*Nettavisen* Sport.

«De pisser på alt jeg har gjort»

Foto: Pascal Pavani (Afp)

Bradley Wiggins mener han fortjener mer respekt enn en «drittrytter fra ingen steder».

11.07.12 22:15

BELLEGARDE-SUR-VALSERINE (procycling.no): I den gule ledertrøyen er det selvsagt uunngåelig for Bradley Wiggins ikke å være på alles lepper under Tour de France.

Men det er ikke all oppmerksomheten som er like positiv. Etter Sky-lagets mektige oppvisning på vei mot La Planche des Belles Filles på etappe sju, ble prestasjonen sammenlignet med Lance Armstrongs US Postal-maskineri i dopingdagene.

Det var med andre ord ikke ment som en kompliment.

32-åringen ble også konfrontert med at mange «på Twitter mener det er umulig å vinne Tour de France uten å dope seg».

- De er noen jævla idioter! Jeg kan ikke forholde meg til slike folk, lød den ærlige reaksjonen fra Wiggins.

Les hele saken her!

Reaksjonen falt heller ikke i god jord og i et intervju med velonation.com har antidopingjournalisten Paul Kimmage (blant annet) sammenlignet tilsvaret med retorikken Lance Armstrong er kjent for å bruke.

Wiggins: - Se på karrieren min
Med rittets første dopingsak på tirsdagens hviledag, ble Wiggins igjen konfrontert med sykkelsportens evig tilbakevendende problem i skyggen av Jura-fjellene.

Rémy di Grégorio skal ha vært under fransk politis oppsyn helt siden han syklet for Astana i 2011. På rittets første hviledag slo politistyrker til mot rytteren, ransaket hotellet til Cofidis-laget og arresterte to personer som er mistenkt for befatning med ulovlige preparater i Marseille.

Aktualiseringen av problemet fikk en journalist til å ville vite om Wiggins – som bærer av den gule ledertrøyen – ikke må forvente seg slike spørsmål i håp om gjenopprette sportens tynnslitte tillit hos både folket og media.

- Ja, jeg forstår det til en viss grad, men jeg synes ikke at jeg trenger å sitte her og rettferdiggjøre alt jeg har gjort foran verden. Jeg er ikke en drittrytter som kom fra ingensteds hen. Jeg har blitt olympisk mester tre gang på bane. Folk er nødt til å sette seg inn i hva slags motor man trenger for å vinne et olympisk gull i forfølgelsesritt på bane.

- Jeg har vunnet VM seks ganger, blitt nummer fire i Tour de France og nummer tre i vueltaen. Jeg har en flott stamtavle bak meg. Jeg har vært verdensmester siden jeg var 18 år gammel, og har klatret oppover i rekkene hele veien, fortalte Wiggins i starten på et nærmere fem minutter langt tilsvar.

- Jeg klikket ikke
Sky-kapteinen tilbakeviste også at det klikket for ham da han ble konfrontert med hva Twitter-brukerne verden rundt over mener om prestasjonene hans i årets Tour de France.

- Jeg mistet ikke besinnelsen, jeg sa bare hva jeg mente. Dersom jeg hadde gjort det (mistet besinnelsen), hadde dette bordet ligget på gulvet der nede, sa Wiggins og pekte ned mot pressestolene.

- Men jeg synes ikke jeg trenger å sitte her og rettferdiggjøre noe som helst. For meg pisser de på alt jeg har gjort ved å si: «Ja, han jukser». Det er det som irriterer meg. Alle i individuelle jobber, arbeider hardt. Alle i Tour de France har sin jobb, og arbeider hardt med å gjøre den. Det er ikke noen forskjell på de rytterne og den posisjonen jeg har nå. Ja, jeg er i den gule ledertrøyen og kanskje inspirerer jeg unger i Storbritannia til å begynne å sykle. Men når alt kommer til alt, har jeg jobbet hardt for å komme meg i denne posisjonen. Jeg har fortjent alt jeg har oppnådd i løpet av den siste uka, spesielt ettersom jeg hjemme i fjor og så det hele på TV. Det er én grunn til at jeg er i ledelsen, og det er hardt arbeid.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Lionel Bonaventure

Edvald tauet Wiggins
Stemningen for øvrig var relativt harmonisk utenfor Sky-bussen. Der satt Mick Rogers og Richie Porte og syklet ned, mens Dave Brailsford knegget på sedvanlig vis i møtet med pressen.

Oppover mektige Col du Gran Colombier slet Edvald Boasson Hagen foran i hovedfeltet som en trofast Golden Retriever.

Den oppofrende innsatsen betalte seg inntil Jurgen Van den Broeck slet seg løs fra hovedfeltet de siste kilometerne før toppen.

På vei nedover fjellsiden stakk som ventet Vincenzo Nibali av fra gruppen. I løpet av de siste to milene inn til mål, ble det klart at halvminuttet til Van den Broeck var alt Bradley Wiggins ga bort til de farligste konkurrentene i løpet av etappen.

- Jeg følte ikke at vi ble lagt under press i dag. Vi forventet at han (Nibali) kom til å stikke i utforkjøringen, men vi kjørte ham inn igjen, så det var egentlig ikke noe problem, sier han.

Les også: Voeckler vant mot alle odds

Tourens tøffeste etappe
Ettersom Cadel Evans (på tross av at han hadde to mann i dagens brudd) ikke tok noe tid på Wiggins i dag, kan fokus heller flyttes mot torsdagens etappe.

Da skal rytterne over to fjell over 2000 meter (Col de la Madeleine og Col de la Croix de Fer). I tillegg venter en av få toppavslutninger på Tour de France-deltakerne denne dagen.

- Jeg forventer ikke i morgen heller at det ikke blir noen angrep, og at vi får lov til å trille i forkant av feltet. Det blir tourens tøffeste dag i morgen, varsler Wiggins.

- Det blir en stor dag, legger han til.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.