Gå til sidens hovedinnhold

De må prestere i NM

Etter NM blir OL-uttaket klart. Sjekk oversikten over hvem som må prestere.

LILLEHAMMER (Nettavisen): De siste årene har ski-NM vært preget av overskrifter om stjerneflukt og mesterskapets vemodige ubetydelighet.

I år er tonen en helt annen. Nå kan NM bety forskjellen mellom himmel og helvete for flere av landslagsløperne. Sjeldent har så mange kjempet om å bli en del av Norges OL-lag i langrenn, som maks kan bestå av 20 løpere. NM på Lillehammer blir siste sjanse til å vise seg frem.

Noen er selvfølgelig sikret plass på bakgrunn av hva de har prestert tidligere. Marit Bjørgen, Therese Johaug, Martin Johnsrud Sundby, Petter Northug, og nå sist Chris André Jespersen, som ble nummer to sammenlagt i Tour de Ski. Resten, i alle fall på herresiden, må i prinsippet overbevise i løpet av NMs tre individuelle dager. Øvelsene det skal konkurreres i er identiske med de det skal kjempes om OL-medaljer i under Sotsji-lekene.

- Vi har flere navn på blokka. Mange har bevist at de er gode nok, men må overbevise i NM. Dette er det siste tellende før OL-uttaket. Vi er vel like spente på resultatene som alle andre, sier trener for landslagsherrene, Trond Nystad, til Nettavisen.

Trolig den eneste som ikke får bli med til OL

Det er naturlig å tro at damene vil få åtte av de 20 plassene. Etter at Vibeke Skofterud onsdag offentliggjorde at hun trekker seg fra landslaget, og med det sitt kandidatur til OL-laget, er den eneste spenningen knyttet til om Marthe Kristoffersen, som kun har gått ett individuelt verdenscupløp denne sesongen, og der endte som nummer 27, blir tatt med.

- Det er mest åpent på herresiden, men hvis for eksempel Marthe Kristoffersen skal melde seg på, så må hun gjøre det nå, sier landslagssjef Vidar Løfshus til Nettavisen.

Disse er sikre
På herresiden er det langt mer spennende. Nystad vil trolig ha muligheten til å ta med seg 12 løpere, men det er usikkert om han vil benytte seg av hele kvoten.

- Vi har fire plasser på hver øvelse i OL, og det kommer helt an på om vi fordeler plassene mellom flere løpere, eller om vi mener noen utøvere bør gå flere renn.

Northug vil trolig få gå akkurat de distansene han selv ønsker. Det samme gjelder Johnsrud Sundby, som også har annonsert seg selv som en kandidat til teamsprinten. Jespersen er så godt som klar for 15-kilometer klassisk i Sotsji, og kan også være aktuell for flere distanser.

Eldar Rønning bør heller ikke være veldig bekymret for sin OL-deltakelse, og har denne sesongen blant annet vist at han kan være meget aktuell for teamsprinten, i tillegg til 15-kilometer klassisk og stafett. Han bør likevel bekrefte overfor landslagsledelsen at han fortjener å være med til OL, ved å gå en god 15-kilometer i Lillehammer torsdag.

Sprinteren som kan stjele en plass
Så var de de andre, da. For å ta allrounderne først: Sjur Røthe, Finn Hågen Krogh, Tord Asle Gjerdalen, Niklas Dyrhaug og Petter Eliassen.

OL-deltakelse for de to sistnevnte henger i en syltynn tråd, og de må definitivt plassere seg i pallsjiktet på torsdagens 15-kilometer eller (og?) lørdagens skiathlon for å melde seg på i OL-kampen.

Gjerdalen har for vane å spisse formen inn mot mesterskap, og kan sikre OL-plass hvis han bekrefter formen i løpet av NM-dagene.

Røthe imponerte ikke i sesongstarten, men med en sterk avslutning på Tour de Ski er han en soleklar OL-kandidat. Klarer han å gjennomføre en god 15-kilometer og et godt skiathlon i Lillehammer, helst med topplasseringer, kan han trolig begynne å pakke Sotsji-baggen.

Finn Hågen Krogh åpnet sesongen som Røthe, men har på sin side ikke klart å vise formstigning. Det må han definitivt gjøre i løpet av de neste dagene, og være en kandidat til flere øvelser i OL, også sprint, hvis han viser seg frem i NM. 23-åringen er blant Norges mest lovende utøvere for fremtiden, og kan ha godt av OL-erfaringen.

I tillegg til Northug, Jespersen og utøverne på allroundlandslaget, er juniorlandslagets Didrik Tønseth og sprintlandslagets Pål Golberg kandidater til å kapre plasser på distanserennene i OL. Golberg gikk inn til en meget sterk førsteplass på 15-kilometer klassisk i verdenscupen før jul, og har gode muligheter til å bli plukket ut til den samme øvelsen i OL, i tillegg til sprint og teamsprint. Kanskje kan han også snike seg inn på Norges stafettlag.

- De må takle nervene
Til slutt tar vi for oss sprintlandslaget for herrer, der flere vil bli skuffet når uttaket er klart. Kun fire får gå sprint, og Northug vil mest sannsynlig ta én av plassene. Hvem som får de tre siste er usikkert, og mye vil avhenge av hvordan det går i fredagens NM-sprint.

Kandidatene er Finn Hågen Krogh, Pål Golberg, Ola Vigen Hattestad, Øystein Pettersen, Anders Gløersen, Eirik Brandsdal og Tomas Northug. Favorittene i forkant er Golberg, Gløersen og Brandsdal, men ifølge Nystad vil NM-plasseringene avgjøre mye.

- Vi skal selvfølgelig ikke glemme hva de har gjort tidligere, men plasseringene her vil telle mye når det er så jevnt. Vi har et luksusproblem, sier Nystad, som kommer med en oppfordring til løperne som kjemper for å komme med til OL:

- Det er mye nerver ute og går nå, og jeg tipper at de som klarer å takle nervene best, er de vi vil se i OL.

Nettavisen følger torsdagens 10-kilometer for kvinner (10:45) og 15-kilometer for menn (12:15) direkte.

Slik er NM-programmet:
Torsdag: 10-kilometer klassisk kvinner og 15-kilometer klassisk herrer

Fredag: Sprint fristil

Lørdag: Skiathlon

Søndag: Stafett

Kommentarer til denne saken