Gå til sidens hovedinnhold

«De første årene mine er nå uten verdi»

Fabian Cancellara tar et bittert oppgjør med Lance Armstrong og Johan Bruyneel.

Hjemme i Sveits sitter en sjokkert Fabian Cancellara og lurer på hvor han skal sykle neste sesong.

Han er fremdeles under kontrakt hos RadioShack-Nissan, men lagets framtid skjer trolig uten Johan Bruyneel som generalmanager. Belgieren sitter med gjørme over ørene etter USADAs knusende rapport om tilstandene i US Postal under hans regime.

De siste rapportene i sykkelverdenen tyder på at Bruyneel kan få sparken allerede fredag.

Cancellara har ikke lest hele bevisoppgaven mot US Postal-laget selv, men har fått referert hovedtrekkene:

- Jeg har blitt fortalt at Bruyneels navn er nevnt 129 ganger i løpet av 200 sider. Jeg ønsker å vite hva som har skjedd. Jeg vet ikke hva framtiden bringer, verken for Bruyneel eller laget, den avgjørelsen ligger ikke i mine hender, sier Cancellara ifølge Het Laatste Nieuws.

Flere snur seg mot Armstrong
Det som i begynnelsen ble oppfattet som desperate skildringer fra Floyd Landis og Tyler Hamilton, har etter hvert begynt å få massiv støtte ute i sykkelverdenen.

Her hjemme har Steffen Kjærgaard og Thor Hushovd noe motvillig måttet innrømmet at Armstrong trolig var dopet da han hentet hjem sine sju Tour de France-titler.

Med vitneutsagn til ytterligere ni tidligere lagkamerater, og en rekke andre sykkelpersoner, er sveitseren ikke lenger i tvil:

- Lance var tilsynelatende en systematisk doper. Han dopet seg i en skala sykkelsporten aldri har sett maken til. Han har ødelagt mye, sier sveitseren og fortsetter:

- Jeg skjønner jo nå hvordan US Postal var i stand til å sette åtte-ni mann foran før en fjelletappe og kjøre alle andre av lasset. I «gullårene» var det hele enkelt: Det var «trening og lasting (les: doping)», «trening og lasting». I dag jobber vi på en annen måte, mer profesjonelt, med større fokus på detaljer. Det er sykkelsporten vi tror på, ikke «trening og lasting». Det har forandret seg.

Tror eieren fortsetter satsingen
Den amerikanske dopingskandalen kan meget vel ramme RadioShack-Nissan hardt.

Laget har både amerikansk sponsor (RadioShack) og utstyrsleverandør (Trek). Bruyneel blir trolig utestengt på livstid, og Cancellara er bekymret for hvordan eier Flavio Becca tar nyhetene.

I tillegg har laget dopingsaken til Fränk Schleck de må håndtere.

- Enhver normal businessmann hadde kastet inn håndkledet, men jeg tror ikke Becca vil gjøre det.

Den siste mohikaner?
I stedet håper Paris-Roubaix-vinneren fra 2006 og 2010 at sykkelsporten i stedet kommer styrket ut av elendigheten.

- Jeg håper at Armstrong var den siste mohikaner. At han er sistemann ut av æraen med Jan Ullrich, Ivan Basso, Floyd Landis, Roberto Heras og den generasjonen. Dersom man råkjører, må man ta sin straff. Lance er nødt til å leve med konsekvensene av sine handlinger.

- Dagens ryttere må nok en gang betale prisen for det som gikk galt for seks-sju år tilbake. Det føles ikke rettferdig. Lance har gjort at de første årene av min karriere nå er uten verdi. Jeg håper at vi nå kan legge dette bak oss. Det skjer ikke med en gang, og det kommer til å ta tid, men det bør skje etter hvert, avslutter han.

Kommentarer til denne saken