*Nettavisen* Sport.

De kan allerede ha tapt kampen om verdenscupen

Foto: Heiko Junge (Scanpix)

Sesongen for skiskyttergutta har så langt vært et mareritt.

08.12.12 15:52

Bare fem løp ut i sesongen kan Ole Einar Bjørndalen (38) og Emil Hegle Svendsen (27) trolig vinke farvel til verdenscupen sammenlagt.

Mindre enn 20 prosent av sesongen er gjennomført, og allerede er de mannlige norske skiskytterne frakjørt i kampen om verdenscuptrofeet. Kun bunnåret framfor noe, OL-sesongen 1993/1994, var dårligere sett med norske øyne enn årets sesonginnledning.

Det er gått fem verdenscuprenn i skiskyting uten en eneste mannlig norsk utøver på seierspallen.

Fire Svendsen-bomskudd og tre Bjørndalen-miss på lørdagens jaktstart i østerrikske Hochfilzen markerte etter alt å dømme slutten for målet om sammenlagtseier i verdenscupen.

Dagen før ble det henholdsvis 34.- og 16.-plass på sprinten.

- Jaktstarten var noe helt annet enn sprinten med tre kjempebra skyteserier og en litt dårlig. Jeg hadde mye overskudd, var frisk i kroppen, kjørte hardt i starten, var offensiv og våget. Jeg var kun én bom unna å kjempe om seieren. Sånn skal løp være, sa Ole Einar Bjørndalen til NTB.

Svak skyting
Bjørndalen gikk seg opp ni plasser og ble nummer sju. Svendsen klatret 20 plasseringer på resultatlisten og endte som nummer 14.

At verdenscuphåpet svinner skyldes først og fremst prestasjonene på standplass. Mens Svendsen har 82,5 i treffprosent så langt i sesongen, står Bjørndalen med svake 80. Verdenscupleder Martin Fourcade fra Frankrike har skutt 88,75 prosent treff.

Svendsen er 98 poeng bak Fourcade, Bjørndalen 163.

- Etter mislykket liggende skyting på sprinten, kjørte jeg knallhardt inn og satte fem skudd temmelig raskt på jaktstarten. Det handler om en endring i hodet. De gale tankene som var der i går, var borte i dag, forklarte Bjørndalen.

Lettest sagt
Trener Roger Grubben (43) mener det kun er snakk om tid før den norske stjerneduoen finner veien ut av uføret på skytebanen.

- Når det butter fra start og resultatene ikke kommer, blir det slik at man vil veldig mye. Det gjelder å gjennomføre uten tanker for konsekvenser og resultater, men det er lettere sagt enn gjort når resultatene ikke kommer.

- Alle skiskyttere opplever perioder uten flyt. Ole Einar har vært der mange ganger før, og slik er det bare i teknisk idrett. Om man prøver bare litt for hardt, har det lett for å gå kant ut framfor kant inn, sa Grubben til NTB.

Bjørndalen endte drøyt halvminuttet bak den slovenske vinneren Jakov Fak lørdag. Dmitrij Malysjko fra Russland endte på annenplass, og verdenscupleder Fourcade ble nummer tre.

Norges dårligste start siden Ole Einar Bjørndalens første fulle verdenscupsesong er et faktum.

- Selvfølgelig er det ikke bra. Vi liker ikke at vi ikke er på seierspallen, men det hjelper iallfall ikke å deppe over det. Vi vet hva vi driver med og har troen på det. Vi skal gå løp, terpe på det som skal terpes, så kommer resultatene etter hvert, lover Roger Grubben.

Mannlige norske skiskyttere har vunnet verdenscupen sammenlagt sju av de siste ti sesongene. I fjor vant Fourcade.

Søndag er det stafetter i Hochfilzen – uten videre håp om suksess for regjerende OL- og firedobbelt verdensmester Norge. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.