Gå til sidens hovedinnhold

- De har det for godt

Odd Bjørn Hjelmeset tok farvel etter 20 år som langrennsløper. Nå tar han et oppgjør med fremtidens skigutter.

HOLMENKOLLEN (Nettavisen): Odd Bjørn Hjelmeset debuterte i verdenscupen 13. mars 1993. På en femmil i Holmenkollen.

14. mars 1998 kom han for første gang på pallen i verdenscupen. På en femmil i Holmenkollen.

Lørdag avsluttet 40-åringen sin lange og innholdsrike langrennskarriere. På en femmil i Holmenkollen.

- Jeg fikk et flagg av sønnen min, Lars, på oppløpet. Da skjønte jeg at det var slutt, sa Hjelmeset til pressekorpset etter sitt aller siste verdenscupløp.

- Jeg vet ikke hvordan det føles. Jeg kommer alltid til å gå på ski, men nå har jeg gjort mitt, fortsatte milslukeren, som selv med mørke solbriller slet med å skjule følelsene.

- De takket meg
Hjelmeset hang greit med de to første milene. Så var det slutt. Veteranen falt av på tredjerunden og gikk inn til en 52. plass, ni minutter bak vinneren, Eldar Rønning.

- Jeg hadde målsetting om å være med å kjempe. Jeg bestemte meg for å ligge bak første- og andrerunden. Tredje runden lå jeg bak. Da var det slutt, erkjenner klassiskspesialisten, uten at han depper av den grunn.

- De tre siste rundene var eventyrlige. Stemningen i løypa var fantastisk. Det er fint å gå alene - da får du all oppmerksomheten. Absolutt alle du går forbi roper på deg og takker deg. Jeg kunne ha gått tre runder til, forteller den blide humørsprederen, som satte ekstra stor pris på de lettkledte damene.

- Karene som hadde skrevet på seg selv var jeg ikke så interessert i, men damene som viste sine edle fremdeler med navnet mitt på, likte jeg godt.

- De har det litt for godt
Selv om det til slutt var to velkjente nordmenn som plasserte seg på pallen, ble femmila i stor grad preget av offensive, norske unggutter. Både Niklas Dyrhaug, Petter Eliassen og Kristian Tettli Rennemo viste seg fram.

- Det er helt topp at de viser seg fram, sier Hjelmeset om sine etterfølgere, men innrømmer at han er bekymret for norsk skifremtid.

- Ungguttene trener litt for slapt og har det litt for godt. Mamma og pappa betaler kanskje litt for mye. De må gå i seg selv å innse at de må gjøre en jobb, mener 40-åringen, som i løpet av karrieren har fått med seg åtte individuelle verdenscupseiere og ett VM-gull.

- Jeg syns de må trene bedre og være mer dedikerte. Se på Thomas Alsgaard. Jeg håper de vil jobbe slik fremover, sier Hjelmeset, som ikke vil svare på Nettavisen spørsmål om han har en fremtid som trener.

- Det vet jeg ikke. Nå skal jeg kose meg med champagne og feste, avslutter den sympatiske vestlendingen, som etter 19 år i løypa har diagonalganget seg grundig inn i norske langrennshjerter.

HTML EMBED
Reklame

Tilbud: Nå får du 15 GB til kun 299 kroner i måneden