Fram mot åpningsseremonien i Sotsji vil Nettavisen presentere noen av de største, norske OL-håpene i spalten «Dette visste du ikke». Foreldrene til utøverne har gravd i hukommelsen og gitt oss historier og faktaopplysninger om idrettsheltene som de fleste nok ikke var klar over.

Silje Norendal har kommet som lyn fra klar himmel før OL i Sotsji, og er et av våre største medaljehåp. Disiplinen er slopestyle, og fra før har 20-åringen en gullmedalje fra European X-Games i 2013, og for få dager siden vant hun den gjeve gullmedaljen i X-Games i Aspen.

Norendal har vært et av ansiktene i den TV2-sendte dokumentaren «OL-drømmen», og blitt en favoritt i norske aviser. De blonde håret og den sjarmerende personligheten har fanget nordmenns oppmerksomhet, og det unge snowboardtalentet omtales av mange som den nye Therese Johaug. Til friernes skuffelse ble det imidlertid nylig kjent at OL-håpet har funnet kjærligheten med den norske landslagsspilleren i ishockey, Alexander Bonaksen.

Annet enn dette, er det lite vi faktisk vet om Norendal. For å bli litt bedre kjent med vår nye vintersportsfavoritt, ringte Nettavisen til Siljes mamma, Marit Norendal. Hun kunne blant annet fortelle at datteren har en innebygd sinnatagg, og at hun hadde det svært tøft etter VM-fiaskoen i 2012, da hun røk ut i kvalifiseringen til slopestyle på hjemmebane.

- Hva imponerer deg mest med Silje?

- Stå-på-viljen hennes imponerer meg. Det å aldri gi seg, og å løfte blikket og se fremover, sier Marit Norendal til Nettavisen.

- Brenner Silje for noe annet enn idretten sin?

- Det er i hovedsak snowboard hun brenner for, men også det å være et medmenneske.

- Hva gjør Silje sint?

- Hun blir sint hvis hun taper. Også kan hun bli irritert på mora si innimellom. Urettferdighet er også noe som gjør henne sint.

- Hvordan var Silje på skolen?

- Hun likte å gå på skolen. På videregående begynte hun på NTG Geilo, og det ble mye fokus på snowboard.

- Hva trodde du Silje skulle bli som voksen?

- Hadde det ikke vært snowboard, hadde det vært håndball. Eller kanskje noe innen markedsføring.

- Når skjønte du at Silje kom til å bli verdens beste?

- Jeg husker vi to kjørte ut i helgene, det regnet og snødde, naboene trodde sikkert vi var gale. Da husker jeg at jeg tenkte «bare vent, én dag er hun verdens beste». Hun hadde «løsta» og var så innmari ivrig.

- Hvordan har det vært å oppleve at Silje har blitt kjendis?

- Jeg er en veldig stolt mor. Oppmerksomheten syns jeg hun takler fint, også passer jeg på å holde henne nede på jorden.

- Har du noen gang opplevd at Silje har vært langt nede eller umotivert?

- VM-perioden var tøff, både før og etter. Det var mye skader og knall og fall, men hun klarte å reise seg. Det syns jeg er veldig beundringsverdig.

FLERE FRA SAMME SERIE:
1: Aksel Lund Svindal
2: Kjetil Jansrud