Under sin tid som proffsyklist var Tyler Hamilton gjennomdopet.

Amerikaneren nektet blankt, og var flere ganger i konfrontasjoner med journalister og folk som mente han var dopet.

Men etter sin egen dopinginnrømmelse i 2011, har Hamilton kjempet sterkt mot doping. Han er blant de som har vært sentrale i kampen mot Lance Armstrong.

Må ikke gå fritt
Nå ber amerikaneren to av hans tidligere sjefer, Bjarne Riis og Johan Bruyneel, om å fortelle sannheten.

- Hvis de kommer ut og forteller alt, hvorfor ikke gi dem en ny sjanse? Men de burde ikke få gå fritt. Alle må ha en slags samvittighet, sier Hamilton til Cyclingnews.

For tiden er Bruyneel under etterforskning etter USADA-rapporten, som slår fast hans kjennskap til doping. Det at han var sjef for Lance Armstrong under alle hans Tour de France-seirer, taler ikke akkurat belgierens sak.

Bjarne Riis har innrømmet doping under sin egen karriere, og har fortalt at han vant 2006-utgaven av Tour de France med hjelp av EPO. Hamilton bekrefter imidlertid overfor Cyclingnews at dansken også tok blodtransfusjoner det året.

Men også som lagleder har Bjarne Riis blitt heftig diskutert. Ryttere som Fränk Schleck, Michael Rasmussen, Jörg Jaksche og Ivan Basso har alle innrømmet doping, eller vært utsatt for mistanker, under Riis’ ledelse.

- Riis har mer å fortelle
Hamilton har flere ganger fortalt om hvordan Riis satte han i forbindelse med dopinglegen Eufemiano Fuentes. De siste månedene har det imidlertid vært helt tyst fra Riis, som nekter å snakke om doping med media.

- Det er åpenbart at det er ting han må være mer åpen om. Han burde få muligheten til å fortelle, med en slags sikkerhet for en ny sjanse. Hvis det ikke skjer, vil hemmelighetene forbli i feltet.

Mens Hamilton maner til åpenhet fra Riis og Bruyneel, gjør han seg klar for å vitne i Operasjon Puerto-rettsaken senere denne måneden.

- Jeg vil gå og gjøre det på den spanske ambassaden. De kan spørre om hva de vil, og jeg vil svare ærlig. Det er mye historie å ta av, men jeg tror ikke det kommer noen sjokkmeldinger. Jeg forbereder meg egentlig ikke på noe, jeg vil bare svare ærlig på spørsmålene. Jo mer vi kan finne ut om fortiden, jo lettere kan sykkelsporten gå videre.