Gå til sidens hovedinnhold

- De har nok lært en lekse

Sykkelforbundet får skryt for hvordan de har håndert Kjærgaard-saken.

Da Steffen Kjærgaard, i kjølvannet av USADAs dramatiske rapport mot Lance Armstrong, kom med sin dopinginnrømmelse, begynte det å storme mot norsk sykkelsport.

Kjærgaards jobb som landslagssjef etter endt karriere gjorde at sykkelforbundet for alvor ble en aktiv part i problemet.

Bedre ble det ikke av at Svein Gaute Hølestøl, mannen som Kjærgaard overtok jobben fra, innrømmet at han visste om Kjærgaards dopingfortid.

Etter et par dramatiske dager begynte forbundet raskt å ta tak og innføre nye tiltak.

Vegard Robinson Bugge og Frans-Leonard Markaskard ble nektet å innlede et treningssamarbeid med Michele Bartoli, som selv om han ikke er dopingdømt har blitt innblandet i Operasjon Puerto.

- Har vært tydelige
Avgjørelsen ble etterfulgt av nye og strengere krav til norske kontinentallag. Blant annet må lederne skrive under på avtaler inspirert av Team Sky, som sier at de aldri har dopet seg eller visst om doping i lag hvor de har vært ledere.

Dessuten må det leveres inn lister over hvilke personlige trenere rytterne på laget bruker og en liste over medisinsk personell laget benytter seg av.

Les også:Sykkelforbundet gjør som Team Sky

De nye kravene ble godt mottatt av de norske lagene, og nå skryter ekspertene av måten Norges Cykelforbund har taklet den vanskelige dopingtiden.

- De har nok lært seg en lekse med Kjærgaard-saken, og det er bra de tar tak, sier Gino Van Oudenhove til procycling.no.

Han får støtte av både Atle Kvålsvoll og Mads Kaggestad.

- Det ble en veldig spesiell seanse med Steffen. Når det blir slikt skal det ikke mye til for å komme litt skjevt ut i media, men jeg synes både Harald Tiedemann Hansen (sykkelpresident, red. anm.) og Hans Falk (landslagssjef) har stilt opp og vært veldig tydelige. Det er alltid lett i ettertid å se hva som kunne vært gjort annerledes og bedre, men akkurat nå kan jeg ikke sette fingeren på noe slikt, skryter Kvålsvoll.

- De har taklet situasjonen veldig bra. Harald Tiedemann Hansen har vært tydeligere enn noen gang og fremstått som en samlende og sterk leder. Han har syntes på en fin måte i media, legger Kaggestad til.

Ønsker tett oppfølging av ledere
Alle tre er klare på at det nå er viktig at tiltakene følges opp også når den verste dopingstormen legger seg, og at det som er viktig er å ha solide ledere med de riktige verdiene.

- Det er viktig at forbundet følger opp både lag og ikke minst ledere. Det blir veldig, veldig viktig, mener Kaggestad.

Den tidligere proffsyklisten håper det er en oppfordring som også følges opp i andre nasjonale forbund og i det internasjonale sykkelforbundet.

Med Paul Kimmages søksmål er toppledelsen i UCI satt under press, og Kaggestad håper de i fremtiden er flinke til å følge opp og holde et øye med lederne på de største lagene.

- Det er viktig at UCI jobber tett med lagene. Disse lagene er en diger smeltedigel av kulturer og det er en del som kommer fra veldig fattige strøk og som ikke har noe å tape på å jukse. Da er det ekstra viktig å ha sterke ledere som forklarer tydelig hva som er rett og galt.

Reklame

Comfyballs tømmer lageret: Halv pris på alle boksere

Kommentarer til denne saken