Med over ti år som sjef for et av verdens beste sykkellag er Bjarne Riis blitt en seiersvant herre. Dansken er skjemt bort med flotte resultater av sykkelstjerner som Laurent Jalabert, Ivan Basso, Carlos Sastre, Fabian Cancellara og Schleck-brødrene. Hans karakteristikk av Saxo Banks 2011-sesong bærer preg av nettopp dette.

En sesong som for Riis’ del bød på høydepunkter i form av Dwars door Vlaanderen og Flandern rundt-seier for Nick Nuyens og en briljerende Alberto Contador i Giro d’Italia, var ikke godt nok for 47-åringen.

- Generelt vil jeg ha flere resultater. Jeg har vært fornøyd med sesongen, men det har vært situasjoner hvor jeg gjerne ville hatt litt mer, forklarer Bjarne Riis overfor ekstrabladet.dk.

LES OGSÅ:Hetser Sastre og Contador

Det har vært glissent bak lagets to store stjerner. Utenom Nuyens og Contador var det bare den argentinske sprinteren Juan José Haedo, den australske tempohesten Richie Porte og Jonas Aaen Jørgensen som vant UCI-ritt i løpet av forrige sesong. Haedos største triumf kom på den sekstende etappen av Vuelta a España.

Foran neste sesong ser ikke Riis’ stall ut til å være forsterket. Baden Cooke, Gustav Larsson og Richie Porte går ut SaxoBank-dørene, mens Karsten Kroon og Sergio Paulinho er de mest meritterte rytterne som slutter seg til det danske laget.

Krever mer aggressivitet
2012 var ikke mange dager gammelt før Bjarne Riis meldte at i 2012 skulle det bli andre boller. Riis mener at rytterne må ofre mer av seg selv, det rett og slett innsatsen som er problemet.

- Jeg vil gjerne ha mer aggressivitet. Jeg vil at de skal gå ut å dø med skoene på. Her snakker jeg ikke bare om sprinterne, men om alle sammen. Vi må kjempe mer for det, mener Riis.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Riis legger press på rytterne med utgående kontrakt denne sesongen, han vil se resultater.

- Vi har mange som ligger i mellomsonen, hvis de skal videre i karrieren så må de levere noe, sier han.

- Enten skal de være uunnværlige hjelperyttere eller så skal de levere et resultat i ny og ne. I hvert fall skal de forsøke.

Juan José Haedo var en av rytterne som hadde press på seg foran denne sesongen.

Vurderte å droppe Haedo
Selv om Riis vektlegger at han snakker om alle rytterne, ikke sprinterne spesifikt, avslører han at han vurderte å be den raske argentineren finne seg en annen arbeidsgiver foran 2012-sesongen.

- Jeg var faktisk i tvil om jeg skulle beholde J. J. Haedo. Det er ikke fordi jeg tviler på hans evner, men jeg er ikke sikker på at jeg fikk det optimale ut av han, forteller Riis.

LES OGSÅ:Bjarne Riis henter norsk U23-rytter

Haedo ankom det daværende CSC-laget i 2007 og har vært under Riis’ vinger siden den gang. Før det kjørte han i Colavita Olive Oil-laget fra 2003 til 2005 og Toyota-United i 2006.

«The Slowmotion Sprinter» kjørte for de amerikanske lagene med stor suksess. Triumfene i Amerika gjorde at Riis hentet han til sitt danske lag. Etter ankomsten i 2007 har han fortsatt å vinne ritt de gangene han krysser Atlanteren for å delta i Tour of California og de andre amerikanske UCI-rittene.

(artikkelen fortsetter under bildet)

De siste årene har han i tillegg slått igjennom i Europa med etappeseire i Critérium du Dauphiné, Tirreno-Adriatico og Vuelta a España. Allikevel er Riis skuffet over progresjonen til argentineren.

- Han har kanskje ikke fått den støtten han fortjener. Det er alltid et problem i et lag hvor man har fokus på klassikerne og etappeløp, mener Riis.

47-åringen tar dog ikke all skylden for Haedos mangel på suksess.

- Han har ikke vært god nok til å utnytte sine hjelperyttere og lagkamerater. Men i og med at vi organiserer et opptrekk for ham, er han mer forpliktet til å bruke det, uttaler Riis.

- J. J. er en lynhurtig gutt
Haedos etappeseire i Europa har bevist hvilket potensial som bor i 30-åringen. I både Vuelta a España og Tirreno-Adriatico slo han flere av verdens absolutt beste spurtere.

- J. J. er en lynhurtig gutt og når han kjører sine beste ritt er han blant de beste sprinterne i verden. Det er han bare. Han er meget eksplosiv, forteller Riis til ekstrabladet.dk.

LES OGSÅ:Manchester United som sykkellag

Det er ikke bare, bare å holde orden på en argentinsk kruttønne, skal vi tro Bjarne Riis.

- Men det er mange faktorer, for sprintere er meget spontane og han har sydlandsk blod og temperament og så videre. Det skal kunne styres. Det skal kunne brukes riktig, mener dansken.

Haedo skal bevise at han er Riis’ tillit verdig i neste års Giro d’Italia. Men først skal han til Australia for å kjøre Tour Down Under.

Bjarne Riis’ Down Under-tropp er nemlig klar. Haedo skal kjøre rittet sammen med Sergio Paulinho, Anders Lund, Luke Roberts, Jaroslaw Marycz, Jonas Aaen Jørgensen og Takashi Miyazawa.