Den kommende helgen er det duket for et nytt konsept i kombinert. Under konkurransene på Lillehammer vil det såkalte strafferundesystemet bli testet ut.

Det betyr i praksis at hoppbakken vil bli delt inn i fire soner og hver av disse sonene vil gi strafferunder i langrennet. En utøver kan maksimalt pådra seg fire strafferunder i hopperennet.

Hopperne som lander lengre opp i bakken enn oppmålt sone vil være ute av konkurransen, mens de som lander lenger ned i bakken enn sonene slipper denne straffen.

Den eneste stilmålingen blir på nedslag og fall. Faller en hopper vil han få sju meter trekk i normalbakken. Misser utøveren på stil vil han få to meter trekk i normalbakken på Lillehammer.

- Jeg er skeptisk
Vinneren av hopprennet vil starte ti meter og ti sekunder foran resten av feltet under langrennet. Løperne skal gå 5x2,5 kilometer og strafferundene er lagt inn på 2., 3. og 4. runde.

Konseptet er i første rekke et forsøk på å skape mer interesse rundt en sport som har slitt litt i motvind interessemessig den siste tiden, men det spørs om endringene hjelper stort.

- Kombinertsporten prøver fortvilet å skape større interesse, men jeg tror ikke dette konseptet gjenger verken sporten eller publikum. Jeg er skeptisk, sier Bjarte Engen Vik til Nettavisen.

- Det kan jo ikke bli enklere enn når løperne går vanlig jaktstart, slik som er vanlig. Det er enkelt og alle skjønner at han som vinner hopprennet går først ut i langrennet, sier han.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Bedre enn langrenn
Vik er en av Norges mestvinnende kombinertutøvere og fikk med seg 26 enkeltseire i verdenscupen. Han tok også to OL-gull i 1998 og har totalt fem VM-gull fra sin aktive karriere.

- Slik kombinertsporten er, så er det en spennende konkurranse i seg selv. Det er mange dueller og et spennende langrenn. Når det ikke fenger, så ser jeg ikke helt hva som skal til.

- Det er alltid tette konkurranser, og forskjellige folk som vinner, fra forskjellige nasjoner. Det er egentlig mer åpent enn i langrenn, men det gjelder å få publikum og media til å se det.

- Skjønner du at kombinert vil prøve nye ting?

- Ja, akkurat det står det respekt av. Det skjønner jeg veldig godt. Interessen for sporten er liten og de ønsker å øke den ved å prøve nye ting, forteller OL-vinneren fra Nagano i 1998.

- Men jeg kan ikke skjønne at disse strafferundegreiene gjør sporten noe mer interessant. Men jeg håper jeg tar feil. Det hadde vært artig om det ble en monstersuksess, sier Engen Vik.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Skal være prestisje
Engen tror heller ikke det at denne sesongen er mesterskapsfri for kombinertutøverne, har noe særlig å si for folks interesse for sporten. Han mener det bare gir sporten mer prestisje.

- At det er mesterskapsfri sesong, er kanskje synd or utøverne, fordi det er prestisje å delta i store mesterskap. Det er et høydepunkt, sier Engen Vik.

- Men samtidig er det bra at det ikke er mesterskap hvert år, slik som i skiskyting. Der er det omtrent ti muligheter til å vinne gull hvert år, og da mister det litt sjarmen. Det er bra det ikke er slik i kombinert som i skiskyting. Der synes jeg det blir litt for mye. Det er vel nesten ingen som husker hvor det har blitt gått en gang. Jeg tror det er positivt at det ikke er mesterskap i år, sier han.

Det norske kombinertlaget fikk en knallstart på årets sesong da Magnus Krog gikk hen og vant forrige helg. Engen Vik mener det er et veldig spennende lag Norge stiller med i år.

- Det var kjempeartig med Magnus. Norge har et veldig bra lag på gang nå. Mikko Kokslien vant en del renn i fjor og fikk et gjennombrudd, Magnus har potensial og Håvard Klemetsen har kommet som et skudd, selv om har drevet på i mange år. Jeg håper det ikke blir et blaff. Det har skjedd før at noen har vunnet, for så å bli borte. Jeg håper Magnus har kommet for på bli.