytternes rekker.

«Turbo-Durbo» er australsk tempomester i sin aldersklasse, og lekte med flere seniorryttere under Chrono Champenois for et par uker siden. Der satte han ny løyperekord og slo for eksempel Joker Meridas Reidar Borgersen med over to og et halvt minutt.

- Luke kjørte veldig fort og var forholdsvis overlegen. Han var nesten minuttet foran nummer to på resultatlista (51 sekunder ned til Ramsus Quaade på 2. plass, vår anm.). Jeg ville ha satt pengene mine på ham som U23-verdensmester. Han ble nummer to i fjor, og har ikke blitt noe dårligere. Snarere tvert imot! sier Borgersen til procycling.no.

Kastet ut Avenir
Michael Hepburn har også gjort seg bemerket den siste tiden. Den lynhurtige banesyklisten kunne fort ha vunnet Tour de l’Avenir (ungdommens Tour de France) sammenlagt, men ble kastet ut av rittet for en ufin gest han dro fram etter å ha vunnet den 3. etappen.

Les også: Viste fingeren - kastet ut

Talentet hans er det ingen grunn til å tvile på. Unggutten herjet under Tour of Norway i juni, og vant også prologen under Tour de l'Avenir.

- Det de har vist den siste tiden, har vært helt rått. Løypa i København er paddeflat og ikke altfor teknisk. Det eneste er et par svinger inn mot mål og litt brostein. Totalt sett er det en løype med mye fart, og det passer nok de australske guttene.

- Når distansen ligger rundt 10 kilometer, har australierne vært i en egen klasse. Jeg tror den eneste utfordringen de kan få her nede er distansen. Det kan være et lite overraskelsesmoment, men de kan også finne på å kline til. De australske guttene er skikkelige maskiner, sier Stake Laengen dagen før U23-tempoen.

Lang og kjøresterk
Asker-gutten overrasket nok mange da han kom hjem fra EM i Italia med bronse fra tempodisiplinen.

Det må nok både varme og en uvanlig heftig etappeprofil ta litt av æren for.

Når det blir høy gjennomsnittsfart og eksplosivitet er ikke den høyreiste nordmannen et like sikkert kort på resultatlista.

- Svakheten min er prologer og spurter. Jeg er ikke eksplosiv nok og går for lett over terskelen. Det passer meg bedre når det er snakk om lange tempoetapper og litt tøffere terreng.

Vurderte å droppe EM-tempo
Mandagens U23-tempo kjører han sammen med Stian Saugstad fra Team Ringeriks-Kraft. Stake Laengen benytter den også til å skaffe seg en gjennomkjøring foran fredagens fellesstart.

I de siste to års NM har det nemlig gitt positivt utslag på beina hans. Under fjorårets VM i Geelong, stilte 22-åringen kun opp på fellesstarten. Nå har han endret taktikk:

- Jeg hadde faktisk ikke tenkt til å kjøre EM-tempoen heller, gliser han.

- Det var mest ment som en gjennomkjøring foran fellesstarten. Jeg hadde ikke veldig store tanker rundt det, men når det gikk så bra der, må jeg selvsagt være med på VM, også.

- Hva slags sluttplassering kan vi helt realistisk vente av deg i morgen?

- Jeg kjører her for å prestere. Jeg har et håp om i hvert fall å få med meg en topp 10-plassering, forteller han.

- Topp 10 er realistisk
Tidligere skøyteløper Borgersen er enig i den vurderingen.

- Nå vet ikke jeg hvor gode alle de andre U23-rytterne er, men jeg vil ikke tro at Vegard kan hevde seg mot Durbridge og de aller beste. Dette er banegutter som trår veldig bra tempo.

- Jeg tror en topp 10-plassering er realistisk, men jeg håper han kan kjempe mot tiden til en rytter som Rasmus Quaade, sier Borgersen.

Quaade er en dansk tempospesialist som er en av rytterne som kan puste australierne i nakken.

Andre outsidere foran mandagens VM-åpning er den østerrikske U23-mesteren Matthias Brandle, Tom Dumolin (Nederland), Yoann Paillot (Frankrike), Bob Jungels (Luxembourg) og Tobias Ludvigsson (Sverige).

Vegard Stake Laengen starter i den siste gruppen og legger ut på den 35,2 kilometer lange tempoløypa klokken 16:24,30. Stian Saugstad starter allerede klokken 13:18.

procycling.no kommer selvsagt tilbake med reaksjoner og intervjuer fra VM-åpningen i København!

PS! Reidar Borgersen stiller til start på temporittet i eliteklassen onsdag.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?

Kommentarer til denne saken