13. april 2014 kommer Gabriel Rasch til å sette strek for sin sykkelkarriere.

Paris-Roubaix blir holeværingens siste ritt, hvis alt går etter planen. Deretter går turen til bilen. Han skal nemlig være sportsdirektør i Sky etter at han legger fra seg sykkelskoene.

Etter å ha tilbrakt mye av desember i Spania på treningsleir med Sky, er 37-åringen hjemme i Norge for å feire jul.

- Leiren var veldig bra. Vi fikk trent bra og var heldige med været, sier Rasch til procycling.no.

Det ble hans siste treningsleir i desember noensinne. Fra neste år kan han nyte «late» dager som oss andre.

Ekstra motivert
Men det er ikke det ringreven tenker mest på nå. For han innrømmer at det ikke er bare enkelt å tenke på pensjonisttilværelsen.

- Det er litt rart, synes jeg, når man tenker på det sånn.

Neste år har ikke Rasch noen kontrakt å sykle for, og siden fremtiden også er sikret, kunne det vært lett for han å legge seg på latsiden. Men det har ikke skjedd.

- Man blir litt ekstra motivert av at det er det siste og den siste vinteren med rullesykling.

Les også: Nordhaug ikke fornøyd etter Tour de France-debuten

Les også: Dette kan få Kristoff til å droppe Tour de France

Den siste sesongen starter i Tour of Qatar før Tour du Haut Var får æren av et Rasch-besøk. Også Het Nieuwsblad, Kuurne-Brussel-Kuurne og forhåpentligvis Paris-Nice står på programmet før han smeller inn på brosteinen i Gent Wevelgem, Flandern rundt og Paris-Roubaix.

Det er et endret opplegg hos Skys klassikerlag foran neste sesong. Der de i år var på høydeleir i Tenerife, skal de neste år sykle flere ritt. Det trives Gabba med.

- For min del tror jeg det er bedre. Når jeg begynner å bli såpass oppi åra, trenger jeg flere ritt. Jeg er også avhengig av det som den type rytter jeg er.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Skal ta mulighetene
Selv om Rasch har rukket å bli 37 år, og av de fleste regnes som en ren hjelperytter, har han ikke gitt opp håpet om personlig suksess. Han husker godt aprildagen i 2011 da han var med i fronten i Paris-Roubaix, bare for å bli sluppet ned for å hjelpe Thor Hushovd.

Formen han hadde det året, ønsker han å kopiere i 2014.

- Forhåpentligvis får jeg til en like god form som i 2011 og 2009. Det er de årene jeg er mest fornøyd med. Da har jeg mulighet til å få til noe i klassikerne. Jeg vil være i form fra Qatar til Roubaix, og ta muligheten når den byr seg.

Rasch har vært i proffsirkuset siden 2008, da han fikk plass på Crédit Agricole. Da var han rukket å bli 32 år. Når han skal reflektere tilbake på karrieren, er det ikke noe spesielt han angrer på.

- Når man tenker tilbake, tenker man alltid at man skulle gjort litt mer og vært litt mer seriøs i perioder. Det er lett å tenke at man skal gjøre det, men det er ikke lett å gjennomføre. Man tenker ofte «neste år skal jeg trene sinnssykt hardt», og så kommer man til neste år og så gjør man det ikke likevel. Man må være fornøyd med det man har gjort og eventuelt forandre det som skal skje.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Støtte fra kameratene
Mange vil mene at Rasch er en undervurdert rytter. Holeværingen er ikke den som tar mest plass eller snakker høyest, men i sykkelmiljøet er majoriteten enig i at Rasch har en briljant sykkelhjerne. Så briljant at Team Sky tilbød han en sportsdirektørjobb fra neste sesong.

Den sa han ja til, og etter «Helvetet i nord» nestes sesong, blir Rasch sjef for sine nåværende lagkamerater.

- Har forholdet til lagkameratene forandret seg noe siden det ble offentlig?

- Det har vært mest på fleipenivå. De tuller litt med det, vi kjenner hverandre såpass godt. De virker positive. Mange av dem ble spurt før jeg ble spurt.

- Gir det deg en ekstra trygghet?

- Ja, det gjør egentlig det.

Rasch har vært på kurs i Sveits for å få sin lisens og har dermed blitt tvunget til å tenke litt på sin fremtidige jobb. Men som han selv sier det, frem til Paris-Roubaix er han først og fremst syklist.

- Det er ikke noe blandingsopplegg, sier han bestemt.