HAMAR (Nettavisen): 17-åringene Sverre Lunde Pedersen og Kjetil Stiansen er i år tatt opp på seniorlandslaget i skøyter.

Der har de allerede rukket å imponere.

- De to juniorene er dem det er vanskeligst å riste av seg på trening, selv om jeg går inn for det. Det er stort sett de to som klarer å henge på når jeg prøver å spurte litt, sier Norges ubestridte skøytekonge Håvard Bøkko til Nettavisen.

- Raskere enn Bøkko
Så spørs det hvor lenge Bøkko får beholde kongetittelen.

- De går ganske mye fortere enn det Håvard Bøkko gjorde på samme alder, konstaterer Jarle Pedersen, Sverres far og trener i Fana, overfor Nettavisen.

Her finner du Sverre Lunde Pedersens utvikling tidsmessig.

Her finner du Kjetil Stiansens utvikling tidsmessig.

Her finner du Håvard Bøkkos utvikling tidsmessig.

Hvis vi sammenligner tider fra 16-årsklassene ser vi at Bøkko for eksempel hadde en rekord som var mellom 7 og 5 sekunder dårligere enn Pedersen og Stiansen på 1500 meter. På 3000 meter er differansen på 13 og 4 sekunder.

Ytterligere framgang med Mueller
Sverre Lunde Pedersen og Kjetil Stiansen har dominert både nasjonalt og internasjonalt i sine årsklasser opp gjennom årene.

I år er de to tatt under landslagssjef Peter Muellers vinger. Det har gitt ytterligere framgang.

- De tar store skritt hver dag, og det er svært spennende for meg å følge med dem. Jeg tok dem med på laget fordi de er svært talentfulle. Allerede er de med på å heve kvaliteten på treningene, samtidig som de lærer mye av erfarne løpere som Håvard Bøkko, Eskil Ervik og Øystein Grødum, sier Mueller til Nettavisen.

- Kan bli blant de beste
Kjetil Stiansens trener frem til i år, Bjørn Kroken i Aktiv skøyteklubb, mener det er liten tvil om at eleven har det som skal til.

- Kjetil kan bli blant de beste i verden. Han er bare 17 år, så det er klart han må få noen år på seg, men allerede nå henger han godt med de eldste i treningsgruppa på landslaget, sier Kroken til Nettavisen.

Matches rett
Det er en fare for at unge utøvere kan få for hard trening for tidlig i karrieren, men Kroken mener de får den riktige matchingen på landslaget.

- Man er alltid litt skeptisk når elevene blir sluppet løs til andre, men Kjetil har vært veldig bevisst og sagt fra hvordan kroppen tåler trening. Det ser ut som det har gått veldig bra i sommer og at Peter kjører de unge fornuftig, sier Kroken.

Han får støtte av Fana-trener Jarle Pedersen.

- Det er gjerne i denne alderen at jobben begynner for alvor. Men begge har vist at utviklingen ikke har stoppet opp, og jeg er helt sikker på at de vil ta ytterligere steg, mener han.

Det var nettopp i alderen Sverre Lunde Pedersen og Kjetil Stiansen er i nå, at Håvard Bøkko blomstret for fullt. Dermed må de to ungguttene fortsette å bevise i tiden fremover for å holde tritt med Bøkko.

Ulike årsklasser
Pedersen og Stiansen har sjelden møtt hverandre opp gjennom årene, selv om de er like gamle. I skøytesporten går årsklasseskillet 1. juli, dermed har Kjetil Stiansen alltid konkurrert i en årsklasse høyere enn Sverre Lunde Pedersen.

Likevel er det Pedersen som har de beste personlige rekordene og de beste merittene av de to.

I forrige sesongs junior-VM ble Sverre Lunde Pedersen nummer seks totalt, mens Kjetil Stiansen endte på 12.-plass. Det var i konkurranse med i hovedsak langt eldre utøvere, for fortsatt har Pedersen tre år igjen som junior, mens Stiansen har to.

Endret styrkeforhold?
I løpet av sommeren er det ting som kan tyde på at styrkeforholdet dem i mellom i hvert fall har utjevnet seg.

Under norgescupåpningen tidligere i oktober slo Stiansen romkamerat Pedersen i samtlige fire øvelser – 500 meter (to ganger), 1500 meter og 3000 meter. Men avstandene er små, bortsett fra ned til de øvrige juniorene, den er enorm.

Sjekk resultatene fra Norgescupen her.

Ulike egenskaper
Selv om de to 17-åringene er svært like tidsmessig, er det to vidt forskjellige egenskaper de profitterer mest på.

- Kjetil har alltid vært tidlig utviklet fysisk og ligget 1-1,5 år foran jevngamle konkurrenter. Han har mest å hente på teknikken og å stå distansene bedre, sier tidligere trener Bjørn Kroken.

- Sverre er nok yngre enn Kjetil biologisk, men han kompenserer med teknikken. Den er veldig økonomisk, og han kan skape fart uten å dra til hundre prosent. Fremover må han jobbe med hele pakken og få flere treningsår på baken, mener far, og tidligere hovedtrener for Sverre, Jarle Pedersen.

Landslagstrener Peter Mueller utfyller.

- Sverre har trent med mye struktur siden han var liten og ligger svært langt fremme til å være så ung. Kjetil har trent veldig hardt for første gang i år. Jeg forventer at de to skal gjøre mye bra denne sesongen, sier Mueller.

- Kan komme til OL
Og det er ikke lave mål han har satt for sine nye juveler.

- Jeg ønsker å se begge i verdenscupen for seniorer, og satser på at minst en av dem skal komme med på EM-laget. Deretter er det opp til dem å kvalifisere seg for OL i Vancouver, sier Mueller.

For øvrig vil også junior-VM i Moskva i mars være et naturlig mål for ungguttene.

Håvard Bøkko er ikke i tvil om at det venter store titler å kjempe om for Sverre Lunde Pedersen og Kjetil Stiansen i årene fremover.

- Fortsetter de utviklingen de har hatt til nå er de med å kjempe om verdensmestertittelen i seniorklassen om to år, spår han.

Les portrett av hver av de to utøverne i Nettavisen i løpet av uka!

PS. Fredag kveld starter NM på enkeltdistanser i Vikingskipet. Resultatene der vil være avgjørende for hvilke løpere som får gå verdenscup fremover. Ikke se bort fra at både Sverre Lunde Pedersen og Kjetil Stiansen vil gjøre seg bemerket på resultatlistene i helgen.

Sjekk siste sportsnytt her!