*Nettavisen* Sport.

De gamle er fortsatt eldst

Hilde Gjermundshaug Pedersen er bare en av vinterveteranene som kan komme til å sette de unge håpene på plass i Torino-OL.

12.01.06 09:43

Torino-OL blir for mange utøvere siste sjanse til å sette nye triumfer på merittlisten før karrierestopp.

Meritterte utøvere som de norske OL-legendene Kjetil-André Aamodt og Lasse Kjus, den tyske skiskytterdronningen Uschi Disl og den aldrende amerikanske NHL-stjernen Chris Chelios sikter alle på å sikre seg sine siste olympiske triumfer i Torino.

TV 2 Nettavisen har tatt en nærmere titt på noen av veteranene som kan overraske med medaljer i sine siste OL. Blant dem finnes flere nordmenn av god, gammel årgang:

Alpint - Fredrik Nyberg, Sverige (36)
Nyberg har ikke vunnet et verdenscuprenn i løpet av de siste årene og han har ikke blitt bedre enn nummer sju i et OL (utfor i Salt Lake City i 2002).

Forrige helg ble derimot svensken den eldste alpinisten som noen gang har havnet på pallen i verdenscupen med sin andreplass i Adelboden. Nyberg blir 37 år i mars, men har likevel vist imponerende fysisk form denne sesongen. Han har sikret seg verdenscup-poeng i hvert renn han har deltatt og plassert seg blant de ti beste i samtlige uten om ett.

Veteranen har deltatt i alpinsirkuset i 17 år og har tidligere uttalt at hans største mål denne sesongen er å gjøre det bra i verdenscupen og at han ikke har OL-suksess i tankene. Men andreplassen bak Benjamin Raich i storslalåm-rennet i Adelboden kan tyde på at han har endret planene.

Nyberg ble nummer fire i Kranjska Gora i storslalåmrennet og ligger som nummer tre i denne disiplinen i verdenscupen sammenlagt. Han kan derfor komme til å overraske med medalje i disiplinen i Torino - og sikre seg sin første medalje i de olympiske leker på tampen av karrieren.

Klikk på bildet for å forstørre.

Lasse Kjus (blir 35 år dagen før OLs åpningseremoni) er fremdeles ikke klar for lekene. Men den norske alpinlandslagledelsen er ovebevist om at Kjus kommer sterkt tilbake, selv om han kjørte ut i sykdomscomebacket i Adelboden sist helg.

Kommer Kjus seg til OL, blir han alltid å regne med. Kjuser’n kommer garantert ikke til å la sjansen om å sikre seg nok en medalje i sitt allerede overfylte medaljeskap til å gå fra seg.

Kjetil André Aamodt har sammen med Kjus tatt elleve olympiske medaljer, inkludert tre gull. Aamodt blir 35 år senere denne uken og har for alvor vist spor av god, gammel form denne sesongen. Aamodt ble blant annet nummer to i Lake Louise, men kjørte ut i utforrkonkurransen i slutten av desember i fjor.

Aamodt har rutinen og prikker han inn storformen i Wengen og Kitzbühel de to kommende helgene, kommer han garantert til å markere seg i Torino.

Ishockey - Dominik Hasek, Tsjekkia (40)
Ishockeylegenden Hasek har storspilt for Ottowa Senators denne sesongen og har lenge vært ansett som den beste keeperen i verdens hardeste hockeyliga, NHL. Det er imidlertid ikke en selvfølge at Hasek står i Tsjekkias mål i OL, også Tomas Vokoun har markert seg veldig sterkt i NHL denne sesongen.

Det tsjekkiske landslaget vant forrige VM-sluttspill og tok OL-gullet i Nagano i 1998. Tsjekkia har kanskje den beste keeperen i OL enten det blir Dominik Hasek eller Tomas Vokoun, og blir å regne med som en av gullkandidatene i den olympiske.

En annen veteran som kan markere seg, er USAs 44 år gamle Chris Chelios. Han har vært med i en årrekke, og debuterte faktisk i OL-sammenheng så tidlig som i 1984. Mange i Nord-Amerika ble overrasket over at Chelios fikk en plass i den amerikanske troppen, men laglederne til både USA og Canada legger enorm vekt på erfaring.

Skiskyting - Uschi Disl, Tyskland (35)
Den dobbelte verdensmesteren og årets sportskvinne i Tyskland Uschi Disl reiser ikke til Torino som turist.

Hennes beste plassering i OL er sølvmedaljen i Nagano og bronsemedaljene i Lillehammer og Albertville.

Disl har markert seg i en årrekke i verdenscupen, og kommer til å gjøre det samme i OL.

Det kommer også Halvard Hanevold fra Norge til å gjøre.

Søndag sist helg ble Hanevold den andre mannlige skiskytteren med verdenscupseier etter å ha passert 36 år. Tidligere har bare Sergei Tsjepikov (Anterselva, januar 2004) klart det.

Asker-mannen har totalt vunnet ni renn i verdenscupen i løpet av sin karriere. Han har også to OL-gull og fire VM-titler å se tilbake på. Etter seieren i Oberhof, sa en klokkeklar Hanevold at målet var gull i Torino. Ja, til og med som 40-åring i 2010 sikter Hanevold seg inn på OL-medalje.

Alder er tydeligvis ingen hindring for ham heller.

Langrenn - Hilde G. Pedersen, Norge (41).
Pedersen ligger som nummer fem i verdenscupen sammenlagt, og har hatt intet mindre enn en imponerende sesong, alderen tatt i betraktning.

Klikk på bildet for å forstørre.

Sammenlagt har den norske jenta endt blant de seks beste de fire siste sesongene, men har aldri vunnet verdenscupen sammenlagt i løpet av sin lange karriere.

Pedersen deltok i sitt første verdenscuprenn helt tilbake i 1984, men har totalt kun deltatt i langrennsirkuset i ni år. Hilde GP hadde nemlig pause i perioden 1987 -1997.

Forrige lørdag sikret hun seg sin første verdenscupseier noensinne, på 10 km-rennet i Otepaeae i Estland.

Hun ble nummer seks på denne distansen i forrige OL, og skal hun ha muligheten til å kapre en medalje før hun forlater sporten, blir det på denne disiplinen i Torino.

Er de gamle fortsatt eldst? Diskuter vintersport iVeggavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.