HOLMENKOLLEN (Nettavisen): Petter Northug har skaffet seg en posisjon som gjør at han stort sett kan velge og vrake i distanser under VM og OL.

Men i sprint stiller det seg litt annerledes. Der har Norge så mange sterke løpere at selv Northug må bevise at han er god nok.

Det har han ikke gjort denne sesongen i forhold til fristilsprinten som er åpningsdistansen i Holmenkollen 24. februar, selv om han var nummer tre i Toblach under Tour de Ski. Det er slett ikke sikkert at han går sprinten i NM, og hundre prosent sikkert at han ikke reiser til Rybinsk for å delta i det siste verdenscuprennet som teller som kvalifisering.

Prioriterer stafettreserver
Likevel tyder alt på at han er klar for distansen.

Norge har nemlig fem plasser på VM-sprinten, men bare en totalkvote på ti herrelangrennsløpere. Og sportssjef Åge Skinstad bekrefter overfor Nettavisen at det er uaktuelt å fylle halve kvoten med rene sprintere.

- På sprinten blir det Ola Vigen Hattestad, som har friplass, og tre andre spesialsprintere. Den siste plassen på sprintlaget går til en løper som også kan gå distanserenn, sier Skinstad.

Det begrunner han slik:

- Vi må ha én reserve i hver stilart til stafetten. Det blir seks løpere. Dermed er det ikke plass til mer enn fire rene sprintere i den totale kvoten.

Østensen aktuell
Skinstad vil uansett ikke utstede noe frikort til Petter Northug.

- Jeg tar ikke ut noen løpere her og nå. Simen Østensen og Eldar Rønning kan også være kandidater. Simen gikk to gode sprinter i Tour de Ski, poengterer Åge Skinstad.

Søndag er det klassisk sprint i Otepää. Den teller i utgangspunktet ikke som VM-kvalifisering.

Men det er neppe en ulempe å vise form.

Løperne som kjemper om de tre siste sprintplassene er først og fremst Øystein Pettersen, Anders Gløersen, Eirik Brandsdal, Johan Kjølstad og John Kristian Dahl.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!