Gå til sidens hovedinnhold

- De vil at jeg skal kjøre Paris-Roubaix

Vegard Stake Laengen debuterer trolig i den tøffeste klassikeren.

Etter overgangen til Bretagne-Séché Environment, har 23 år gamle Vegard Stake Laengen vært på leilighetsjakt i den franske byen Auray.

Husly, franskkurs og trening må til for at Asker-gutten skal finne seg til rette i nye omgivelser.

Midt oppe i organiseringen, har ikke Stake Laengen fått spikret hele sesongopplegget hos sin prokontinentale arbeidsgiver. Men overfor procycling.no kan han røpe et par skikkelige lekkerbiskener:

- De vil gjerne at jeg skal kjøre Paris-Roubaix, sier Stake Laengen til procycling.no.

Rittet Thor og Edvald vil vinne
Paris-Roubaix er dronningen blant brosteinsklassikerne. Det er rittet både Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen har aller mest lyst til å vinne.

Det 257,5 kilometer lange rittet er et utskillelsesritt og en svært utmattende affære. I praksis faller avgjørelsen i rittet allerede før man møter den beryktede Arenbergskogen etter 163,5 kilometer.

Ligger man ikke i første gruppe her, står man heller ikke på podiet med brosteinstrofeet hevet over hodet litt senere på dagen.

Akkurat dét trenger ikke nordmannen tenke så mye på, men han gleder seg selvsagt til debuten i det knallharde rittet.

- Jeg tror ikke distansen i seg selv er det største problemet, men det er jo et hardere ritt enn for eksempel Milano-Sanremo. Det vil jo være en ny løype for meg også, så jeg tror ikke at det holder med en gjennomkjøring i forkant av rittet.

- Hva slags forespørsel fikk du fra laget ditt om dette rittet?

- De lurte på om jeg var interessert i å kjøre det. Jeg svarte at det hadde vært veldig gøy å prøve seg der.

Flere storritt venter
Laget fra Bretagne, som tidligere het Bretagne-Schuller, er avhengig av invitasjon for å få innpass i rittet.

Det har imidlertid ordnet seg de siste årene for det franske laget, og er i realiteten en formalitet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

For å forberede seg godt til Paris-Roubaix, har Stake Laengen også spurt om å få kjøre brosteinsåpningen i Belgia i slutten av februar, nemlig Het Nieuwsblad.

Det er også klart at han sesongåpner med enten Haut Var eller Trofeo Laigueglia (i Italia).

Entusiastisk på Vegards vegne
Gino Van Oudenhove har god kjennskap til både Stake Laengen og det franske laget fra Bretagne.

Han mener allerede nå at overgangen fra Team Type 1 var et klokt trekk av nordmannen.

- Han kjørte Milano-Sanremo i fjor, og får Paris-Roubaix i år. Det kommer til å gi ham verdifull erfaring.

- Han har motoren til å kjøre Paris-Roubaix, men jeg er kanskje litt mer usikker på teknikken. Jeg synes dette viser allerede at Bretagne var et riktig valg av ham. De lar ham starte rittet, og de forventer ikke at han kommer til å vinne det. Ikke trenger han å kjøre for noen andre ryttere heller, sier en entusiastisk Gino Van Oudenhove til procycling.no.

- Vil vente med å angripe
Som Team Type 1-rytter befant 23-åringen seg til stadighet i startbrudd. Det var en fin måte å vise seg fram på, men kun unntaksvis gir det tellende resultater.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Det ønsker han å rette på i sitt andre proffår.

- En naturlig utvikling for meg vil være å ta et steg til når det gjelder kjørestyrke. Jeg ønsker ikke å gå i så mange startbrudd, men heller vente til jeg kommer nærmere finalen med å angripe. Er det noe jeg har lært som syklist, er det at man er avhengig av å produsere resultater.

- Er det andre områder du ønsker å utvikle deg ytterligere på?

- Jeg kommer til å ha mer fokus på tempo, og det vil laget også støtte opp om. Her får jeg to temposykler, en til ritt og en til trening. Det vil gjøre det enklere å jobbe aktivt med det. I tillegg bor treneren min i Auray, så det blir flere treningsturer med motopes (trening i dragsuget bak scooter eller bil, red.anm.). Jeg følte jeg var en god klatrer som U23-rytter og, men det gikk litt tyngre i fjor. Jeg håper at klatring, tempo og kjørestyrken skal bli bedre denne sesongen.

- Han er en Jens Voigt-type
Van Oudenhove mener det er naturlig at U23-rytterne må slite litt når de forsøker å etablere seg på et enda høyere nivå.

- Han var en god klatrer for oss, og har alltid hatt en stor motor. Jeg ser litt på ham som en Jens Voigt-type. Han er en som kan vinne en etappe under Critérium International: En skikkelig krigertype. Når det kjøres hardt, går overkroppen ned og knærne opp – slik at det ser ut som de nesten er på høyde med ørene. Det er slik Jens Voigt også ser ut, humrer belgieren.

Han synes for øvrig Bretagne-Séché Environment-rytteren har satt seg noen gode målsettinger foran 2013-sesongen.

- I Team Type 1 gikk han i brudd under de første løpene. Er man alltid med, får man gjerne den oppgaven utover sesongen også. I år må han snu litt på det. Han må han fokus på resultatene. Han må tenke mer på posisjoneringen og komme seg med i stor gruppe bak bruddet under for eksempel Het Nieuwsblad. Da kan han også kjøre inn et godt resultatet som vi øke statusen hans i laget.

Foreløpig sesongplan for Vegard Stake Laengen:
16.-17. februar: Tour de Haut Var / 16. februar: Trofeo Laigueglia
23. februar: Het Nieuwsblad
7. april: Paris-Roubaix

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka

Kommentarer til denne saken