*Nettavisen* Sport.

De fant ham gråtende i garderoben

Foto: Getty / all OVer Press

- Jeg har ikke sett noen andre bryte sammen på den måten.

Året er 2001 og datoen er 3. mars.

21.974 mennesker har tatt turen til Filbert Street for å se oppgjøret mellom hjemmelaget Leicester og gjestene fra Liverpool.

Det skal bli en hyggelig dag for vertene. Mål av Ade Akinbiyi i det 50. minutt og Muzzy Izzet i det 90. minutt sørger for en sterk 2-0-seier til Leicester.

For Liverpool betyr tapet at klubben ytterligere seiler akterut i tetkampen. Før møtet var det fem poeng opp til Arsenal på andre og elleve opp til Manchester United på første.

Etter oppgjøret på Filbert Street har begge de to rivalene økt sitt forsprang med tre poeng og dermed hjelper det lite at Liverpool ha noen kamper til gode på de to foran seg.

I Liverpool-garderoben er stemningen laber etter kampslutt og noen tar tapet tyngre enn andre. Den som tar det aller tyngst, er en 27 år gammel mann fra Finland.

- Det er ingen skam
Tidligere lagkamerat Markus Babbel har fortalt at de øvrige Liverpool-spillerne fant Sami Hyypia gråtende i garderoben etter denne kampen i mars i 2001.

Den nåværende Bayer Leverkusen-treneren har senere bekreftet at det Babbel fortalte var sant.

- Noen ganger blir jeg preget følelsesmessig av fotball. Og noen ganger, etter en kamp, kan følelsen av å ikke ha gjort ting bra nok ta overhånd. Du har sviktet lagkompisene, sier Hyypia.

- Dette var en av disse dagene. Jeg hadde ikke gjort nok. Men det er på ingen måte noen skam å gråte i garderoben. Jeg tror det bare viser hvor viktig fotball er for meg, sier finnen.

Sami Hyypia ble hentet til Liverpool i 1999 av Gérard Houllier og ble der i ti år. Den dag i dag huskes han fortsatt som en av klubbens største legender i nyere tid.

40-åringen var en bauta i forsvar, han var rolig, klok og en dyktig leder. Flere ganger ledet han Liverpool som kaptein og framstod alltid som en proff helt ut til fingerspissene.

- Det skal likevel sies at disse følelsene, det som gjorde at jeg tok til tårene noen ganger, gjorde det litt ekstra vanskelig for meg å framstå som en profesjonell spiller, mener Hyypia.

- For noen spillere er fotball bare en liten del av livet, men for meg er det alt. Jeg har ikke sett så mange av de jeg har med bryte sammen på den måten, sier 40-åringen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Finland har ikke hatt så mange store fotballstjerner opp gjennom årene, men de som har gjort det stort, har virkelig gjort det stort. Hyypia og Jari Litmanen er to av de aller største.

Begge spilte for MyPa tidlig på 1990-tallet, begge reiste til Nederland for å få sitt store gjennombrudd og begge har i en periode spilt sin fotball for Liverpool.

- Snakket ikke sammen
Men der 42 år gamle Litmanen fortsatt ikke offisielt har lagt opp som fotballspiller, har Hyypia gått over i treneryrket. I 2011 ble han en del av trenerteamet til Bayer Leverkusen.

Finnen skal også ha fått tilbud om å bli i Liverpool i 2009 som en del av trenerstaben, men ønsket i utgangspunktet en videre aktiv karriere, og endte derfor opp i tysk fotball.

I Bayer Leverkusen la Hyypia fort merke til noe, som han senere tok tak i både som spiller og trener.

- Jeg la merke til at spillerne ikke snakket med hverandre etter kamper. I Liverpool snakket vi mye sammen, spesielt med den vi spilte ved siden av, sier han.

- Vi snakket om situasjoner som hadde oppstått i kampen. Neste gang bør du gjøre slik, og slik. Men i Tyskland snakket ingen. Alle bare gikk til bilene sine og slo på iPodene sine.

Hyypia var imidlertid ikke blant de som valgte å holde munn etter kamp, og det ble lagt merke til. Kommunikasjonen var en viktig grunn til at han tok steget opp som trener i klubben.

Det var i april 2011 at tidligere trener Robin Dutt forsvant fra klubben og dermed fikk Hyypia og U19-trener Sascha Lewandowski delt ansvar midlertidig.

Hyypia fikk rollen som lagsjef, som tyskerne kaller det, og Lewandowski fikk rollen som sjeftrener. Det var kun den sistnevnte av de to som hadde trenerlisens på denne tiden.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Getty / All Over Press

Lewandowski ledet laget under kamper, treninger og snakket på pressekonferanser før kamp, mens finnen jobbet individuelt med spillerne og snakket med pressen etter kamp.

Det var også Hyypia som hadde siste ord i garderoben før laget gikk ut på gressmatta.

Den nye Klopp?
Det ordningen skulle imidlertid bare bli kortvarig. Etter en sesong med masse spekulasjoner og rykter rundt trenerduoen, valgte Lewandowski til slutt og ta steget ned.

Dermed var det Sami Hyypia som sto igjen som hovedtrener for den tyske klubben. Han er nå inne i sin første sesong med alt hovedansvar.

Ogb det har gått meget bra så langt. Leverkusen har fått en sterk start på sesongen i Bundesliga og etter 13 kamper er laget på andreplass, kun fire poeng bak Bayern München som leder.

Også i Champions League har tyskerne bitt bra fra seg og med to runder igjen av gruppespillet ligger Bayer Leverkusen på andreplass i gruppe A, ett poeng bak United som topper.

Mange har sammenlignet Hyypia med Jürgen Klopp i trenerstil. Klopp tok som kjent Borussia Dortmund fra krisetilstand til toppen av tabellen i løpet av noen få sesonger.

Også Hyypia har gjort seg bemerket fra første stund i Leverkusen.

- Da han kom inn døren i garderoben på sin første dag her, skjønte vi at Sami var en spesiell person. Fra det øyeblikket ble han respektert av alle, sier daglig leder Michael Reschke.

- Han er en herlig type, han oppfører seg alltid bra, og han viser sin profesjonalitet på en helt utrolig måte, sier Leverkusen-toppen videre.

I likhet med Dortmund, selger Leverkusen dyrt, kjøper billig og utvikler egne spillere. Klubben har også klart å erstatte stjernene som har dratt andre steder på imponerende vis.

Klikk på bildet for å forstørre.

I sommer gikk for eksempel André Schürrle til Chelsea, men sportsdirektør Rudi Völler og Hyypia kunne samme dage annonsere at Leverkusen hadde sikret seg Heung Min Son.

Schürrle ble solgt til Chelsea for småpene 21,2 millioner euro, mens ettertraktede Heung Min Son kostet klubben kun 10 millioner euro.

I ettertid har Heung Min Son fortalt at han vraket Manchester United for å bli Leverkusen-spiller.

Andre profiler i dagens lag er Lars Bender, Bernd Leo, Philipp Wollscheid, Stefan Reinartz, Sidney Sam, Simon Rolfes, Stefan Kiessling og Gonzalo Castro.

- Drømmer om Liverpool
Men selv om Hyypia nå nyter stor suksess i tysk fotball, har han aldri lagt skjul på at hjertet og forhåpentligvis framtiden hans, ligger i gamleklubben, Liverpool.

- Det er to steder jeg alltid vil ha i hjertet mitt. Jeg ble født i Finland og landslagstrenerjobben der er det største. Liverpool er det andre stedet i hjertet mitt, sier Hyypia.

- Jeg vil ikke si at det å lede Liverpool er et mål, men det er en drøm. Etter ti år i klubben ville det vært en drøm å returnere som manager, sier han.

Finnen er imidlertid ikke utelukkende imponert over det han ser av Premier League-fotball om dagen.

- Jeg så et par kamper nylig, og tenkte for meg selv: «Prøver de egentlig hardt nok». Det virker ikke som det er noe glød blant spillerne, sier han.

- Tidligere var dette kjennemerket til engelsk fotball. Det var høyt tempo og harde taklinger. Men sist jeg så en kamp fra Premier League, lurte jeg på hva som hadde skjedd.

Hyypia er blant dem som tror penger er ødeleggende for fotballen.

- Det er mulig at alt har utviklet seg i feil retning. Spillerene tjener 200.000 pund i uken og er fornøyd med det. Kanskje fotball har blitt andreprioritet? Kanskje de ikke jobber hardt nok?

- Det er litt rart
Tirsdag får Bayer Leverkusen besøk av engelske Manchester United på Bay Arena og finnen har nok ikke noe imot at også stjernene fra industribyen spiller uten glød i den kampen.

- På hjemmebane er vi alltid i stand til å vinne. Selvsagt ønsker vi å vinne, men det er ikke bare vi som ser på dette som en viktig kamp, sier finnen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Getty / All Over Press

- Vi må jobbe bra både offensivt og defensivt. Da har vi en sjanse, legger han til.

Den siste gangen Hyypia spilte fulle 90 minutter for Liverpool, var for øvrig mot Manchester United. Kampen ble spilt på Old Trafford våren 2009 og Liverpool vant 4-1.

- Jeg skulle egentlig ikke starte den kampen. Alvaro Arbeloa skadet seg på oppvarmingen og to minutter før avspark ble jeg kastet inn. Jeg synes det ble en god kamp, sier han.

På den tiden var det sir Alex Ferguson som ledet United. Nå er det David Moyes. Litt rart, synes Hyypia, som møtte Fergusons lag mange ganger i løpet av karrieren.

- Det er rart å tenke på at han var der så lenge, og nå er han plutselig borte. Men vi blir vel alle eldre, sier 40-åringen.

Oppgjøret mellom Bayer Leverkusen og Manchester United kan du selvfølgelig følge minutt for minutt i Nettavisens livesenter.

Kilder: The Independent, The Telegraph, The Guardian, 11Freunde, 11v11.com, Empireofthekop.com, Bleacher Report, NIFS.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.